Biztonság New Yorkban 1. – Biztonságos és veszélyes környékek New Yorkban

A GYIK között szinte naponta szerepelnek ezek a kérdések: Melyek New York biztonságos részei? Turistaként mely városrészeket kerüljem el? Mennyire biztonságos New Yorkban egy esti séta?

Érthetően, különösen azok kíváncsiak erre, akik először járnak ebben az örökmozgó, soha nem nyugvó, hatalmas világvárosban. Az azonban meglepő, hogy a mai napig milyen sokan hiszik, hogy a City veszélyes, bűncselekményektől hemzsegő metropolis. Nagy valószínűséggel, ez az impresszió a 70-es évek filmjeinek, mint a Taxisofőr vagy az Éjféli Cowboy, illetve napjaink procedural sorozatainak (NYPD Blue, Law & Order, stb.) hatása.

 

New York City Amerika legnagyobb városa. 8 és fél millió lakosa van. Az FBI adatai szerint az ország 25, illetve a világ 10 legbiztonságosabb nagyvárosainak egyike. Az erőszakos cselekmények száma a 90-es évek óta drasztikusan csökkent (részletes statisztika ITT).

Tény azonban, hogy a világ nagyvárosaihoz hasonlóan, New Yorkban is sok a kétes elem, szálhámos, tolvaj, aki kifejezetten turistákra, “vidékiekre”, vagy csak egyszerűen a tanácstalanokra, illetve azoknak látszókra vadászik. A szexuális zaklatás szintén gyakori, s mindent meg kell tennünk annak érdekében, hogy a fantasztikus New York-i élmény ne váljon rémálommá. A legtöbb esetben ez rajtunk múlik, a felkészültségünkön, a talpraesettségünkön, a magabiztosságunkon.

Ne feledjétek, ha reakciótok egy adott helyzetben esetleg durvának, illetlennek is tűnik, az illetővel nagy eséllyel soha az életben nem találkoztok többet. A biztonság (testi, vagyoni) többet ér, mint a szociális elvárások megszegéséből fakadó kellemetlenség és bűntudat érzése. Gyakorlati példaként: bátran térjetek ki akár egy idős ember segélykérése elől is, ha úgy gondoljátok, hogy a szituáció gyanús. Gyakran előfordul, hogy ezek az elesett vagy magukat annak tettető idősebb egyének olyan bandák tagjai, akik velük csalják lépre a gyanútlan, naiv prédát. Mindig hallgassatok a megérzésetekre!

svn2 

A rendőrség jelenléte – különösen frekventált helyeken – állandó, az utcák zöme jól kivilágított és a város általános értelemben biztonságos. Azonban mint minden érzékelés, a biztonságérzet is relatív és erősen függ a személy státuszától, idegi állapotától, korától és nemétől. A biztonságos és veszélyes környék mást jelent egy turistának, egy visszatérő látogatónak, egy volt New York-inak, egy betelepült manhattaninak és egy tősgyökeresnek.

A Legbiztonságosabb és a Legveszélyesebb New York-i Kerület definíciója lehetetlen. Szinte valamennyi manhattani környéknek, még az általánosságban kétesnek mondottnak is vannak biztonságos részei és megtekintésre érdemes helyszínei.

Amennyiben az internetet böngésszük a biztonságos és kevésbé megbízható New York-i környékekkel kapcsolatban, azonnal tapasztaljuk az ellentmondást, az érvek és ellenérvek egymásnak feszülését. Általánosan kétesnek titulált kerületeket is sokan szenvedélyesen védelmeznek. Ne feledjétek, hogy ezek a vélemények származhatnak tősgyökeres lakosoktól, akik az adott közegben nőttek fel, megtanulták kezelni a környékspecifikus szituációkat, ismerik a környék valamennyi zugát. Írhatták olyanok, akik a kérdéses környék egyetlen biztonságos blokkjában laknak, továbbá olyasvalakik is, akiknek veszélyérzet küszöbe jóval magasabb a mienknél, esetleg csak a vagányság beszél belőlük.

 

Ki szeretném hangsúlyozni, hogy a következő felsorolást – annak ellenére, hogy rendőrségi statisztikákra, napi hírekre és tényekre épül -, erősen átjárja a személyem (40-es nő, egyedül fedezi fel New Yorkot), tapasztalatom, benyomásaim, s mint ilyen, csak útmutatóként szolgálhat, nem kezelhető előírásként. Nektek kell eldönteni, hogy az adott helyszín, épület számotokra megéri-e az esetleges rizikót.

Általános tanács: Nappal a legtöbb hely biztonságos. Este csak a turisták által sűrűn látogatott, jól kivilágított helyekre menjetek. Kerüljétek el az elhagyatott utcákat, sikátorokat. Tudatosan nem írtam éjszakát, hiszen semmi szükség rá, hogy éjszaka New York utcáin bóklásszatok. A kivilágított látnivalókat naplemente után, még éjfél előtt látogassátok meg. Tény, hogy Manhattan sosem alszik, s az éjszakai Times Square nyüzsgő sokasága felejthetetlen élmény, de ne feledjétek, hogy vissza kell mennetek a szállásra, mely gyakran a kihalt, külső kerületekben található. Mindig legyetek körültekintőek, járjatok nyitott szemmel-füllel. Veszély esetén ne várjátok, hogy mások segítsenek, azonnal hívjatok rendőri segítséget. Tárcsázzátok a 911-es, ingyenes segélyhívó számot és maradjatok a vonalban. Amennyiben ékszaka kell közlekednetek, válasszátok a biztonságos sárga taxit és a metrót. Ezekkel kapcsolatos és további általános biztonsági tanácsokat a második részben olvashattok (hamarosan).

