Zsebparkok New Yorkban

New York City közkedvelt, turista célpont parkjairól – a Central Parkról, a Washington Square Parkról, a Brooklyn Bridge Parkról, a High Line-ról -, könnyű ódákat zengeni. Lenyűgöző méretük, a körülöttük kialakult kultusz figyelmet parancsoló. New York Citynek azonban több csinos, kisméretű parkja is van, melyek a felhőkarcolók között megbújva nyújtanak csendes pihenőhelyet a nyüzsgő, zajos metropolisban. Ezeket a zsebparkokat jószerével csak a helyi lakosok ismerik és látogatják. Legtöbbször ebédidőben keresik fel ezeket a testnek és léleknek egyaránt felfrissülést nyújtó minioázisokat.

OLYMPUS DIGITAL CAMERA

Köszönhetően az alapterületnek és annak a ténynek, hogy nem szerepelnek a turisták “muszáj meglátogatni” listáján, ezekben a parkokban egy időben csupán néhány látogató üldögél. Csendes szigetek, ahol nincs hangos beszélgetés, a telefonok némítása, ha nem is előírás, de íratlan szabály. Manhattan több mint 1500 kis méretű parkkal rendelkezik. Ez a képpekkel illusztrált, állandóan bővülő bejegyzés a legszebb miniparkokat szándékozik összegyűjteni.

OLYMPUS DIGITAL CAMERA

Paley Park, az 53. utcában, a Madison és a Ötödik Sugárút között található. A 390 m²-es, az utcaszint felett pár lépcsőnyire található miniparkot a sétáló könnyen el is vétheti. Az irodaházak árnyékában, buja borostyánnal befuttatott falak között megbúvó park vízesése, pontosabban vízfala, percenként 7000 liter vizet forgat.

OLYMPUS DIGITAL CAMERA

Az éjszaka háttérvilágított vízfal képes elnyomni a taxik tülkölését, a New York-i forgalom állandó zaját, a fehér akácfák árnyéka pedig hívogató a tikkasztó manhattani forróságban. A parkot 1967-ben, a CBS elnöke, William S. Paley építtette.

OLYMPUS DIGITAL CAMERA

A Paley Park tőszomszédságában, szintén az 53. utcában, a Madison és a Ötödik Sugárút között található a Berlin Wall in Midtown. Mit keres a Berlini Fal 5 eleme a Madison Avenue-n?

OLYMPUS DIGITAL CAMERA

A 80-as évek elején a francia származású Thierry Noir a Berlini Fal közelében bérelt lakást. Alkotóművészként és berlini lakosként úgy érezte, hogy tennie kell valamit annak érdekében, hogy a rettegett Fal veszítsen erejéből. Alkotótársaival renegát graffiti csoportot alkotva lopakodtak be a senkiföldéjére és a Hidegháború ijesztő szimbólumának 5 km-es szakaszát színes karikatúra gyűjteménnyé változtatták.

OLYMPUS DIGITAL CAMERA

Amikor 1989. november 9-én a Berlini Fal leomlott, Thierry alkotásai a szabadság jelképévé váltak. 1990-ben a fal elemeinek darabjai egy monacói aukciós ház árverésén másfél millió euróért keltek el. 5 elemét a manhattani Tishman Speyer ingatlanközvetítő iroda vásárolta meg. A vakvéletlennek köszönhetően, pontosan az az öt elem került Manhattanba, mely feltűnik Wim Wenders Berlin felett az ég című filmjének egyik jelenetében. A filmben Thierry éppen a manhattani szakaszon dolgozik.

berlin wall nyc

A Berlin Wall in Midtown park csendes, néhány asztalos kerthelyisége felüdülést nyújt a helyieknek és a Berlini Fal iránt érdeklődőknek, akik előszeretettel fotózkodnak a fal előtt. New York Cityben további négy Berlini Fal darab található.

