Az 1970-es évek óta Brooklyn legdivatosabb környéke a DUMBO (Down Under the Manhattan Bridge Overpass), a Manhattan híd felüljárója alatt található terület. A DUMBO a Manhattan híd és a Brooklyn híd közötti, illetve a Manhattan hídtól keletre, a Vinegar Hill-ig terjedő, New York-i léptékkel mérve, kis méretű kerület.

OLYMPUS DIGITAL CAMERA

Az 1800-as évek végén ez a kerület még Fulton Landing néven szerepelt a térképeken. Nevét a Fulton kikötőről és kompról kapta, mely a Brooklyn híd átadása előtt kötötte össze Brooklynt Manhattannal. A környék elsődlegesen ipari negyed volt, raktárépületekkel és gyárakkal. A legismertebb, a Brillo súrolószivacs gyár és a Washington Street-en található Robert Gair épület, ahol az első kartonpapírt gyártották. Ez az épület adott otthont 2016-ig az Etsy székházának.

OLYMPUS DIGITAL CAMERA

Az 1970-es évek végére a negyed elvesztette ipari jellegét. Az elhagyott gyár- és raktárépületek viszont tökéletesen megfeleltek az alkotóművészeknek és kiállítóterem tulajdonosoknak, akik állandóan tágas, napsütéses, tetőtéri lakásokra vadászmónak, viszonylag alacsony áron. A környék hihetetlen gyorsasággal vált népszerű művésznegyeddé.

OLYMPUS DIGITAL CAMERA

A DUMBO elnevezés 1978-ban szivárgott a köztudatba. A művésztelep lakói úgy gondolták, hogy a bugyuta névválasztás elijeszti a városfejlesztőket. Tévedtek.

OLYMPUS DIGITAL CAMERA

A 20. század elejére, a manhattani lakásárak emelkedésével, a DUMBO bérleti díjai is egyre magasabbak lettek. Mára ez a kicsi, csupán 25 háztömbnyi kerület, ikonikus látnivalóinak, gazdag programválasztékának, pezsgő életritmusának köszönhetően, nemcsak az ingatlanközvetítők, de a turisták kedvenc célállomása is lett.

OLYMPUS DIGITAL CAMERA

A DUMBO-t legkönnyebben az NYCS F jelzésű metróval lehet megközelíteni. A York Street állomáson kiszállva máris a Manhattan híd felüljárója alatt találjuk magunkat. A metróállomásról kilépve művészi színvonalú graffiti alkotásokba botlunk.

OLYMPUS DIGITAL CAMERA

A Jay Street-ről, rövid sétával, a Water Street-re jutunk, ahol a Manhattan híd felüljárójának pillérei találhatóak. A masszív kő boltív alatt állva, szinte csontig hat a felüljárón dübörgő metró zaja. A hangzavar fülsiketítő és egyszerre karizmatikus. Talpunk alatt az évszázados gránitkő burkolat és a Jay Street-i vasút sinei emlékeztetnek arra, hogy ez a környék egykor tehervagonokat fogadott és gyárak százait látta el alapanyaggal.

OLYMPUS DIGITAL CAMERA

OLYMPUS DIGITAL CAMERA OLYMPUS DIGITAL CAMERA

A Water Street-en tovább sétálva, elénk tárul az ikonikus látvány. Képeken ugyan ezerszer láttuk már, személyesen mégis egészen más. A Brooklyn híd, a Manhattan híd, az East River, a túlparton Manhattan sziluettje-mind egy képen.

OLYMPUS DIGITAL CAMERA

OLYMPUS DIGITAL CAMERA OLYMPUS DIGITAL CAMERA

A DUMBO eredeti központja a Fulton kikötő volt, mely 1642-ben indította meg a hajóforgalmat Manhattan és Brooklyn között. A mólón, a lakatokon kívül, szánjunk egy percet a korlátba nyomtatott Walt Whitman idézetnek is.

OLYMPUS DIGITAL CAMERA OLYMPUS DIGITAL CAMERA

OLYMPUS DIGITAL CAMERA

Gótikus boltíveivel, impozáns huzalozásával, a Brooklyn híd, az 1883-as avatás idején, a világ leghosszabb függőhidja volt. Messze megelőzve korát, igazi mérnöki csodának számított. Szomszédját, a Manhattan hidat 1909-ben avatták, miután a kerületek közötti forgalom egyre csak növekedett.

OLYMPUS DIGITAL CAMERA

A DUMBO központi látványosságának mára már nem a Fulton Kikötő, hanem a 34 hektáros Brooklyn Bridge Park (Brooklyn Híd Park) számít. A Park építése 2008-ban kezdődött és a mai napig tart. A Park hat, használaton kívüli mólót használ fel különböző tematika szerint. A Pier 1 (1-es móló) a Fulton Kompállomás közvetlen szomszédságában található és 2010 márciusában nyílt. A Pier 1-en található az East River Ferry (East River Komp) kikötője és innen indulnak a New York Water Taxi (New York Vízi Taxi) hajói is.

OLYMPUS DIGITAL CAMERA

Ugyanitt található a Granite Prospect (Gránit Kilátó) is, mely a turisták kedvenc úti célja. A padokon, köveken ülve, csodálatos látvány tárul elénk. Ide térjünk vissza naplemente után is, amikor felgyúlnak a metropolis esti fényei.

OLYMPUS DIGITAL CAMERA

A Fulton Ferry közvetlen közelében található a Jane’s Carousel (Jane Körhintája). Az antik körhintát a Philadelphia Toboggan Company gyártotta 1922-ben és a Walentas házaspár, Jane és David újította fel és ajándékozta a parknak. A klasszikus, 3 soros körhinta, 48 faragott lóval és 2 hintóval várja a látogatókat.

OLYMPUS DIGITAL CAMERA

A DUMBO területén található Brooklyn legdrágább apartmanja is, az 1914-ben épült 1 Water Street épületében, az világhírű óratoronnyal.

A DUMBO legtöbbet fotózott pontja, a Washington Street, a Front és Water Street között található, melyet a Volt egyszer egy Amerika című film plakátján is láthatunk. A helyszínt, a macskaköves Washington Street, a Manhattan híd és a híd alatt kukucskáló Empire State Building teszi ikonikussá.

 

Tags: , , , , , , ,