March Meowness

Elveszett, megrongálódott könyvtári könyv? Semmi gond, legalábbis a Massachusettsben található Worcester megye könyvtáraiban. Egy macskakép – lehet rajzolt, kinyomtatott, kivágott, saját vagy kölcsönmacskát ábrázoló – kiváltja a büntit. A March Meowness, vagyis a Márciusi Nyávogó az elmaradt olvasók visszacsábítását szolgálja. A könyvtári adatok elemzése egyértelműen kimutatta, hogy az elveszett és megrongálódott könyvek után felszámított büntetések okozzák a legtöbb könyvtári tag elmaradását, különösen az alacsony jövedelemű környékeken. A késedelmi díjakat a legtöbb amerikai könyvtárban már évek óta eltörölték. A New York-i Nyilvános Könyvtárban 2021-ben.

“A könyvtár a közösség színtere. Nem lehet a cél az olvasók elijesztése. A járvány sok mindent megváltoztatott. Sok kisgyerek nem ment vissza az iskolába, elkallódott a könyv. Az élet közbeszól. Sebaj. Egy macskakép márciusban, és elfelejtjük az egészet. Már jó ideje próbáltuk megtalálni a legkönnyebb megoldást. Úgy tűnik, a macskaság bejött.” – mondta Jason Homer, a Worcester Könyvtárak igazgatója.

Csupán néhány nap leforgása alatt több mint 400 tagságot aktiváltak újra és egyre csak gyűlnek a macskaképek a könyvtárak közösségi falán és Facebook oldalán. Több kisgyerek a könyvtár recepciós asztalánál zsírkrétával rajzolt képeket.
Valószínű, hogy több könyvtár is csatlakozni fog az ötlethez.
A nyelvi csintalanságok kedvelőinek pedig íme néhány kihagyhatatlan szóvicc: “This is a new way of fur-givness, a never be-fur tried initiative. We urge patrons to hurry and act meow.”

 

Tags: , , , , , , ,