A New York Citybe készülő turisták gyakran kérdezik, hogy melyik évszakban, hónapban érdemes a városba látogatni, milyen időjárás várható, milyen, évente visszatérő programokra lehet számítani. Ez a bejegyzés ebben a tervezésben nyújt segítséget.

A cikkben említett események évente visszatérő programok, azonban a dátumok nem minden esetben kötöttek. Az interneten keressetek rájuk, amikor a látogatásotok esedékessé válik.

Január

Időjárás – Hideg, szeles, nedves. A csapadék hó, havas eső. A hőmérséklet szélső értékei -15°C és +5°C, az átlaghőmérséklet -5°C és +2°C fok között mozog. Január a leghidegebb hónap, készüljetek ennek megfelelően!

Ruházat – Öltözzetek rétegesen, mivel a múzeumok, éttermek, üzletek túlfűtöttek, viszont sokat kell gyalogolni a hidegben. Meleg, bélelt kabát, sál, sapka, vastag kesztyű feltétlen legyen. A vízálló, meleg (kényelmes!) lábbeli létfontosságú. Az utak mentén feltorlaszolt, olvadó hó mély pocsolyákat képez, melyeket gyakran lehetetlen kikerülni.

Költség – Az ünnepi turizmus lecsengése után könnyebb szállást találni, színházjegyet venni, szinte kihalt a város. Az időjárásnak köszönhetően a legolcsóbb időszak. Január 2-án a repülőjegy és hotelszoba árak drasztikusan csökkennek. Használjátok ki az üzletek ünnepi időszak utáni árengedményeit is.

Programok

  • A legnépszerűbb korcsolyapályák januárban is nyitva tartanak: Bryant Park (ingyenes), Central Park, Rockefeller Center.
  • A Rockefeller Center karácsonyfáját, illetve a legtöbb nagyáruház ünnepi kirakat kreációját január első hetében még meglátogathatjátok.
  • A New York-i Botanikus Kert karácsonyi vonatkiállítása január közepén zár.
  • Január első heteiben kerül megrendezésre a No Pants Subway Ride, vagyis a Nadrág Nélküli Metrózás napja. Készüljetek fel a látványra, de a bátrak természetesen részt is vehetnek.
  • A New York Restaurant Week, a New York-i Étterem Hét téli kiadása január végén kezdődik. Érdemes előre asztalt foglalni.

Február

Időjárás – A február kicsit melegebb a januárnál, de továbbra is hideg, barátságtalan, köszönhetően a Hudson és az Atlanti-óceán felől fújó szélnek, mely mely nem kedvez a komfortérzetnek. Az átlag legalacsonyabb hőmérséklet -3°C, míg az átlag legmagasabb hőmérséklet +4°C.

Ruházat – lásd januárban

Költség – Januárhoz hasonlóan továbbra is előszezon, azonban Valentin nap környékén nehezebb szállást találni és az árak is magasabbak.

Programok

  • A legnépszerűbb korcsolyapályák februárban is nyitva tartanak: Bryant Park (ingyenes), Central Park, Rockefeller Center.
  • A Kínai Újévi fesztivál fantasztikus élmény. A felvonulásra és parádéra a China Town utcáin kerül sor.
  • Westminster Kennel Club Nemzetközi Kutyakiállítását a Madison Square Gardenben tekinthetitek meg.
  • Valentin napra tervezettek romantikus programot. New York City tökéletes hátteret nyújt.
  • A divat kedvelőinek kihagyhatatlan a New York Fashion Week téli rendezvénysorozata.
  • Február harmadik hétfője ünnepnap az Egyesült Államokban, President’s Day. A legtöbb munkahely, közintézmény zárva tart, de a turista látványosságok nyitva vannak.

Március

Időjárás – Március már kellemesebb, mint január és február, azonban gyakran esik az eső. A hőmérséklet -1°C és +10°C között mozog, míg az átlagos legmagasabb hőmérséklet +4°C.

Ruházat – Legyen nálatok esőkabát, esernyő. Ha elfelejtitek, elveszik vagy tönkremegy, semmi gond. Esős időben minden utcasarkon kínálnak olcsó, 5 dolláros – úgynevezett egyszer használatos – esernyőket. Még szükség van a meleg kabátra és kesztyűre, de készüljetek melegebb napokra is, pulóverrel, kardigánnal. Könnyű gumicsizma is legyen a bőröndben az esős, havas napokra.

