Rejtett falu Manhattan szívében

Nehéz vasajtó választja el a világtól Manhattannak ezt az apró, helybéliek által is kevésbé ismert zugát, a Pomander Walk-ot (Pomander Sétány). Talán az ódon stílusú házak teszik, talán az elzártság miatt érezzük úgy, mintha időutazásra indulnánk, amint kinyílik a kapu.

A Pomander Walk 16, 1922-ben épült tudor-stílusú házból álló miniatűr London az Upper West Side-on, a 94. és a 95. utca között.

OLYMPUS DIGITAL CAMERA

A Pomander Walk-nak olyan híres lakói voltak, mint Humphrey Bogart, Rosalind Russel és Lilian Gish. Az ékszerdoboz utca 1986-ban vált világhírűvé, amikor feltűnt Woody Allen Hannah és nővérei című filmjében.

pomander-walk-1n

A házakat középen keskeny út választja el, ám autóval nem lehet behajtani, mivel a Sétány az utca szintje felett épült. A kétemeletes lakóházak stukkó, tégla és fa díszítőelemei a késő gótika és a reneszánsz elemeit vonultatják fel.

pomander

OLYMPUS DIGITAL CAMERA OLYMPUS DIGITAL CAMERA

A színes ablakkeretek, bejárati ajtók, az ablakok virágosládái, az apró, gondozott kertek álmos lustasága, az időtlenség érzését kelti.

pomander-walk13

OLYMPUS DIGITAL CAMERA

OLYMPUS DIGITAL CAMERA

A területet, amelyre a Pomander Walk épült, Thomas Healy bártulajdonos birtokolta, aki szállodát szándékozott építeni ezen a telken. A Pomander Walk-ot átmeneti pénz befektetési céllal építtette, amíg a nagyobb hotelre szánt összeg összejön. Korai halála megakadályozta a terv végrehajtásában.

OLYMPUS DIGITAL CAMERA

Az 1970-es évekre a Pomander Walk olyan rossz állapotba került, hogy a lebontás veszélye fenyegette. Az új, modern épületek nyomása erős volt, de szerencsére a műemlékvédelem győzött és a komplexum 1982-ben a védett épületek listájára került.

OLYMPUS DIGITAL CAMERA

A restauráló cég, a Custogeorge Tooman & Allen, tökéletes munkát végzett. A Pomander Walk visszakapta eredeti pompáját és jelenleg is tökéletes állapotban van, köszönhetően a lojális és gondos lakóknak.

OLYMPUS DIGITAL CAMERA

A Pomander Walk 63 coop apartmannal rendelkezik, amelyek ritkán kerülnek eladási listára. Vásárlói árfolyamuk egymillió dollár felett van, míg bérleti díjuk átlagosan havi 4 ezer dollár.

OLYMPUS DIGITAL CAMERA

A lakók különleges szeretettel beszélnek otthonukról. “Sokan kérdezik tőlem – meséli az egyik tősgyökeres Pomander Walk lakó -, hogy miért fizetek ilyen sokat egy kifejezetten apró apartmanért. Ők nem értik ezt. Én úgy érzem, hogy nem Manhattanban, hanem egy apró angliai faluban élek. “Manhattan varázsa ebben is rejlik: gyakran csak egy kapunyitásnyira vagyunk egy másik dimenziótól.”

OLYMPUS DIGITAL CAMERA

Köszönet a Historic District Council-nak a lehetőségért.

Tags: , , ,

6 comments

  1. Zátonyi Imre’s avatar

    Nagyon tetszik! Igazán szerencsés vagy, hogy ilyen szép és sokszínű városban laksz! További érdekes és színvonalas cikkeket kívánok!

    1. tinkmara’s avatar

      Köszönöm, kedves Imre, igyekszem! New York City valóban nagyon érdekes, csak meg kell találni az elrejtett kincseket a felhőkarcolók árnyékában.

    2. Wágner Zsuzsa’s avatar

      Köszönöm.

      1. tinkmara’s avatar

        Nagyon szívesen!

      2. allmas’s avatar

        Ha egyszer életemben kijutok New Yorkba, elmegyek oda :)

        1. tinkmara’s avatar

          Erősen drukkolok, hogy sikerüljön! :)

Comments are now closed.