A Greenwich Village

Manhattani kalandozásunk következő állomása a bárjairól, éjszakai mulatóiról, drága üzleteiről, művészi hajlamú lakóiról híres Greenwich Village vagy ahogy a New York-iak nevezik, a Village, a Falu. A számos gazdag és világhírű lakó, a pazar étterem és butik választék ellenére a Greenwich Village-nek sikerült megőriznie visszafogott, kisvárosias hangulatát. New Yorknak ez az egyetlen olyan környéke, ahol a 10. utca keresztezheti a 4. utcát és a Waverly Place a Waverly Place-t.

OLYMPUS DIGITAL CAMERA

Greenwich Village Manhattan déli, a Hudson folyó és a Broadway által határolt területe, a 14. és Houston Street között. A 19. század elején a Village a City falusias elővárosa volt, a nagy New York-i bárányhimlő és sárgaláz túlélőinek “szanatóriuma”. A környék kellemes fekvésének, friss levegőjének, barátságos lakóinak köszönhetően gyorsan fejlődésnek indult. A családi házakat 2-3 emeletes házak váltották fel, a zegzugos, kacskaringós utcákat, melyek a volt tehénlegelő útvonalát követték, felújították és gondozott parkokkal vidámították.

OLYMPUS DIGITAL CAMERA

A Village térképe gyökeresen eltér Manhattan mértani pontossággal tervezett, hálózatos, párhuzamos-merőleges, utca-sugárút szerkezetétől. A környék az 1811-es városrendezési terv, a Commissioners’ Plan bevezetése ellenére megtarthatta eredeti szerkezetét, így ezen a környéken nem támaszkodhatunk a szokásos manhattani tájékozódási pontokhoz, mint amilyen az utcák nyugat-keleti felosztása, illetve a növekvő-csökkenő sugárút és utca számozás. A Village utcái keskenyek, kacskaringósak, gyakran éles szögben kanyarodnak és a legtöbb esetben névvel ellátottak. A nyugat-keleti futású West 4th Street hirtelen északnak fordul és keresztezi a West 10th, 11th és 12th utcákat, majd a West 13th Street-be torkollik. Hasonló anomáliával a City-ben másutt nem találkozunk.

OLYMPUS DIGITAL CAMERA

Az 1800-as évek közepén Manhattan túlnőtt a 14. utcán és a Village az emigránsok, bohémek és egyetemisták paradicsoma lett. A fiatalok és a bevándorlók friss hulláma modern nézeteket vallott, mely toleráns hozzáállás nemcsak a művészlelkeket, de a város homoszexuális közösségét is vonzotta. A Bohémia elnevezés 1916-ból származik. Ekkortájt élte a környék a virágkorát. Galériák, művészi közösségek, világhírű írók és költők generációi bontakoztak ki ebben az inspiráló légkörben. A 19. századtól a 60-as évek végéig a Village volt New York kulturális életének központja. Itt élt és alkotott többek között Henry James, Edgar Allan Poe, Mark Twain, Walt Whitman, Jackson Pollock, Jack Kerouac, Allen Ginsberg és Bob Dylan. A Village bárjaiban és nightclubjaiban olyan hírességek kezdték pályafutásukat, mint Jimi Hendrix, Barbra Streisand, Bette Midler, Simon & Garfunkel, Liza Minnelli, Joan Baez, Joni Mitchell és Nina Simone.

OLYMPUS DIGITAL CAMERA

A művészvilág és a történészek legnagyobb bánatára a bohém korszak virágkora, köszönhetően a környék magas bérleti árainak, sajnos véget ért. Az alkotóművészek az olcsóbb és jelenleg divatos SoHo és TriBeCa felé vették az irányt, viszont a Village továbbra is Manhattan vibráló városrésze maradt. A keskeny utcákon, apró éttermeken, barátságos kávéházakon, menő butikokon helybéliek és turisták, hétköznapi emberek és világhírességek osztoznak. A környék brownstone házaiban, modern társasházaiban sztárok hosszú sorával találkozhatunk. Csupán néhány név a sok híres Village lakó közül: Matthew Broderick és párja, Sarah Jessica Parker, Claire Danes, Will Ferrell, Julianne Moore, Brooke Shields, Liv Tyler, Marisa Tomei, Uma Thurman, Edward Norton és a CNN műsorvezetője, Anderson Cooper. A Perry Street-en található, Richard Meier tervezte toronyház párban bérel lakást Jim Carrey, Hugh Jackman, Nicole Kidman és Daniel Radcliffe.

OLYMPUS DIGITAL CAMERA

Greenwich Village számos Tv és mozifilm helyszíne. Itt forgatták Hitchcock Hátsó ablak című horrorfilmjét, Audrey Hepburn karaktere a Mókás arc című filmből egy Village-ben található könyvesboltban dolgozik. Mindannyiunk kedvenc sorozata, a Jóbarátok szintén a Village-ben játszódik és ha már a 90-es éveknél tartunk, a Szex és New York főhősnőjének, Carrie Bradshaw-nak a forgatókönyv szerinti lakása szintén itt található.

Következzen egy csokor a legismertebb Village-béli úti célok közül.