Költség – A repülőjegy és hotelszoba árak a hőmérséklettel együtt lassan kúsznak felfelé, de március még bőven előszezonnak számít. Amint megjelenik a tavaszi ruha és cipőkollekció az üzletekben, elkezdődik a téli kiárusítás, hatalmas leárazásokkal.

Programok 

Április

Időjárás – Áprilisban +7°C és +18°C között mozog a hőmérséklet. A levegő hőmérséklete ritkán emelkedik 20°C fölé, de az áprilisi hőhullám és hóvihar sem ismeretlen. Gyakran esik az eső, de a melegebb miatt már könnyebb elviselni.

Ruházat – Legyen nálatok esőkabát, esernyő. A nagykabátot váltsátok fel könnyebb, vízhatlan, tavaszi kabátra. Öltözzetek rétegesen, mivel az április New Yorkban is roppant szeszélyes. Legyen nálatok pulóver, kardigán a melegebb napokra. A csizmát váltsa fel a vízálló, kényelmes, zárt cipő.

Költség – lásd márciusban

Programok

  • A következő korcsolyapályák továbbra is nyitva tartanak: Central Park (április elejéig), Rockefeller Center (április elejéig).
  • Az amerikai foci rajongóinak kötelező a két New York-i csapat, a Mets és a Yankees rangadója.
  • Az évente megrendezésre kerülő New York-i Nemzetközi Autóshow-t, a Javits Centerben tekinthetitek meg.
  • Április végén kezdődik a TriBeCa Filmfesztivál. Előre váltsatok jegyet.
  • Feltétlen nézzétek meg a cseresznyefa virágzást a Brooklyn Botanikus Kertben és ha tudtok, vegyetek részt a két napos Shakura Fesztiválon. A virágnaptárt ITT találjátok.
  • Vegyetek részt a Washington Square-n megrendezésre kerülő éves párnacsatán. Nézőnek lenni is nagy móka.

Május

Időjárás – Május kétség kívül az egyik legkedveltebb időszak a turásták körében. Alacsony a páratartalom, a hőmérséklet pedig +10°C és +26°C között mozog.

Ruházat – Könnyű kabát, kardigán, pulóver legyen a bőröndben, de készüljetek melegre is. A kényelmes cipő, mint mindig, elengedhetetlen a városi sétához.

Költség – A repülőjegy és hotelszoba árak ilyenkor már magasak, bár ez még nem a hivatalos főszezon.

Programok 

  • A tavaszi virágzás csúcspontját a Central Parkban semmiképp se hagyjátok ki.
  • Az alacsony páratartalomban igazi öröm átgyalogolni a Brooklyn Hídon.
  • Látogassátok meg New York zsebparkjait is.
  • Május elején még elcsiphetitek a TriBeCa Filmfesztivál utolsó előadásait. Előre váltsatok jegyet.
  • A Fleet Week-re, a Flotta Hétre a Memorial Day előtti héten kerül sor. A várost ellepik a jóképű tengerészek. Repülő show-k, felvonulások, zenei programok között válogathattok.
  • Memorial Day, május utolsó hétfője, a nyár hivatalos kezdete. A hosszú hétvégén a legtöbb munkahely, közintézmény zárva tart, de a turista látványosságok nyitva vannak.
  • Május végén (a pontos dátumra az interneten rákereshettek) kerül sor az év első Manhattanhenge-ére. A Manhattanhenge New York City naplemente show-ja, mely igazi őrületté nőtte ki magát az utóbbi években.

Június

Időjárás – Az átlag legalacsonyabb hőmérséklet 18°C, míg az átlag legmagasabb hőmérséklet +26°C. A legtöbb turista ezt a hónapot kedveli a legjobban, a viszonylagosan alacsony páratartalom, a kevés eső és a még elviselhető meleg miatt. Júniusban előfordul, hogy 30°C fölé kúszik a hőmrő higanyszála és egy-egy párás hőhullám is meglátogathatja a várost.

Ruházat – Júniusban már nincs szükség kabátra. Egy könnyű pulóver vagy kardigán elég az esti sétákhoz, egy könnyű sál napközben, arra az esetre, ha érzékenyek vagytok a metró, illetve a repülő erős légkondicionálására. Legyen nálatok piknik pokróc, mivel júniusban rengeteg szabadtéri programon vehettek részt. A lábbeli lehet szandál, de a flip-flop nem ajánlott New Yorkban. Legyen nálatok egy pár zárt cipő is, esős, hűvösebb napokra.

