A Brooklyn Bridge Park egy 2 km hosszú park- és szabadidőkomplexum, mely az East River mentén – DUMBO és Brooklyn Heights között -, hat, különböző funkciót betöltő kikötőt foglal magában.

A kikötők mentén, a promenádról csodálatos látvány nyílik Alsó-Manhattan sziluettjére és a New York Kikötőre. Jó idő esetén a Szabadság-szobor is jól látható a park nyugati csücskéből.

A parkot nem csupán a kivételes látvány és a történelmi értékek miatt érdemes meglátogatni, de a sportolási, szórakozási és kulináris lehetőségek és programok színes palettája miatt is.

Az elmúlt hónapokban a park kikötői számos új funkcióval gazdagodtak, több tereprendezési változáson is átestek, így érdemes újra áttekinteni a szabadidő komplexum által nyújtott lehetőségeket, kikötők szerint.

Pier 1 (1-es kikötő): A komplexum legnagyobb dokkja, nagyméretű pázsittal, játszótérrel. A Pier 1 területén, a Manhattan-híd alatt, 2016 áprilisában átadták a Dumbo Boulders névre hallgató mászófalat.

A fasorral beültetett magaslati ösvény új elem. A legmagasabb pontról nagyon szép kilátás nyílik Manhattanra és az ellentétes irányban a Brooklyn-hídra.

A Grantite Prospekt (Gránit Kilátó) máris ikonikusnak számító lépcsői az újrafelhasználás jegyében, a Roosevelt Island híd átépítése során kiselejtezett gránittömbökből készültek. Ide este is érdemes visszatérni a fergeteges látvány miatt.

Az 1-es kikötő déli sarkában található sómocsár nemcsak vizuálisan ad a park értékéhez, de látható bizonyítéka annak a természetvédelmi erőfeszítésnek is, mely a Brooklyn Bridge Park teljes egészére jellemző.

A Pier 2 (2-es kikötő) húszezer m2 a mozgás szerelmeseinek dedikálva, kosár és kézilabda pályákkal, bocsa és shuffleboard lehetőséggel a felnőtteknek, a gyerekeknek pedig játszóudvarral.

A 2-es kikötő fölé húzott pavilon megvédi a játékosokat a leégéstől, a hűsben pedig piknikezni is lehet az erre külön kijelölt padokon.

A görkorcsolya pálya új sportlétesítmény a 2-es kikötőben.

A Pier 2-hoz tartozó öbölben – 2015 nyara óta – ingyenes kajakozásra is van lehetőség.

Pier 3 (3-as kikötő) környéke, más néven a Greenway Terrace, a Brooklyn Bridge Park csendes zónája. 250 méter hosszú, 9 méter magas domb, mely segít megszűrni a Brooklyn-Queens autópálya zaját.

A Greenway kerékpárút és gyalogossétány összeköti a hat kikötőt Red Hook-kal. A Greenway Terrace kilátójának lépcsőin vagy a part kövein ülve megcsodálhatjuk Manhattan várossziluettjét, a Szabadság-szobrot és a közeli Governor Island partjait.

IMG_3642

A Pier 4 (4-es kikötő) a Beach, a Brooklyn Bridge Park homokos strandja, mely fürdésre ugyan nem alkalmas, de a partról jól megfigyelhetjük az árapályt és az induló-érkező hajók raját.

Pier 5 (5-ös kikötő) ismét a Nap és a sportok szerelmeseié. Itt található a park foci-, rögbi- és frizbipályája. Miután a sportolástól kellően kifáradtunk és farkasétvágyra tettünk szert, látogassuk meg a Picnic Peninsula-t.

A kikötő BBQ és grill parkjában saját ízlésünk szerint készíthetjük el az ebédünket, uzsonnánkat a magunk hozta alapanyagokból. A piknikpark faasztalai felett hatalmas napernyők védik az elemózsiát és bőrünket a leégés ellen.

Pier 6 (6-os kikötő) minden korosztálynak nyújt érdekességet és elfoglaltságot. Itt található többek között a Brooklyn Bridge Park kutyafuttatója, Governors Island kompkikötője és a sportok kedvelőinek, a park röplabda pályái. A kulináris különlegességek rajongóit a híres Forino pizzéria várja kövön sütött pizzáival.

Aki pedig semmi másra nem vágyik, mint a természet csendjére, az barangolhat a kikötő melletti hatalmas virágos mezőn. Nincs szebb látvány, mint a vad természet és Manhattan várossziluettjének különleges kontrasztja.

Képek: a blog írójának tulajdona, kivéve Granite Prospect at Night

Tags: , , , , , , , , , , , ,