OLYMPUS DIGITAL CAMERAA Greenacre Park a Paley Parktól nem messze, az 51. utcában, az Első és a Második Sugárút között található. Vízesés Midtown Manhattanban? Yes, please. A Greenacre Park lelki társa és egyben partnere a Paley Parknak a Project for Public Spaces (Közterület Projekt) versenykiírásban, melynek nyerteseként, vezető helyet foglal el a Világ Legjobb Parkjainak listáján, a Central Park és a Golden Gate Park mellett.

OLYMPUS DIGITAL CAMERA

Ez a 18×36 méteres minipark, három szinten biztosít ülőhelyet azoknak a szemfüleseknek, akik ezt a rejtett kincset felfedezik a felhőkarcolók árnyékában. Buja zöld növényzet, illatos virágok és egy 8 méteres, több szintes vízesés varázslatos látványa fogadja itt a látogatókat.

IMG_5849

Az alsó szinten ülőket kellemes vízesés permetezi, mely a manhattani nyárban különösen üdítő. A hátunk mögötti bokrok elrejtik szemünk elől Manhattan látványát, míg a víz csobogása elnyomja a város zaját. Hirtelen úgy érezzük, mintha nem is New York Cityben lennénk.

08082014me (7)  IMG_5869

A felső szinten ülve nagyon szép, színházi páholyhoz hasonló látvány nyílik az alsóbb szintek növényzetére és természetesen a vízesésre.

IMG_5861

A parkban fehér akácok biztosítják a kellemes árnyékot és hőmérsékletet. A kőfalak és a falak mentén húzódó árkokban futó víz szintén pozitívan hat a hőérzetünkre.

08082014me (8)

A Greenacre Park tökéletes állapotban van, mintha a napokban és nem 1971-ben nyílt volna. A park létrehozásáért és fenntartásáért az Abby Rockefeller Mauzé alapítvány felelős.

08082014me (4)

Tudor City Greens a 42. utca felett, as Első és a Második Sugárút között található. Az East River feletti partmeredélyen, a Tudor City apartman házai között, két, apró ikerpark bújik meg, szökőkutakkal, virágoskertekkel, magas fákkal, kanyargó ösvényekkel, csivitelő madarakkal és hívogató padokkal. Apró földi Mennyország a forgalmas 42. utca felett.

OLYMPUS DIGITAL CAMERA

A környező Tudor City Erzsébet-korabeli stílusú épületei csak rájátszanak arra, hogy úgy érezzük, már nem is Manhattanban, hanem a jó öreg Angliába csöppentünk a Grand Central Pályaudvartól 25 percnyire.

OLYMPUS DIGITAL CAMERA

A Tudor City komplexumot Fred F. French ingatlan fejlesztő építette. A munkálatok 1927-ben kezdődtek és az ikerparkok hamar a környék lakóinak szívébe lopták magukat, olyannyira, hogy amikor French halála után, 1936-ban a Tudor City-t átvevő cég be akarta építtetni a parkok területét, a lakók szó szerint testükkel védték meg a parkokat a buldózerek elől.

OLYMPUS DIGITAL CAMERA

1987-ben létrejött a Tudor City Greens Egyesület, mely lelkes önkéntesek segítségével gondozza a parkokat és a játszóteret. A Tudor City Greens reggel héttől alkonyatig tart nyitva, kivéve a nyáresti koncertek idején.

OLYMPUS DIGITAL CAMERA

A 42. utcáról lépcsősor vezet a meredély tetejére, közvetlen a Tudor City Felüljáró előtt. Ezt a felüljárót érdemes kiszemelnünk magunknak, ha a Manhattanhenge jelenségét teljes szépségében akarjuk látni. A Tudor City parkjait közvetlen az utcaszintről is megközelíthetjük a 41. és a 43. utcáról.

OLYMPUS DIGITAL CAMERA

A McGraw-Hill Park a Hatodik Sugárúton, a 48. és 49. utca között található. Legutóbbi látogatásunk során, ismeretlen okoknál fogva, zárva tartott és sajnos a park legvonzóbb eleme, a vízalagút sem működött.