Költség – lásd májusban

Programok

  • A lovassportok kedvelőinek kihagyhatatlan a Belmont Stakes, Amerika egyik leghíresebb lóversenye, melyre a Long Island-i Elmontban kerül sor júniusban. A Penn Station-ről különvonatok (is) indulnak a helyszínre.
  • Az Ötödik Sugárúton kerül megrendezésre a Nemzeti Puerto Rico Fesztivál, sok zenével, tánccal, evés-ivással.
  • Késő júniusban rendezik meg a New York Jazz Fesztivált. A helyszínek között szerepel a Bryant Park és a Carnegie Hall. Előzetes jegyváltás szükséges az egyes koncertekre.
  • A New York Pride-ra szintén ebben a hónapban kerül sor a Village utcáin.
  • Magyar Fesztivál a New Jersey-beli New Brunswickban kerül megrendezésre, mely New Yorktól egy órányira található, és a Grand Central-ról induló New Jersey Transit vonattal közelíthető meg. A fesztivál a vasútállomás közelében zajlik.
  • A Museum Mile Fesztiválra is júniusban kerül sor. A Múzeum Mérföld az Ötödik Sugárúton sétálóutcává alakul és a letöbb múzeum a környéken ingyenesen látogatható.
  • Megnyílik a Central Park Summer Stage, ahol ingyenes koncerteket, előadásokat lehet látogatni. Érdemes jóval a kezdés előtt érkezni.
  • A Met in the Park rendezvénysorozat ingyenes operaelőadásokat hoz a Central Parkba. Operakedvelőknek kötelező.
  • A Bryant Park Movie Nights filmvetítés sorozat is júniusban indul. Korán érkezzetek, pokróccal, elemózsiával.
  • Shakespeare in the Park előadássorozat a Central Park szabadtéri színpadán, a Delacorte Theater-ben a színházkedvelők kedvence. Jó előre jegyet kell váltani, ha nem akartok lemaradni az eseményről.

Július

Időjárás – Július a legforróbb, legpárásabb, legnedvesebb hónap. Az átlagos legmagasabb hőmérséklet 29°C, gyakoriak a több napig tartó hőhullámok. Ilyenkor a hőmérséklet napokig 35°C körüli, de a 38°C feletti napok sem ritkák.

New York Cityben érvényesül az urban heat island, vagyis a nagyvárosokban bekövetkező mikroklimatikus jelenség, más néven a városi hősziget. A manhattani betonrengetegben a hőmérséklet átlagosan 3-4 fokkal magasabb, mint a külvárosban. A városi hősziget jelenség hatására a manhattani nyári esték és éjszakák sem hoznak felfrissülést. A hőmérséklet nem megy le 25°C alá, a páratartalom sem csökken és nincsenek friss esti szellők.

Ne becsüljétek alá a páratartalom jelenlétét, mely erősen kihat a hő- és általános közérzetre, ezáltal az energiaszintre.

Ruházat – A metróállomásokon átlagosan 20°C-kal melegebb van, mint a felszínen, míg a metrókocsik erősen légkondicionáltak. Erre számítsatok és készüljetek fel (könnyű kardigán vagy vékony sál), különösen, ha érzékenyek vagytok a hőingadozásra. Az üzletekben, közintézményekben is turbón a légkondi.

Feltétlen csomagoljatok világos, szellős ruhaneműket, napszemüveget, szalmakalapot, fényvédő krémet. A lábbeli is legyen szellős, de stabil, kényelmes.

Gyakoriak a nyári zivatarok is, melyek jóval inkább trópusi felhőszakadáshoz hasonlítanak. Hirtelen alakulnak ki és nem hoznak semmilyen felfrissülést, sőt, csak növelik a kellemetlen, ragadós párát. Igyatok sok vizet, gyalogoljatok az árnyékban.

Költség – Az árak tovább emelkednek, hivatalosan még nem főszezon.

