Karácsony New York legnagyobb áruházában

“New Yorkban a karácsony egy tündérmese.” – mondja az örökzöld dal. Hóesés, milliónyi fény, illatok kavalkádja, korcsolyázók vidám nevetése Manhattan utcáin. Ez a hatalmas világváros tudja, hogyan kell feledhetetlen élményt nyújtani. A csendes éjt bizony nem itt találjuk, mert ez a hatalmas metropolis Karácsonykor sem tagadja meg magát. Harsány, vibráló, ámulatba ejtő, mozgalmas.

OLYMPUS DIGITAL CAMERA

A Macy’s Nagyáruház New York egyik jelképe, igazi kulthely. 1902 óta, mióta a Macy’s áruháza a Herald Square-re, a 34. utca és a Broadway sarkára költözött, meghatározó szerepet tölt be New York City kulturális életében.

OLYMPUS DIGITAL CAMERA

A Macy’s státusszimbólum volt az alkalmazottak és a vevőkör számára egyaránt. A vásárlók a középosztály felső rétegéből, illetve az elit körökből származtak. A Macy’s-ben eladó kisasszonynak, modellnek esetleg kifutófiúnak lenni az első generációs bevándorlók között igazi sikersztorinak számított. (Emlékezzünk Claire Kenneth történeteire.)

OLYMPUS DIGITAL CAMERA

Az idők változtak, s velük változott a Macy’s is. A célzott vásárlókör ma már nem a gazdag polgárság. A Macy’s-ben mindenki talál a pénztárcájának megfelelő árucikket. Viszont egy dolog a régi: az áruház a mai napig a New York-i kulturális élet egyik központja, főleg az ünnepi időszak környékén.

OLYMPUS DIGITAL CAMERA

A Macy’s Hálaadás napi parádéja (beszámolót itt olvashattok róla) vezeti be a New York-i Holiday Season-t. A Macy’s Mikulása nemcsak a Hálaadás napi parádé kedvence, de a világhírű Miracle on 34th Street (Csoda a 34. utcában) című film kulcsfigurája is.

OLYMPUS DIGITAL CAMERA

A Mikulással az áruház 8. emeletén található Mikulásföldön is találkozhatunk, ha van időnk és türelmünk kivárni a sort. A Mikuláshoz játékvonatok, táncoló-éneklő szarvasok és hóemberek, csodaszépen feldíszített karácsonyfák és izgatott manók között vezet az út.

OLYMPUS DIGITAL CAMERA

A sorban nemcsak kicsikkel, de felnőttekkel is találkozunk, akik gyermeki izgatottsággal várják a Télapóval való találkozást.

OLYMPUS DIGITAL CAMERA

A Mikulással – akit Tanta Kringle asszonyság társaságában találunk -, néhány rövid perc erejéig el is beszélgethetünk. A Télapót le is fényképezhetjük és jó pénzért, profi, közös képet is készítünk vele a manók segítségével, elvégre a modern Mikulás tudatában van a közösségi oldalak fontos szerepének.

OLYMPUS DIGITAL CAMERA

Amennyiben a Mikuláslátogatást be szeretnénk illeszteni amúgy is zsúfolt karácsonyi programunkba, tervezzük hétköznapra, a nyitás utáni, illetve zárás előtti órákra. Hétvégéken és a kora délutáni órákban a leghosszabb a várakozás.

OLYMPUS DIGITAL CAMERA

Akik nem szeretik a hosszas sorban állást, így a Mikulással való személyes egyeztetésre sincs lehetőségük, levelet is írhatnak a Télapónak, melyet a Macy’s Mikulásának postaládájába helyezhetnek el. Az áruház ünnepi szlogenje a Believe, vagyis a Higgy. Higgy a csodában, hogy az álmaid egy nap valóra válnak. Meglepően sok felnőtt ír kívánságlistát és helyezi el a hatalmas ládába.

OLYMPUS DIGITAL CAMERA OLYMPUS DIGITAL CAMERA

Az áruház legfelső, 9. emeletén található Holiday Lane hatalmas karácsonyi dekoráció választékkal várja a kicsiket és a nagyokat egyaránt.

OLYMPUS DIGITAL CAMERA

A Holiday Lane az igazihoz megtévesztésig hasonlító fenyők, embermagasságú Mikulások, diótörők, csillogó-villogó díszek vására egy emeletnyi területen át. Itt akár órákon át is elnézelődhetünk.

OLYMPUS DIGITAL CAMERA

Ami pedig a Macy’s ünnepi kirakatait illeti, csakis úgy jellemezhetjük őket, mint magas szintű, művészi alkotásokat. Nem véletlen, hisz a kirakatokat híres látványtervezők álmodják meg minden évben.

OLYMPUS DIGITAL CAMERA

A Macy’s-t Karácsony környékén több ezren látogatják meg, gyakran csak a kirakatok miatt. Helybéliek és turisták egyaránt elzarándokolnak a Herald Square-re, hogy pár perc erejéig mesevilágba, egy karácsonyi álomba csöppenjenek. A Macy’s 2014-es karácsonyi kirakatairól hamarosan többet is olvashattok.

Képek: a blog írójának tulajdona

Tags: , , , , , ,