2014. június 4-én este, a Hencida Néptáncegyüttes berkein belül működő Steps For Culture elnevezésű, táncosokból és muzsikusokból álló csoport flashmobot hirdetett a Times Square-en, a New Yorkban élő magyarok közreműködésével. A villámcsődület célja a magyar diaszpóra megszólítása, aktivizálása zene és tánc által volt.

OLYMPUS DIGITAL CAMERA

A Steps For Culture csoport azzal a kifejezett és különleges céllal jött létre, hogy a határokon kívül élő magyarokhoz szóljon. A közösségben olyan profik, amatőrök, hivatásos és önkéntes tagok vesznek részt, akik számára a magyarság összetartása missziós feladat. A cél: a tánc és a zene segítségével kulturális lökést adni a határon túl élő magyar közösségeknek, erősíteni az anyaország és a diaszpóra közötti kapcsolatot.

OLYMPUS DIGITAL CAMERA OLYMPUS DIGITAL CAMERA

A villámcsődület további helyszínei: Sao Paolo, Buenos Aires, San Francisco, Perth, Sydney, Zágráb, Innsbruck, Montreal, Sarasota, Budapest, Várpalota és Brisbane. 

OLYMPUS DIGITAL CAMERAA Times Square-en rengeteg lelkes magyar gyűlt össze – fiatal és idősebb egyaránt -, hogy vidám zenével és tánccal, meglepetésszerűen uralomba vegye a 44. utca és Hetedik Sugárút környékét. A flashmob sikeresnek bizonyult. A magyarokon kívül több amerikai nézelődő is bekapcsolódott a táncba, a Times Square Mickey egere tátott szájjal hallgatta a hegedűslány szólóját és a japán turisták is inkább a magyar flashmobot fényképezték, mint a járkáló Szabadság-szobrot.

OLYMPUS DIGITAL CAMERA

Az összejövetel szervezői meghatottan köszönték meg a résztvevőknek az érdeklődést, valamint azt, hogy jelenlétükkel különlegessé tették ezt az alkalmat. Bizonyították, hogy a határon kívüli magyarság összetartására számítani lehet.

OLYMPUS DIGITAL CAMERA

A csoport hosszú, fárasztó utazás után, május 29-n érkezett New Yorkba. Az eltelt egy hét alatt előadást tartottak a Magyar Házban, tánctanulásra hívták a manhattani magyar gyerekeket, valamint közös fellépésen vettek részt a Csűrdöngölő, a Délibáb táncegyüttessel, valamint a Fényes zenekarral. A fiatalokat a 82. utcai Magyar Református Gyülekezet tagjai fogadták otthonukba. A csoport, hálája jeléül, zenés-táncos előadást tartott a gyülekezetnek. Párhuzamosan a 69. utcai Magyar Református Gyülekezet gyermekeinek játszóházat szerveztek. Erre a hétvégére, a manhattani magyarok kedvence, a Lángos Truck is hivatalos volt.

OLYMPUS DIGITAL CAMERA

A magyar kultúra követeit a Magyar Konzulátuson is fogadták. A turné a szombaton megrendezésre kerülő, 39. Magyar Fesztiválon való fellépéssel ér véget. Szeretettel várnak minden környékbeli magyart a New Jersey-ben található New Brunswickba. 

OLYMPUS DIGITAL CAMERA

Köszönjük Steps For Culture! Feledhetetlen élmény volt. Találkozunk New Brunswickban.

OLYMPUS DIGITAL CAMERA

Képek: a blog írójának tulajdona
Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...

Tags: , , ,