Karácsony a Park Avenue-n

A Madison és Lexington sugárutak között haladó Park Avenue Manhattan legmenőbb, legdrágább sugárútja. Upper East Side-i szakaszán hírességek által bérelt luxuslakások, magánklinikák, hollywoodi plasztikai sebészek manhattani irodái osztoznak.

OLYMPUS DIGITAL CAMERA

A sugárút Midtown szakasza világviszonylatban vezető cégek központi irodáinak ad otthont. A Park Avneue-n található többek között az American Airlines, a Colgate-Palmolive, a Ferrari, a Heineken, a Mercedes-Benz és az NFL székháza.

OLYMPUS DIGITAL CAMERA

A 49. és az 50. utca között, a Park Avenue 301-es szám alatt található a világhírű New York-i luxushotel, a Waldorf-Astoria impozáns épülete. A 42. utca Park Avenue találkozásánál a 45 peronjával és 63 vágányával a világ legnagyobb pályaudvarának számító Grand Central található, melynek titkairól itt olvashattok.

OLYMPUS DIGITAL CAMERA

A Park Avenue nevezetes arról, hogy a sávok közötti szigetet, az úgynevezett Park Avenue Malls-t, a 54. és 97. utca között, évről évre az évszaknak megfelelő zöld növényzettel ülteti be a Park Avenue Alapítvány. A karácsonyi időszak kétség kívül a legimpozánsabb.

OLYMPUS DIGITAL CAMERA OLYMPUS DIGITAL CAMERA

December első vasárnapjától január közepéig kivilágított karácsonyfák között autózhatunk vagy sétálhatunk. A faállítás ceremóniája a II. Világháborúig nyúlik vissza. 1945 karácsonyán a Park Avenue néhány lakója úgy döntött, hogy a háborúban elesett katonák és civilek emlékezetére karácsonyfákat állítanak az út mentén.

OLYMPUS DIGITAL CAMERA

Az első néhány évben a költségek és a szervezés a családokra hárult, hamarosan azonban megalakult a Park Avenue Alapítvány és átvette a rendezéssel és a lebonyolítással járó teendőket.

OLYMPUS DIGITAL CAMERAA megnyitó ünnepségre a Brick Presbiteriánus Templom előtt kerül sor, melyre az egész város hivatalos. A szervezők és a műsor összeállításáért felelős kuratórium törekedik a hagyományok életben tartására. A Park Avenue déli sávjait, a 89. és 93. utca között az ünnepség idejére lezárják. A ceremónia este fél 8-kor kezdődik.

OLYMPUS DIGITAL CAMERA

A gyertyagyújtás a Park Avenue-n a többi manhattani helyszínnel ellentétben nemcsak emelkedett hangulatú, de komoly és egyben meghatóan ünnepélyes.

Képek: a blog írójának tulajdona

Tags: , , , ,