Programok

  • A hónap fénypontja a július 4-i ünnepség és tűzijáték. A tűzijátékot a Macy’s nagyáruház szervezi és este 9 óra 20 perc körül kezdődik. A legjobb megfigyelési pontok a Brooklyn Bridge Parkban, a folyó mentén találhatóak. Időben menjünk ki, mivel hatalmas a tömeg és a Tv társaságok elviszik a legjobb helyeket.
  • A Met in the Park rendezvénysorozat ingyenes operaelőadásokat hoz a Central Parkba. Operakedvelőknek kötelező.
  • Tovább folytatódik a Bryant Park Movie Nights filmvetítés sorozat. Korán érkezzetek, pokróccal, elemózsiával.
  • Shakespeare in the Park előadássorozat a Central Park szabadtéri színpadán, a Delacorte Theater-ben a színházkedvelők kedvence. Jó előre jegyet kell váltani, ha nem akartok lemaradni az eseményről.
  • Júliusban a New York-i Filharmonikusok is ingyenes előadásokkal várják a látogatókat a Central Parkban.
  • Július közepén kerül sor a második Manhattanhenge-re.
  • A New York Restaurant Week, a New York-i Étterem Hét őszi kiadása július végén kezdődik. Érdemes előre asztalt foglalni.

Augusztus

Időjárás – lásd júliusban, habár egy kicsit szárazabb és néhány fokkal hűvösebb, de ez a magas páratartalomban nem igazán érzékelhető.

Ruházat – lásd júliusban

Költség – lásd júliusban

Programok

  • A U.S. Open Teniszbajnokság Flushing, Queens-ben a sportkedvelők kedvenc elfoglaltsága a hónap második felében.
  • Tovább folytatódik a Bryant Park Movie Nights filmvetítés sorozat. Korán érkezzetek, pokróccal, elemózsiával.
  • Shakespeare in the Park előadássorozat a Central Park szabadtéri színpadán, a Delacorte Theater-ben a színházkedvelők kedvence. Jó előre jegyet kell váltani.

Szeptember

Időjárás –  A nyári hónapok közül a legkellemesebb turisztikai szempontból. A nyár még tartja magát, ám az ősz lehelete már a levegőben van. Az átlag legalacsonyabb hőmérséklet 16°C, míg az átlag legmagasabb hőmérséklet +24°C. 

Ruházat – Továbbra is érvényesek a júliusban, augusztusban írtak. Ha fázósabbak vagytok, akkor egy-két pulóverrel vagy kardigánnal pakoljatok többet.

Költség – Szeptember elejétől, Labor Day-től Újév napjáig tart a hivatalos főszezon New Yorkban, s ez megmutatkozik az árakon is.

Programok

  • Szeptember első hétfője, Labor Day, a nyár végét jelenti a helybélieknek. A város elcsendesedik, sokan elutaznak a hosszú hétvégére. A legtöbb munkahely, közintézmény zárva tart, de a turista látványosságok nyitva vannak.
  • A divat kedvelőinek kihagyhatatlan a New York Fashion Week őszi rendezvénysorozata, melyre szeptember elején kerül sor.
  • A San Gennaro Fesztivál, melyet kora szeptemberben rendeznek meg, New York City legnagyszabásúbb és leghíresebb vallásos ünnepe. A Lower Manhattanban található, történelmi Olasz Negyedben kerül sor a 11 napon át tartó ünnepségsorozatra, melyben Nápoly védőszentjére, Szent Januáriszra emlékeznek. Az olasz ételek szerelmeseinek, a zene és vidámság kedvelőinek kötelező program.
  • Szeptember 11-e az emlékezés napja New Yorkban. Délelőtt a WTC Múzeumában emlékeznek meg az áldozatokra, este pedig felgyúlnak a Fényemlékmű, a Tribute in Light fénycsóvái New York City egén. Az ikerfényeket a város szinte valamennyi pontjáról látni, de a legszebb Brooklynból és New Jerseyből (Hobokenből vagy Jersey Cityből).
  • Szeptember második hetében kezdődik az egy hónapig tartó New York Filmfesztivál, melyre a Lincoln Centerben kerül sor.

Október

Időjárás –  Sokan októbert tartják a legideálisabb turista hónapnak. A levegő friss, csípős, a páratartalom elenyésző, az ősz a levegőben van. A karácsonyi turizmus még nem veszi kezdetét, így a tömeg is elviselhető. Az átlag legalacsonyabb hőmérséklet 10°C, míg az átlag legmagasabb hőmérséklet +18°C. A nappalok még melegek, de az éjszakák már kellemesen hűvösek. Tökéletes sétaidő.

Ruházat – A nyári ruhatár mellett legyen a bőröndben közepesen meleg pulóver, kardigán, esetleg egy vékony kabát, zárt, kényelmes cipő.

