Időutazás New Yorkban – The Cloisters

Elfáradtál a zajos New York City forgatagában? Friss levegőre vágysz? Szállj fel az A jelzésű metróra és látogasd meg a Metropolitan Museum of Art kihelyezett részlegét, a The Cloisters-t (Kerengők), a buja Fort Tryon Park szívében, ahol varázslatos, középkori időutazás vár.

Európai ereklyék, faliszőnyegek, elefántcsont és kő faragványok, kéziratok, festett mozaik üvegek – minden egy helyen, amit egy történelem-rajongó kívánhat.

Ez a múzeum jóval többet kínál, mint amit a tárolókban, illetve a falakon láthatunk. Itt maguk a falak, a kerengők és a köztük megbúvó kertek képviselik az igazi értéket.

A jelenlegi The Cloisters – a közhittel ellentétben – se nem tökéletes másolat, se nem új dizájn. A látogatók nagy része feltételezi, hogy az épületegyüttes egy bizonyos európai kolostor tökéletes másolata, míg mások úgy vélik, hogy csupán ügyes utánzat. A valóságban a The Cloisters egy régészeti-építészeti “foltvarrás”.

20160514_150211

A The Cloisters négy középkori kolostor kerengő (Saint-Michel-de-Cuxa, Saint-Guilhem-le-Désert, Trie-sur-Baïse, Bonnefont-en-Comminges) és három kápolna összeépítéséből született. A munkálatok 1935-ben kezdődtek, a hivatalos átadásra pedig 1938-ban került sor.

A The Cloisters-nek otthont adó Fort Tyron Parkot a filantróp John D. Rockefeller, Jr. építtette 1935-ben és a tervezésre a Central Park megálmodójának fiát, Frederick Law Olmsted, Jr. szerződtette. Párhuzamosan felvásárolta a George Grey Barnard középkori kollekciót. A parkot New York városának ajándékozta, míg a középkori kollekciót a Metropolitan Múzemnak, a későbbiekben említésre kerülő, saját tulajdonú unikornis faliszőnyegekkel együtt.

 

1934 és 1938 között a The Cloisters-t alkotó négy európai apátságot és három kápolnát kövekre bontva szállították New Yorkba, ahol rekonstruálták és egységes egésszé alakították. A kerengők által közrefogott kertekbe ritka középkori virágokat, bokrokat és fűszernövényeket telepítettek kertész specialisták segítségével.

A rózsaszín márványból készült Cuxa a The Cloisters legnagyobb kerengője, az épületegyüttes tematikus és strukturális központja.

 

Bonnefont kerengő ad otthont a középkori fűszernövény kertnek. A kerengő nyugati végéből  csodálatos kilátás nyílik a Hudson folyóra, a George Washington-hídra és a folyó túlpartján a New Jersey-i Palisades szikláira.

 

A Trie kerengő eredetileg egy francia karmelita kolostorhoz tartozott. Középpontjában karcsú szökőkút áll, a kertbe pedig 80, a középkorban is ismert és termesztett növényfajt ültettek.

A Saint-Guilhem kerengő eredetileg egy francia Benedek rendi kolostorhoz tartozott. Ez a The Cloisters legkisebb alapterületű kerengője.

A The Cloisters gyűjteményei közül a legismertebb az Unikornis Faliszőnyeg sorozat, mely a The Hunt of the Unicorn (Unikornis Vadászat) nevet viseli. Rejtélye több mint 500 éve foglalkoztatja a tudósokat történészeket és a The Cloisters látogatóit.

A világhíres faliszőnyegeket a 17-es galériában láthatjuk. A hét, 4×3,5 méteres szőnyeget John Rockefeller, Jr. ajándékozta a múzeumnak. A szőnyegek titokzatos eredete, az ábrázolt történet különlegessége teszi a műalkotás sorozatot egyedülállóvá.

Miért vadásznak unikornisra a nemes urak? Vajon az egyszarvú feltámad a halálból? Mit jelent a szőnyegeken többször is megjelenő “A” és “E” betűjelzés? Az ismeretlen alkotó nevének kezdőbetűit vagy valami egészen mást?

Az unikornis faliszőnyegek több filmben is szerepetek, legutoljára a Harry Potter sorozat, Harry Potter és a félvér herceg filmadaptációjában.

A Gótikus Kápolna a komplexum legnagyobb alapterületű kápolnája, melynek legimpozánsabb elemei a festett üvegablakok.

 

A kápolnában négy síremléket is találunk, melyek a katalóniai Uregel család tagjaié. A festett üvegablakokon beáramló és megtörő fény valamennyi napszakban új megvilágításba helyezi a kápolna magasztos falait.

 

A Fuentidueña Kápolna középpontjában egy román stílusú szentély található, melynek központi eleme a függő kereszt, illetve mögötte  a Szűzanya freskó. A kápolna mérete és jó akusztikája miatt gyakran ad otthont kamarazenekari koncerteknek.

 

Az egyhajós Langon Kápolna a The Cloisters legkisebb kápolnája, Franciaországból származik.

 

Jegyvásárlás, útbaigazítás: FIGYELEM – BELÉPŐJEGY VÁLTOZÁS!
A Metropolitan Museum of Art-ban (MET) és testvér múzeumaiban, a Met Breuer-ben és a Cloisters-ben 2018. március 1-től megszűnt a “suggested admission fee”, a javasolt belépődíjas rendszer a nem New York állambeli lakosok számára. A belépő ára: 25 dollár A The Cloisters a Metropolitan Múzeum kihelyezett középkori osztálya, így a Metben vásárolt jegy egy napig érvényes a The Cloisters-be (és fordítva is). Érdemes így terveznünk a programot.

A múzeum megközelíthető metróval és busszal (és természetesen autóval). Az A jelű metróval a 190. utcánál, az 1-es metróval a 191. utcánál szálljunk ki. A Margaret Corbin Drive-on sétálva 10 perc alatt a múzeumhoz érünk. Ha nem szeretnénk gyalogolni, várjuk meg az M4-es buszt. Ugyanezzel a járattal közvetlen a Metből is jöhetünk, a Madison Avenue/83. utca megállóból, igaz ez jóval hosszabb ideig tart.

Képek: a blog írójának tulajdona
Forrás: The Met

Tags: , , , , , , , , , ,