2016-ban május 29-30-ra, illetve július 11-12-re esett a Manhattanhenge-nek nevezett természeti jelenség.

A kifejezés 2002-ben került a köztudatba, miután Neil deGrasse Tyson, az Amerikai Természettudományi Múzeum asztrofizikusa missziójává tette ennek a manhattani jelenségnek a népszerűsítését.

2016-ra bizton állíthatjuk, hogy a Manhattanhenge igazi New York-i őrületté nőtte ki magát.

wrfef

A profi fotósok és a New York-i Instagram sztárok három helyszínt favorizálnak a naplemente megfigyelésre. Manhattanban a 42. utcában a Grand Central pályaudvar felüljáróját, a Tudor City felüljárót, Manhattanon kívül pedig Long Island Cityben a Gantry Plaza State Parkot.

Ezeken a helyszíneken órákkal az esemény előtt több százan összegyűlnek. Sokan már kora délután letáboroznak. A 14., 23., 34., 42. és az 57. keresztutcák járdáin szintén sokan várakoznak. A meteorológiai naplemente előtt 20-25 perccel elkezdődik a show.

 

A nap aranyló fénybe öltözteti az utcákat, a fotósok pedig akcióba lendülnek. A járdán várakozók minden egyes zöld jelzésnél elözönlik az úttestet és megkezdődik a versenyfutás az idővel.

 

A Manhattanhenge csupán pár percig tart, a piros jelzés pedig túl hamar jön. A kritikus öt percben Manhattan közlekedése teljesen megbénul.

A bámészkodók, fotósok nem akarják elhagyni az úttestet. Az autósok szakadatlan tülkölnek. Teljes a káosz. A rendőrség is megérkezik, azonban a Grand Central felüljárójáról – ahol gyalogosoknak semmi keresnivalója -, csupán naplemente után tessékelik le a fotósokat.

A Long Island-i helyszínen hasonló a tömeg, leszámítva a manhattani autósforgalmat.

A fotósok lassan összepakolnak, az Instagramon pedig rövidesen trending a Manhattanhenge hashtag.

 

Képek: a blog írójának tulajdona, illetve köszönet a blog olvasóinak a beküldött képekért (Jennifer, Bridget)

Tags: , , , , , , ,