Újabb veszteség

Emlékeztek még azokra a remek képekre, melyeket a Union Square-en található DSW üzletből lehetett készíteni, az Empire State Building-gel a háttérben? Milyen jó is volt felfelé sétálni az Ötödik Sugárúton, a Madison Square Park felé, miközben a szemünket állandóan az Empire State Building-en tartottuk. Mindez a múlté.


New York City újra szegényebb lett egy ikonikus látvánnyal. És mivel lett gazdagabb? Egy újabb stílustalan, személytelen, építészetileg nulla értéket felmutató, gebe-felhőkarcolóval.

New York City az évszázadok során rengeteg építészeti értéket vesztett. Csak néhány a sok közül: a gyönyörű, eredeti Pennsylvania Station, a Hotel Astor. a Singer Building és megannyi csodás Gilded Age kastély. Azonban ez a veszteség különösen erős indulatokat vált ki a City lakóiból, és nemcsak a látvány miatt. Az országos lakáskrízis közepette, amikor a New York-i lakásbérleti árak az egekben járnak, az új felhőkarcolóban csupán 41 luxus kondomínium lesz, ultragazdagok számára. A 262 Fifth Avenue-t egy orosz cég tervezte és nagy valószínűséggel orosz oligarchák vásárolják meg a lakásokat, így várhatóan üresen állnak majd. Milliók – helybéliek és turisták – vesztesége, néhány milliárdos javára.

Más metropoliszok, mint például London, Párizs és Szentpétervár, szigorúan védik a város jelképeinek és sziluettjének ikonikus látványát. New York City-nek csak egyetlen védett látványterülete van, a Lower Manhattan skyline, a Brooklyn Heights-ról. Amikor ez a környék került újjáépítésre, Brooklyn lakói rettegtek, hogy felhőkarcolókat húznak fel eléjük és elveszítik Manhattan látványát. Szerencsére, erre nem került sor, és a területen a Brooklyn Bridge Parkot alakították ki.
Azonban ez a védettség sem teljes. Ne feledjük az 1975-ben épített, a mai napig a város egyik legrondább épülete címet viselő Verizon Building-et, mely a Brooklyn Bridge látványát rombolja. A 2019-ben átadott One Manhattan Square-t, mely végképp elrontotta a Manhattan Bridge-ről készített képeket. És akkor már ne is említsük a Billionaires’ Row “tűfelhőkarcolóit”, melyek a Central Park déli oldalát csúfítják.

Sajnos az is igaz, hogy Manhattan nem hasonlítható össze Párizzsal és Szentpétervárral, mivel rácsszerkezete nem támogatja a széles, akadálymentes látványképet. A telkek zónásítása már így is rengeteg gondot okoz. Ehhez jöjjön még a várossziluett szabályozása is? A válasz nem könnyű, azonban a Columbia Egyetem professzorának igaza van: Az ikonikus épületek és azok látványának megóvása garantálja a közösségi élményt, a közös identitást, a polgári tudatot, mely összeköti a New York-iakat generációkon és évszázadokon át. Nem veszíthetjük el New York City “New York City-ségét”.
A képeket tegnap készítettem és csatolok néhány régebbi képet is, összehasonlításképpen. Megpróbáltam ugyanabból a szögből készíteni őket. Szomorú.

Tags: , , , , , , ,