A Macy’s Hálaadás napi parádéja

A Macy’s Nagyáruház Hálaadás Napi Parádéja vezeti be New Yorkban az úgynevezett Holiday Season-t, az Ünnepi Időszakot. Hálaadás, Black Friday (Fekete Péntek), Yule, Hanukkah, Kwanzaa, Karácsony és Újév, valamennyi nevezetes nap ennek az ünnepkörnek a része.

OLYMPUS DIGITAL CAMERA

A Macy’s Hálaadás Napi Parádéja 88. születésnapját ünnepelte ebben az évben. A tradíció egészen a 20-as évek elejéig nyúlik vissza, pontosan 1924-ig, amikor az első – akkor még nem hivatalos -, mulatság zajlott.

OLYMPUS DIGITAL CAMERA

A New York-i Macy’s áruház dolgozói még valamennyien első generációs bevándorlók voltak, akik Hálaadáskor nagystílűen akarták megünnepelni szerencséjüket, új életük kezdetét az Új Világban.

OLYMPUS DIGITAL CAMERA

Első alkalommal a felvonulás a Harlemből, a 145. utcai Macy’s elől indult és haladt a 34. utcában található Macy’s Nagyáruház elé. A dolgozók és a fogadott mulattatók jelmezes kavalkádját a Central Park állatkertjéből kölcsönzött állatok, kisebb-nagyobb léggömbök és fúvószenekarok tették vidámabbá.

OLYMPUS DIGITAL CAMERA

Az első parádé végét, s azóta is minden egyes alkalommal, a Mikulás bevonulása jelezi. Az elsöprő sikert látva, a Macy’s vezetősége úgy döntött, hogy minden egyes évben megrendezik az ünnepséget. 1927-ben hivatalosan is tradíció született, melyet azóta Emmy díjjal is jutalmaztak, elismerve a parádét, mint magas színvonalú, szórakoztató produkciót.

IMG_6392

1927-ben az élő állatokat hatalmas lufi figurákkal helyettesítették, melyeket eleinte levegővel, majd héliummal töltöttek meg. Az első években, a felvonulás végeztével a hatalmas lufikat szélnek eresztették, így azok pár napig még New York felett lebegtek. A Macy’s belevarrta a címet és ajándékutalvánnyal jutalmazta azokat, akik megtalálták az égből pottyant léggömböket.

OLYMPUS DIGITAL CAMERA

A II. Világháború, mint sok minden más közösségi eseménynek, a Hálaadás napi parádénak is átmeneti szünetet hozott, nem csupán közbiztonsági okokból. A hélium, valamint a léggömb gumi hiánycikknek számított.

OLYMPUS DIGITAL CAMERA

1945. Hálaadás napján a tradíció újra életre kelt. Hatalmas parádéval ünnepelték meg a háború végét, a vidámság és a felhőtlen ünneplés visszatértét is. 1945 óta a parádé útvonala nem változott, csupán a biztonsági intézkedések változtak, melyek a léggömbök és lebegő figurák okozta baleseteket hivatott megakadályozni.

OLYMPUS DIGITAL CAMERA

A parádé legnagyobb attrakciói a jól ismert rajz és reklám figurák lufióriás másolatai. A legismertebbek közül az első csatlakozó 1934-ben Mickey Mouse volt, mellyel kezdetét vette a Macy’s és a Walt Disney stúdió együttműködése. A legkedveltebbek: Popeye, Superman, Donald Kacsa, Maci Laci, Garfield, Breki, Pókember, Babar, Tapsi Hapsi, Rózsaszín Párduc.

OLYMPUS DIGITAL CAMERA

Az évek során az álladó tagok mellett vagy helyett az adott évben divatos figurák is helyet kapnak. A számítógépes játékok elterjedésével megjelent Sonic és Mario, a rajzfilmfigurákhoz pedig napjaink hírességei csatlakoztak: Spongya Bob, Shrek, Kung Fu Panda, Charlie Brown, Stewie a Family Guy-ból és persze az Ázsiából érkezett kedvencek sem maradhattak ki. Pokémon, Pikachu és Hello Kitty is a parádé vidám színfoltjaivá váltak.