A Washington Square Park Manhattan egyik legnépszerűbb parkja, Greenwich Village központja, melyet a New York Egyetem épületei öveznek. Domináns eleme az 1889-ben, Washington elnök beiktatásának 100. évfordulójára emelt Washington Diadalív. A város vezetősége nem gondolta, hogy a gipszből és fából épült centenáriumi diadalív olyannyira népszerű lesz, hogy Manhattan lakói az átmeneti emlékmű megmentésére petíciót indítanak. A 23 méter magas, márvány diadalív átadására 1895-ben került sor.

OLYMPUS DIGITAL CAMERA

A környék lakóinak hosszas erőfeszítésébe került, hogy megakadályozzák az autóforgalom áthaladását a téren. Fáradozásuk sikerrel járt és 1958-ban az autókat teljesen kitiltották a térről.

OLYMPUS DIGITAL CAMERA

Az I. Világháború éveitől kezdve napjainkig a tér művészek, írók és aktivisták találkozóhelye. Az 50-es években a beatnemzedék, a 60-as években a hippimozgalom képviselőinek kedvenc gyülekezőhelye lett. 1958-ban egy Buddy Holly nevezetű fiatalember gitározott a park középpontjában található lépcsősoron üldögélve. A tér dél-nyugati területén rögzített sakk asztalok a sport kedvelőinek – gyakorlóknak és kibicelőknek egyaránt -, kedvelt találkozóhelye. A Washington Square a manhattani “sakk kerület” központja, mely olyan hírességet vallhatott állandó tagjának, mint a fiatal éveit New Yorkban töltő Stanley Kubrick. 2007-ben a demokraták elnökjelöltje, Barack Obama itt tartotta manhattani rally beszédét.

OLYMPUS DIGITAL CAMERA

A Washington Square hippis hangulata mit sem változott az évtizedek során. Az első tavaszi hétvégén százával vonulnak ki a fiatalok, hogy a fűben ülve, heverészve hallgassák a gitárzenét és az alkalmi tollforgatók felolvasását.

OLYMPUS DIGITAL CAMERA

Az 1833-ban épült Jefferson Market Könyvtár nyolcszögletű épületének karcsú tűzoltótornya különleges színfoltja a Village színes építészeti kavalkádjának.

OLYMPUS DIGITAL CAMERA OLYMPUS DIGITAL CAMERA

Az 1820-ban épült Szent Lukács Episzkopális Templom, kórusáról és koncertjeiről nevezetes. A mozirajongók számára szintén kihagyhatatlan. 2008-ban itt forgatták a Doubt/Kétely című filmet Meryl Streep és Philip Seymour Hoffman főszereplésével.

OLYMPUS DIGITAL CAMERA OLYMPUS DIGITAL CAMERA

Magnolia Bakery – A legendás pékség és cukrászda történetéről itt olvashattok bővebben.

A Christopher Street hivatalosan Greenwich Village legidősebb utcája. Az utcában található Stonewall Tavernából indult a gay pride és gay liberation movement, a meleg felszabadítási mozgalom. 1969-ben a Taverna látogatói fellázadtak a mindennapos rendőri razzia ellen, mely eseményre az évente megtartott meleg parádén világszerte megemlékeznek. Az utcában működött a világ legrégebbi, 1967-ben alapított meleg és leszbikus irodalmat árusító könyvesboltja, az Oscar Wilde Memorial Bookshop. mely 2009-ben zárta be kapuit. A Christopher Street Parkban áll a George Segal által alkotott Meleg Szabadság Szobra.

OLYMPUS DIGITAL CAMERA

A milliók által kedvelt Tv sorozat, a Friends/Jóbarátok története szintén Greenwich Village-ben játszódik. A külső felvételek nagy részét Manhattanban, míg a belső felvételeket Los Angelesben forgatták. Monica Geller háza a Grove és Bedford Street sarkán áll.

OLYMPUS DIGITAL CAMERA OLYMPUS DIGITAL CAMERA

A Szex és New York rajongók pontosan tudják, hogy Carrie Bradshaw forgatókönyv szerint Upper East Side-i lakása a Perry Street 66. szám alatt található. Itt forgatták a film külső jeleneteit. Az 1866-ban épült brownstone a rajongók találkozóhelye a 90-es évek óta.

OLYMPUS DIGITAL CAMERA carrie-bradshaw-re_2203754a

Tags: , , , , , , , , , , ,

6 comments

  1. Robi’s avatar

    Egy újabb kerek, informatív bejegyzés/cikk! Köszönjük! :D

    1. tinkmara’s avatar

      nagyon köszönöm, Robi! Örülök, hogy tetszett!

    2. Igor’s avatar

      Ez de jó volt – köszönöm!

      1. tinkmara’s avatar

        Köszönöm! :D

      2. Bea’s avatar

        Nagyszerű írás. Ott voltam miközben olvastam. Bár még soha nem jártam ott. De egyszer…

        1. tinkmara’s avatar

          Nagyon szépen köszönöm, Bea! Kívánom, hogy minél előbb teljesüljön az álmod.

Comments are now closed.