A Manhattantól 42 km-re található, New Jersey állambéli New Brunswick, az amerikai magyar diaszpóra egyik jelentős központja adott otthont a 39. Magyar Fesztiválnak.

OLYMPUS DIGITAL CAMERA

A város a 20. század fordulóján vált népszerűvé a magyar bevándorlók körében. Vonzereje a Johnson & Johnson cég új New Brunswick-i gyáregységében rejlett. Az 1930-as népszámlálás idején minden harmadik lakos magyar volt.

OLYMPUS DIGITAL CAMERA

A bevándorlás második hulláma az 1956-os forradalom után kezdődött. Azóta sok család elköltözött a környékről, de a magyar hatás továbbra is minden ízében átjárja a várost.

OLYMPUS DIGITAL CAMERA

A magyar vonatkozású intézmények közül a legjelentősebbek – a teljesség igénye nélkül -, az Aprókfalva Mindennapos Magyar Óvoda, a Széchenyi Magyar Iskola és Óvoda, az Amerikai Magyar Alapítvány, a Magyar Öregdiák Szövetség, a Magyar Civil Közösség, a Csűrdöngölő Néptánc Csoport, a Teleki Pál Cserkész Csapat és a magyar nyelvű helyi rádió. A városban képviselteti magát a magyar református, evangélikus, lutheránus és katolikus egyház, utca és park viseli Kossuth Lajos és Mindszenty József nevét.

OLYMPUS DIGITAL CAMERA

A Magyar Fesztiválra minden év június első szombatján kerül sor. Az egész napos programsorozat szervezője a Magyar Civil Közösség, az Amerikai Magyar Alapítvány támogatásával.

OLYMPUS DIGITAL CAMERA

Az Alapítvány 1955-ben jött létre azzal a céllal, hogy megőrizze az Amerikában élő magyarság történelmi és kulturális emlékeit. Ennek a nemes célkitűzésnek a keretében jött létre a Magyar Örökség Központ is, mely egyedülálló az Egyesült Államokban, mind formátumában, mind terjedelmében. Az Örökség Központ és Múzeum az itt élő magyarok támogatásával, tárgyi és szellemi felajánlásaik segítségével  hozta létre látványos és gazdag történelmi és népművészeti kiállítását.

OLYMPUS DIGITAL CAMERA

A könyvtárban gazdag magyar nyelvű irodalom áll a rendelkezésre. A falakon a magyar kultúra kiemelkedő egyéniségeinek arcképei, alkotásaik másolatai, a magyar történelem jeles eseményeinek leírása, képi illusztrálása található. A kiállítótermekben a magyar népművészeti stílusok vidékek szerinti képes bemutatása mellett berendezési tárgyakat, használati eszközöket is találhatunk.

OLYMPUS DIGITAL CAMERA

A múzeum nagytermében a magyar királyi korona másolata, valamint a Zsolnay Gyár alkotásai várják a látogatókat. Tulipános láda, teljes stafírung, gulyás, juhász és pásztor ruha, szőttesek és tisztaszoba teljes berendezéssel. Valamennyi kézzel fogható emlék és kapocs az itt élő és felnövekvő, a magyar gyökereket és hagyományokat ápoló családok és gyermekeik számára.

OLYMPUS DIGITAL CAMERA

A Magyar Fesztivál helyszíne a Somerset Street és környéke. A fesztivál főutcája mentén felállított sátrakban magyar kereskedők, iparművészek portékáit vásárolhatjuk meg és természetesen nem is lenne igazi magyar lelkületű összejövetel, ha nem lenne hatalmas választék jóféle ételből, italból.

OLYMPUS DIGITAL CAMERA

A környék magyar asszonyai már napokkal az esemény előtt összegyűlnek. Hatalmas kondérokban főzik a töltött káposztát, melyet elvitelre, nagyobb mennyiségben is lehet vásárolni. Készülnek a kézzel húzott réteslap és töpörtyűs pogácsa hegyek. Ezekből fogy a legtöbb. A fesztivál ideje alatt pecsenyesütők és lángos standok is várják a résztvevőket.

OLYMPUS DIGITAL CAMERA

A hagyományos kultúrára éhes látogatókat néptánc, népviseleti és népművészeti bemutatók szórakoztatják. Ebben az évben Magyarországról a Hencida Néptáncegyüttes kapott meghívást. A fiatalok június 4-én, a Times Square-en tartottak villámcsődületet. Beszámolómat a Magyar Flashmobról itt olvashatjátok. A Délibáb Néptánc Együttes New Yorkból, a Tisza Együttes Washington, D.C.-ből érkezett.

A New York-i Magyar Könyvesbolt szintén képviseltette magát. A könyvesboltról itt olvashattok bővebben.

OLYMPUS DIGITAL CAMERA

Minden korosztály és érdeklődési kör találhatott számára megfelelő elfoglaltságot. A gyermekeket játszóházzal várták a szervezők, a hívők magyar Szentmisén vehettek részt, a fiataloknak pedig estére diszkót szerveztek. A programsorozat holdfény koncerttel zárult az Életfa, a Fényes banda és a Hencida együttesek közreműködésével.

OLYMPUS DIGITAL CAMERA

Jegyezzétek fel a kalendáriumba: 2015. június 6. Jövőre 40. évfordulóját ünnepli a New Brunswick-i Magyar Fesztivál.

Tags: , ,