 

New York kétes(ebb) környékei kerületenként: 

A lista a legfrissebb (2016. július 1.-31.) New York City bűnügyi térkép (hivatalos, a linken át elérhető) felhasználásával készült. A vastagon kiemelt környékeket, ha lehet, kerüljétek el, kivétel Midtown és a Washington Square (magyarázat lejjebb). A többi megemlített környék csupán fokozott óvatosságot igényel a magasabb bűnözési arány miatt.

Manhattan – Közel sem olyan rázós, mint a Bronx vagy Brooklyn, de ennek ellenére vannak környékek, melyeket jobb, ha elkerültök, főleg, ha egyedül vagytok és/vagy nincs határozott célotok.

Feltétlen tudnotok kell, hogy Manhattan területén a legtöbb bűntényt (gyilkosság, rablás, betörés és egyéb testi sértés együttesen) a forgalmas, turistáktól hemzsegő Midtownban követik el, melyhez hozzájárul a kis területen-nagy népsűrűség, de az a sajnálatos tény is, hogy a turisták a bűnözők könnyű célpontjai. Természetesen, nem javasolhatom, hogy pont ezt a környéket kerüljétek el, de még egyszer kihangsúlyozom, hogy mindig legyetek óvatosak, gyanakvóak!

  • Harlem (kelet Harlem kétesebb, mint nyugat Harlem): már rég nem az a veszélyes környék, ami annak idején volt, ennek ellenére a 96. utcától északra hivatalosan “high crime area”, vagyis itt magasabb a bűnesetek száma a városi átlagnál. Kivétel a Columbia Egyetem és közvetlen környezete. Itt található a St. John the Divine Katedrális, a Kossuth-szobor, a magyar cukrászda is. Ezeket feltétlen keressétek fel!
  • A Washington Square környékén este legyetek óvatosak. Sok – a 2015-ös adatok szerint 826  -, rablótámadás történt az utóbbi időben. Sok a hontalan, a droghasználó a parkban és környékén.
  • Lower East Side: általánosan ne nagyon bóklásszatok a B sugárúttól keletre, illetve a Delancey Street-től délre. Az FDR környéke nagyon kihalt és hátborzongató tud lenni.
  • Chelsea: a 24-27. utca környékén, különösen a Nyolcadik és Kilencedik Sugárút között sok a hontalan, a drogfogyasztó. A Kilencedik Sugárúttól nyugatra a Hudsonig kihalt, ipari terület, egészen a 42. utcáig. Az új Hudson Yards megaközpont elkészülte után megváltozik a környét, de most még csak építkezési terület, s mint olyan, kihalt és félelmetes tud lenni, főleg este.

Általánosságban azt szokták mondani, hogy ha nem muszáj, ne kóvályogjunk céltalanul a Nyolcadik Sugárúttól nyugatra az 59. utca alatt (kivétel a West Greenwich Village környékének forgalmasabb utcái), illetve az Első Sugárúttól keletre, a 23. utca alatt. Érdemes megfogadni a tanácsot! Nem sokat veszítetek, ha ezeket a környékeket kihagyjátok.

A következő környékek a tapasztalatom szerint óvatosságot igényelnek, főleg ha egyedül fedezitek fel a várost:

  • Central Park: sötétedés után már ne sétáljatok!
  • Soho: sötétedés után nagyon kihalt tud lenni.
  • Columbus Park, a China Town és a Közigazgatási Központ határán, szintén kihalt, a drogfogyasztók egyik kedvelt helye.
  • Éjjel a Penn Station és a Times Square, illetve a 24. utca és a Broadway között sok a kétes alak.
  • A nap bármely szakában sok rossz arc lézeng a Penn Station, a Union Square, a Port Authority Bus Station környékén, illetve a Canal Street és Broadway kereszteződésében.

 

Brooklyn – Kerüljétek el a következő negyedeket:

  • Bedford-Stuyvesant: A szomszédos Brooklyn Botanikus Kertet, a Prospect Parkot és Állatkertet feltétlen látogassátok meg. A Prospect Parkban azért legyetek óvatosak, sajnos gyakorta hallani aggasztó híreket a parkban történt bűnesetekről!
  • East New York
  • Brownsville
  • Greenpoint

A magasabb bűnözési arány miatt a következő környékek óvatosságot igényelnek, annak ellenére, hogy történelmi háttérrel rendelkező, illetve az utóbbi évtizedben gyorsan fejlődő kerületek, nagyon szép részekkel:

Brooklyn Heights, Dumbo, Clinton Hill, Park Slope, Crown Heights, Prospect Heights, Bushwick

A Bronx – New Yorknak továbbra is a legszegényebb, legelmaradottabb környéke, s egyben a legveszélyesebb is, különösen a Dél-Bronx. Azért ne hagyjátok ki a Bronx Állatkertet és a New York Botanikus Kertet, s ha baseball rajongók vagytok, a Yankee Stadiont. Az utazást előre tervezzétek meg, ne ácsorogjatok az utcán, térképpel, tanácstalanul!

Queens – Kedélyes, családi házas környék, nem túl sok látnivalóval. A Gentry Plaza State Parkot semmiképp ne hagyjátok ki, de kerüljétek el South Jamaica-t.

A NYPD nemrégiben interaktív térképet tett közzé, melynek segítségével utcánként, rendőrségi körzetenként, bűneset típus szerint ellenőrizhetitek a bűnügyi helyzetet. Roppant hasznos segédeszköz, amikor szállás után kutattok. (A térkép lassan töltődik a hatalmas adatmennyiség miatt!)

Képek: urbansun, svn, 4thkind, electricshots

Tags: , , , , , , ,