Költség – Szeptemberhez hasonlóan sajnos a főszezon áraival kell számolnunk.

Programok

  • Folytatódik a New York Filmfesztivál, melyre a Lincoln Centerben kerül sor.
  • Columbus Day október második hétfője, hosszú hétvége. Az ünnepi parádét feltétlen érdemes megnézni.
  • Október legnagyobb eseménye Halloween. Nézni és részt venni egyaránt életre szóló élmény. A Citylakók lelkesen díszítik házaikat. A legmerészebb alkotásokat a West Village-ben és az Upper East és Upper West Side-on találhatjátok.
  • Az East Village-ben található Tompkins Square Park ad otthont a világ legnagyobb Halloween Kutyaparádéjának.
  • A Greenwich Village Halloween Parádéjára október 31-én este kerül sor. Ezen a napon a metrószerelvények is megtelnek rémisztő alakokkal.
  • Késő októberben kezdenek igazán színesedni a levelek. Feltétlen látogassátok meg a Central Parkot, de ha időtök engedi, utazzatok ki a Hudson völgyébe is, ahol csodálatos őszi színkavalkád vár. Összeköthetitek egy Fort Tryon Park-The Cloisters látogatással.

November

Időjárás – November szintén nagyon jó választás. Ikonikus, kihagyhatatlan eseményekkel tarkított hónap. Az átlag legalacsonyabb hőmérséklet 5°C, míg az átlag legmagasabb hőmérséklet +12°C. November csípős tud lenni, de ritkán havazik.

Ruházat – Pulóver, vastagabb széldzseki, zárt cipő és esetleg sál, sapka, kesztyű a csípősebb reggelekre, estékre.

Költség – Főszezon. Az árak magasak, szállást találni a Karácsony közeledtével egyre nehezebb. Hálaadás után péntek a Fekete Péntek, mely hatalmas in-store és online leárazásairól nevezetes. Használjátok ki, ha nem rettentek el a várakozástól és a hosszú soroktól.

Programok

  • November első vasárnapján rendezik meg a New York Marathont. Az eseménynek közel 50 ezer résztvevője és 2 millió nézője van a City öt kerületében.
  • A vintage buszok fesztiváljára november elején kerül sor Brooklynban, a New York-i Közlekedési Múzeumban.
  • A Veterans Day, a Veteránok Napja november 11-e, szövetségi ünnep. A bankok, postahivatalok, iskolák zárva tartanak.
  • Thanksgiving Balloon Inflation, vagyis a Hálaadás Napi parádé lufióriásainak felfújására az Upper West Side-on, az American Museum of Natural History épülete körüli utcákban kerül sor a csütörtöki a parádét megelőző szerda délután 3 órától este 10 óráig.
  • A Macy’s Nagyáruház Hálaadás Napi Parádéja vezeti be az úgynevezett Holiday Season-t, az Ünnepi Időszakot, november negyedik csütörtökjén. Korán reggel menjetek ki a választott helyszínre, hogy jól lássátok a felvonulást.
  • A New York-i karácsony legnagyszabásúbb és legismertebb produkciója, a Radio City Music Hall Christmas Spectacular a Rockette-k szereplésével november közepétől látható. Érdemes előre jegyet venni.
  • Hálaadás Napja utáni héten felgyúlnak a fények a Rockefeller Center, a Bryant Park  és a Washington Square karácsonyfáján.
  • November elején megnyílnak a kedvelt korcsolyapályák.
  • Hálaadás Napja után a nagyáruházak ünnepi kirakataiban is gyönyörködhetünk.

December

Időjárás – December szintén népszerű és egyértelműen remek választás a City látogatásra.  A Karácsony New Yorkban a városi ünneplés esszenciáját nyújtja. Ezt az élményt nem szabad kihagyni, mert a karácsonyi időszak Manhattanban maga a mesevilág-csoda. Az átlag legalacsonyabb hőmérséklet 0°C, míg az átlag legmagasabb hőmérséklet +7°C. A hideg ne vegye el a kedveteket. A december nem túl fagyos, a város energiája melegen tart és életre szóló élményekkel gazdagít.

Ruházat – Nagyjából megegyezik a januári listával, bár december kevésbé fagyos és havas.

Költség – Lásd november.

Programok

Képek: a blog írójának tulajdona

Tags: , , , , , ,