Szent Patrik napi parádé New Yorkban 2015

A Szent Patrik napi parádé New York City legrégebbi és legbüszkébb ír hagyománya, a város kulturális életének egyik legnagyobb eseménye, melyet minden évben március 17-én rendeznek meg. Amennyiben 17-e vasárnapra esik, a felvonulásra szombaton kerül sor, tiszteletben tartva a katolikus szokást. Ezen a napon mindenki ír származású a Nagy Almában. Még az a New York-i is zöldet visel, akinek egyetlen csepp ír sincs a vérében.

IMG_0938

Az első dokumentált Szent Patrik napi felvonulásra 1762. március 17-én került sor. Ír származású New York-iak kis csoportja az Alsó-manhattani John Marshall vendéglőhöz vonult, hogy ott ülje meg az írek védőszentjének ünnepét. Bizonyára nem gondolták, hogy ezen esemény tradíciót teremt, melyet 250 év elteltével is ünnepel a City lakossága. A résztvevők száma mára elérte a 150-250 ezret, míg a felvonulás útvonalán több mint 2 millióan állnak és éljeneznek.

IMG_1133

Az első felvonulók számára az esemény nem számított tradícióteremtőnek, mivel ők már létező hagyományt követtek. Szent Patrik ünnepe nagy valószínűséggel az egyetlen és egyben utolsó kapocs volt az őshazával. A szentet minden egyes olyan országban ünneplik, ahová az írek valaha is eljutottak, Toklyótól Torontóig.

IMG_0934

Az 1810-es évek végéig a felvonulás alapvetően katonai természetű volt. Az Amerikai Függetlenségi Háborút megelőzően New Yorkban a brit helyőrség szolgált, melynek két teljes gyalogos egysége Írországból származott. Ők alapították meg a Szent Patrik Baráti Társaságot és kezdeményezték az első felvonulást.

IMG_0930

Az 1820-as évek változást hoztak az ünneplés jellegében. 1853-ra a parádé a város kulturális, társasági és politikai életének szerves részévé vált. Míg eleinte azt a célt szolgálta, hogy bemutassa és bevezesse az újonnan érkezett emigránsokat a New York-i társasági életbe, hamarosan a manhattani írek politikai és társadalmi erejét hivatott kifejezni.

IMG_0953

A Szent Patrik napi parádé jóval több, mint a névadó szent ünnepe. “Az emlékek fesztiválja, vallásos, kulturális, és családi szinten. Miközben Szent Patrikot ünnepeljük, megemlékezünk a saját életünkről is.

IMG_1091

Minden egyes felvonuló, minden egyes szemlélő, még az is, aki csupán erre az egy napra vallja magát írnek, a saját családjának történelmét, számkivetettségét és megfosztottságát, mindennapos küzdelmét és sikereit ünnepli ezen a napon.” – írja Thomas Francis Meagher, az Amerikai Polgárháború hőse.

IMG_0923

Köztudott, hogy a keresztény ünnepek legtöbbje létező pogány ünnepre építkezett. Mivel Szent Patrik ünnepe egybeesik a tavaszvárás, téltemetés időszakával, amikor őseink az új évszak és az új élet kezdetét ünnepelték, a fesztivál légkörében könnyű felfedezni a pogány elemeket.

IMG_0941

Annak ellenére, hogy a fesztivál elvesztette katonai felvonulás jellegét, egy tradíció túlélte a változások szelét. A felvonulást 1851 óta minden egyes alkalommal a New York-i Nemzeti Gárda 1. Zászlóaljának 69. gyalogosszázada vezeti fel. A 69. gyalogosszázad az Amerikai Polgárháború során vált közismertté, bátorságáról, hazafiasságáról, kitartásáról.

IMG_0952

Az 1760-as évektől kezdve Manhattan ír származású lakosságának száma fokozatosan növekedett. Az “eredeti New York-iak” radikális csoportja nem különösen lelkesedett az erősödő ír befolyásért és az erőszaktól sem riadt vissza. A 69. gyalogosszázad a parádé felvezetőjeként az ünnepségen résztvevők testi épségéért volt felelős. A I. és a II. Világháború évei alatt, míg a század Európában szolgált, a veteránok vették át szerepüket.

IMG_0967

A parádé a 44. utcáról indul, délelőtt 11 órakor. A felvonulók mellett ír dudások és tánccsoportok szórakoztatják a több millió nézőt a helyszínen és a televíziók képernyői előtt. A parádé a 79. utcán át az Ír Történelmi Társaság épületéhez vonul. Itt ér véget a felvonulás, délután 4 óra környékén.

IMG_0978

A Szent Patrik napi parádé hű a gyökerekhez. Nem engedélyezett az autók használata, a hőlégballonok és a kereskedelmi hirdetések szintén tilalom alá esnek. A konzervatív hozzáállás 2014-ben New York város polgármestere és a Guinness cég kivonulását eredményezte. A bojkottra azért került sor, mert a szervezőbizottság elutasította a meleg csoportok nyílt felvonulását.

IMG_0991

2002-ben a parádét a szeptember 11-i terrortámadás emlékének szentelték, elismerve a tűzoltók, rendőrök és egyéb mentőalakulatok áldozatos munkáját. Délben a két és fél km-es felvonulás varázsszóra megállt, délfelé, a volt Ikertornyok irányába fordult és két perces néma csenddel emlékezett az elhunytakra. A történelemben először, abban a városban, amely sosem alszik, egy pisszenés sem hallatszott az Ötödik Sugárúton. Ez a parádé volt hivatalosan a legnagyobb, 300 ezer felvonulóval, 3 millió helyszíni nézővel, valamint ez volt az első alkalom, hogy Írország Elnöke (Mary McAleese) is megjelent az ünnepségen.

Amennyiben olyan szerencsések vagyunk, hogy részt vehetünk ezen a nagyszabású és feledhetetlen eseményen, ne feledjük, hogy a tömeg hatalmas és a rendőri jelenlét, valamint a szigorú szabályok és biztonsági intézkedések ellenére is adódhatnak balesetek. Az alkoholfogyasztás tilos, de legyünk reálisak. Az alkalmankénti ittas felvonulók okozta rendzavarás is a parádé része.

IMG_1007

A tervezés során vegyük figyelembe, hogy a tömeg a Szent Patrik Katedrális környékén a legsűrűbb, a 79. utca közelében a legritkább. A tribünt a 62. és a 64. utca között állítják fel. A fellépő csoportok itt adják elő hivatalos programjukat. Az emelvényre csak a meghívottak juthatnak fel, de ha a közelben találunk helyet, jó esélyünk van arra, hogy lássuk a parádé sztárjait.

IMG_0932

Ebben az évben New York város bíborosa ceremóniamesterként vezette a felvonulást, melyen először vett részt hivatalosan az ír-amerikai melegek szövetsége, mely egyben a Guinness cég visszatérését is jelentette.

IMG_1012

Felhasznált irodalom: History Of St. Patrick’s Day
Képek: a blog írójának tulajdona

Tags: , ,