OLYMPUS DIGITAL CAMERA

A Hálaadás napi parádé két portmanteau-val, vagyis szóösszerántással is megajándékozta az amerikai angol nyelvet. A falloon a float és a balloon szavak kereszteződéséből létrehozott szó, melyet a föld felett sikló léggömbökre alkalmaznak, míg a balloonicle a balloon és a vehicle szavak összevonásával jött létre.

OLYMPUS DIGITAL CAMERA

A ballonicle kifejezés azokra a léggömbökre vonatkozik, melyek motorral ellátott járművekre épülnek. Ezekhez nincs szükség léggömbtartókra, a vezető a léggömb alatt található járműben ül. Az első falloon-t 1969-ben láthatta a közönség, s a mai napig ez a hatalmas Hálaadás napi pulyka indítja a felvonulást. A falloon-ok a Lincoln Alagúton keresztül érkeznek Manhattanba, még a parádé előtti este.

IMG_6362

A léggömbök mellett táncos, zenés produkciók is részt vesznek a parádén. Középiskolák cheerleader csapatai, fúvószenekarok, táncos produkciók tarkítják a lufik felvonulását. Rajtuk kívül minden évben neves fellépői is vannak az ünnepségnek. Énekesek, színészek és egyéb hírességek teszik a parádét még vonzóbbá. Ők a Macy’s Nagyáruház előtt felállított színpadon szerepelnek, majd valamennyien egy-egy fallon-on foglalják el a helyüket és onnan köszöntik a parádé útvonala mellett álló népes közönséget.

OLYMPUS DIGITAL CAMERA

A jó helyekért meg kell küzdeni. Nemcsak New Yorkból, de az ország másik feléből is sokan érkeznek a neves eseményre. Sokak számára ez egyetlen alkalom az életben, melyet nem lehet kihagyni. A felvonulás útvonalát a rendőrség kora reggel lezárja. Az utak két oldalán kordon mögött gyülekezik a lelkes nézősereg. Ebben az évben több mint egy millió nézője volt a felvonulásnak. Az NBC televízió közvetítésébe pedig több mint 50 millióan kapcsolódtak be.

OLYMPUS DIGITAL CAMERA

Aki úgy dönt, részt vesz a parádén, mindig készüljön elemózsiával, innivalóval és rengeteg meleg ruhával. Manhattanban csípős, hideg a november. Aki teheti, ülőalkalmatosságot is hozzon magával, különösen, ha gyerekek is vannak a társaságában. A felvonulás 9 órakor indul a Central Park West-ről és általában 3 órás, így az, hogy mennyit kell várakoznunk a léggömbökre, attól függ, hol találunk megfelelő helyet.

OLYMPUS DIGITAL CAMERA

Akit inkább a kulisszák mögött zajló események érdeklik jobban, az vegyen részt a léggömbök felfújásának ceremóniáján, mely egy nappal a parádé előtt zajlik a 77. és 81. utca között, a Central Park West és Columbus Avenue által határolt területen. A helyszínre délután 5 óra után érdemes érkezni. Ilyenkor már kezdenek a léggömbök alakot ölteni.

OLYMPUS DIGITAL CAMERA

A Macy’s Hálaadás napi parádéja, valódi parádé. Vidámság és felhőtlen szórakozás. Rengeteg vidám ember, kicsik és nagyon, fiatalok és idősebbek. Mindenhonnan ‘boldog Hálaadást’, ‘kellemes ünnepeket’ kiáltások hallatszanak. A hangulat emelkedett és valóban tökéletes bevezetése az ünnepi időszaknak, mert ne feledjük, amint elhalnak a parádé utolsó hangjai, megkondulnak a karácsonyi harangok.

OLYMPUS DIGITAL CAMERA

Hálás köszönet a New York-i rendőrség kötelékében szolgáló sógoromnak, aki által ismét VIP helyről vehettem részt az eseményen és készíthettem a képeket.

OLYMPUS DIGITAL CAMERA

Képek: a blog írójának tulajdona

Tags: , , , ,