Mit rejt a Macy’s szatyra?

A Macy’s Nagyáruház hatalmas, ikonikus bevásárlószatyor-hirdetőtábláját minden helybéli és turista jól ismeri, ha máshonnan nem is, de a Hálaadás Napi Parádé Tv közvetítéséből.

472464_362160890500538_846592717_oA piros hirdetőtábla már messziről látható a 34. utcából, valamint a Hatodik Sugárútról. Azt viszont kevesen tudják – a helybéliek közül is csak a figyelmes szemlélők -, hogy a szatyor egy önálló épületet rejt.

OLYMPUS DIGITAL CAMERAA történet 1858-ban kezdődött, amikor Rowland H. Macy megnyitotta boltját a Hatodik Sugárúton, a 13. és 14. utca között. Üzlete a környék legmenőbb boltjai közé tartozott, azonban az 1880-as évek végére egyértelművé vált, hogy a divatvilág feljebb, a 34. utca felé terjeszkedik.

Macy is mozgásba lendült és egymás után vásárolta meg a telkeket a 34. utca és Hatodik sugárút találkozásánál. Az egyetlen hibát akkor vétette, amikor a 107 m²-es saroképületre csupán szóbeli szerződést kötött az ingatlan tulajdonosával, Alfred Duane Pell-el.

1934-Macy’s-on-34-st-covered-in-billboards-Manhattan-NYC-Vintage-NYC-photography-Untapped-cities-Sabrina-romano

Amikor Henry Siegel, a konkurens Siegel-Cooper konfekció üzlet társtulajdonosa tudomást szerzett a folyamatban levő üzletről, azonnal megfejelte Macy ajánlatát 125 ezerrel és 375 ezer dollárért hozzájutott az apró épülethez.

Siegel állította, hogy 12 emeletes női ruhaboltot szándékozik nyitni, azonban egyértelmű volt, hogy az alapterület ezt lehetetlenné teszi. A valóságban Siegel a saroképületet túszként kezelte. Kész volt feladni, cserébe a Macy’s volt, 14. utcai épületéért.

1942-Macy’s-on-34-st-covered-in-billboards-Manhattan-NYC-Vintage-NYC-photography-Untapped-cities-Sabrina-romano

Macy azonban nem engedett a zsarolásnak. 1901. júliusában bejelentette, hogy megépíti a világ legnagyobb, 140 ezer m²-es, kilenc emeletes kereskedelmi csodáját, a saroképület köré! A Macy’s nagyáruház átadása után egy évvel, Siegel öt emeletes áruházat húzott az eredeti egy emeletes üzlet fölé.

macys-corner-600x4801Macy válaszlépésként további egy éven keresztül üresjáratban tartotta a 14. utcai, elhagyott épületét, mielőtt átengedte a Siegel cégnek. Siegel 1907-ben feladta a 34. utcai saroképületet.

Az 1940-es években az akkori tulajdonosok reklámfelületként bérbe adták a Macy’s-nek az épület középső szintjét. Az évtizedek során egyre kevesebb és kevesebb maradt látható az eredeti épületből.

OLYMPUS DIGITAL CAMERA OLYMPUS DIGITAL CAMERA

A 34. utcai Dávid és Góliát harca mára a múlté. Az öt emeletes saroképületből napjainkban már csak két emelet látható, a többit a “Macy’s – A világ legnagyobb áruháza” hirdetés takarja. A piros bevásárlószatyor mára már Manhattan egyik jelképének számít.

Képek: a blog írójának tulajdona, kivéve a fekete-fehér Macy’s képek, melyek a The Library of Congress oldaláról származnak

Tags: , ,