OLYMPUS DIGITAL CAMERA

Vízesés mellett üldögélni egyedülálló élmény, de átgyalogolni alatta még különlegesebb. A modern McGraw-Hill Park a 48. és 49. utcát köti össze, de ahhoz, hogy átjussunk egyik utcából a másikba, át kell haladnunk a vízesés alatt. A víz zubog körülöttünk, mégsem kell aggódni, hogy elázunk, mert a plexiüveg alagút megvéd minket. A képen sajnos nem látszik, de a vízesés nemcsak a falakon zubog le, de a plexiüvegen belül szintén. Remélem, a következő alkalom sikeresebb lesz és felfrissíthetjük a fotókat.

OLYMPUS DIGITAL CAMERA

Manhattan hivatalosan legkisebb (160m²) parkja csupán egy pad szélességű és a Septuagesimo Uno, latinul Hetvenegy nevet viseli. A 71. utcában, két négyemeletes brownstone épület között megbújva (nehezen) találjuk ezt a zöldterületet.

OLYMPUS DIGITAL CAMERA

A park elnevezés ebben az esetben nagylelkű. Jóval inkább a természet által, szabadon alakított, elhagyott sikátor ez. A Septuagesimo Uno érdekessége a különbözőségben rejlik. Ez a park minden téren elüt valamennyi manhattani társától. A Central Parkba 21 ezerszer férne el és tulajdonképpen a hat padon kívül semmit mást nem lehet itt csinálni.

OLYMPUS DIGITAL CAMERA

A Jefferson Market Garden gyökeres ellentéte a Septuagesimo Unonak. A Jefferson Market Könyvtár tőszomszédságában, egy volt női börtön területén alakították ki ezt a csodálatos miniparkot.

OLYMPUS DIGITAL CAMERA

A kert a Greenwich Avenue-n, a 6. Sugárút és a Nyugati 10. utca között található. A parkrendezés Pamela Berdan nevéhez fűződik, aki a Central Park terveit vette alapul a Jefferson Market Garden kialakításakor.

OLYMPUS DIGITAL CAMERA

A kertben rengeteg különböző fa, köztük két különleges amerikai sárgafa is található. A park egyik végében, a bokrok között, liliomos koi tavacska bújik meg.

OLYMPUS DIGITAL CAMERA

A parkot dekoratív vaskerítés választja el a közeli útkereszteződéstől. A kert külső paramétere mentén haladó ösvény, a fák árnyékában, kerengőként várja az árnyékra és hűvösre áhítozó látogatókat.

OLYMPUS DIGITAL CAMERA

A II. Erzsébet Királynő Szeptember 11-e Kert szintén a kevésbé ismert miniparkok közé tartozik, melyet Anglia királynője személyesen avatott fel 2010. július 6-án, a 2001. szeptember 11-i tragédia 67 brit áldozatának emlékére. Ezen zsebpark Downtown Manhattanban található, a Wall Street közelében, a Hanover Square-n.

IMG_2074

Amennyiben még több zsebparkot szeretnétek megismerni, ajánljuk Rosemary O’Brien: BEST Pocket Parks of NYC című könyvét, melyet az Amazonon vásárolhattok meg.

Képek: a blog írójának tulajdona, kivéve Berlin felett az ég című film jelenete
Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...

Tags: , , , , , , , , ,

2 comments

 1. karen’s avatar

  Hi Tinkmara I’m a design student at the Fashion Institute of Technology and I was wondering if I may use your photos in a project I’m going about pocket parks. I would, of course, credit your photos that you’ve taken of the parks.

  1. tinkmara’s avatar

   Hi Karen,
   Please go ahead. I am very happy that you liked my pictures and I appreciate that you asked permission. Good luck with your project! Tinkmara

Comments are now closed.