Teljes napfogyatkozás Észak-Amerikában, 2024. április 8.

Észak-Amerika teljes napfogyatkozásra készül, melyre hétfőn, április 8-án kerül sor, Mexikótól Kanadáig. Egyszer az életben eseményről van szó, több szempontból is. A totalitás maximális időtartama bizonyos helyszíneken kifejezetten hosszú, 4 perc 27 másodperc lesz. Az Egyesült Államokban a teljes napfogyatkozás Texasban indul és Maine-ben ér véget, 14 államot érintve. 32 millióan látják majd a teljes napfogyatkozást és 150 millióan a 300 km-es körzetben.

New York államban három nagyváros, Buffalo, Rochester és Syracuse esik a teljes napfogyatkozás zónájába. New York City-ben a napfogyatkozás 90%-os lesz és a legsötétebb időszak 3 perc 40 másodpercig tart. Délután 2 óra 10 perckor kezd sötétedni, a legsötétebb 3 óra 25 perckor lesz.
A következő teljes napfogyatkozás az Államokban 2033-ban lesz, de csak Alaszkában látható. Majd 2044-ben, a Montana/Észak-Dakota/Dél-Dakota vonalon. A következő teljes napfogyatkozás, mely parttól partig tart, 2045-ben lesz, de nem érinti New Yorkot. A következő teljes napfogyatkozás New Yorkban 2079-ben lesz. Szóval, most vagy soha.

A Niagara vízesésnél, a kanadai oldalon, elővigyázatosságból szükségállapotot hirdettek, mivel 1 millió látogató várható.
A NASA élőben közvetíti a napfogyatkozást a You Tube csatornájukon.

Tags: , , , , , , ,