Miniatűr New York – Karácsony a New York-i Botanikus Kertben

A Bronxban található New York-i Botanikus Kert kívül esik a szokásos turista célpontokon, így sajnos ritkábban teszünk róla említést. A Holiday Train Show-t azonban minden New York rajongónak látnia kell legalább egyszer. A Karácsonyi Kisvasút Show meglátogatása tradíciónak számít a New York-i családok körében. A kiállítás ebben az évben 23. alkalommal varázsolta el a látogatókat, gyerekeket és felnőtteket egyaránt.

OLYMPUS DIGITAL CAMERA

A Botanikus Kert szimbóluma, a csodaszép, kupolás Haupt Melegház ad otthont a miniatűr New Yorknak – pontosabban 150, közismert, valamint kevésbé ismert épületnek, New York öt kerületéből válogatva-, illetve 20 kisvasút szerelvénynek.

p1130715

A miniatűr épületek természetes anyagból, fából, tobozokból, fakéregből készültek. Olyan ikonikus épületekkel találkozhatunk többek között, mint a Macy’s nagyáruház, a Radio City Music Hall, az Empire State Building, a Grand Central, a Flatiron Building, a volt Penn Station, valamint kedvenc hídjaink közül a Brooklyn híd és a Manhattan híd.

OLYMPUS DIGITAL CAMERA

Az épületek között kanyarogva, közel 400 méternyi szakaszon szalad a legapróbb részletekig kidolgozott 20 vasúti szerelvény.

OLYMPUS DIGITAL CAMERA OLYMPUS DIGITAL CAMERA

A közismert épületeken kívül tipikus manhattani téglaházsorok, brooklyni, bronxi, queensi műemlékjellegű lakóházak is életre keltek az alkotók szorgos keze munkája nyomán.

OLYMPUS DIGITAL CAMERA

New Yorkot elhagyva kitekinthetünk a Hudson folyó völgyébe is, miniatűr folyóval, világítótoronnyal, hidakkal.

OLYMPUS DIGITAL CAMERA

Az épületek aprólékos kidolgozásáért, élet- és korhűségükért több mint húsz éve a Kentucky származású modellező, Paul Busse és csapata felelős. Egy-egy épület létrehozása több napot is igénybe vesz. Az épületek gondos elhelyezése a melegház buja növényzete között szintén kihívás az alkotók számára. A Holiday Train Show megálmodói szívüket-lelküket beleadják a munkába és ez egyértelműen visszatükröződik az alkotásokban és azok fogadtatásában.

OLYMPUS DIGITAL CAMERAValó igaz, hogy kivonatozni a Bronxba időigényes, ám a New York-i Botanikus Kert kiállítása egyedi élményt nyújt. Látogatásunkat érdemes hétköznapra tervezni, mivel a hétvégék gyakran zsúfoltak. A Train Show november közepétől január közepéig tekinthető meg. Természetesen Karácsony környékén a legnagyobb a tömeg. A kiállítás szervezői a honlapon keresztül, óránkénti beosztással próbálják irányítani a látogató sűrűséget.

OLYMPUS DIGITAL CAMERA

A Vasút Show-t fűtött helyiségben állították fel, így alkalmas arra, hogy kicsi gyermekekkel is meglátogathassuk. A karácsonyi családi fotók elkészítésére tökéletes hátteret biztosítanak a híres épületek között haladó kisvonatok és a tél közepén is buján zöldellő növényzet.

OLYMPUS DIGITAL CAMERA

A Botanikus Kert területén belül étkezésre is van lehetőségünk.

Az Ünnepi Vonat Show-ra érdemes tömegközlekedési eszközön érkezni. Olcsóbb is, praktikusabb is, mivel a parkolóhely limitált.  A Metro-North Grand Centralból induló Harlem járatának külön megállója van a Botanikus Kertnél. Jó szórakozást!

OLYMPUS DIGITAL CAMERA
Képek: a blog írójának tulajdona

Tags: , , , , , , ,