A New York-i metró 6. – Egy új korszak kezdete

New York City legendás metróhálózata (olvasnivaló a New York-i metróhálózatról ITT) a metropolis vérkeringése. A működtető Metropolitan Transport Authority, továbbiakban MTA,  a New York-i Közlekedési Hivatal napi küzdelmet folytat a megnövekedett forgalommal, a feltornyosuló javítási munkálatokkal, valamint az utazóközönség igényeinek kielégítésével.

New York City metróállomásainak nagy többsége (kivétel az új beruházások, mint a Fulton Center, a 34th Street-Hudson Yards és a World Trade Center Közlekedési Központ) elavultak, lepusztultak, nyáron elviselhetetlenül melegek, gyakran büdösek, s ezt még azok is bevallják, akik a manhattani metró szerelmeseinek vallják magukat.

Andrew Cuomo, New York kormányzója, 2016. július 18-án részletesen bemutatta a várva-várt 27 milliárd dolláros, 5 évet igénybe vevő metrófejlesztési terv részleteit.

A város 1000 új metrószerelvényt vásárol, melyből 750 nyitott folyosós metrószerelvény lesz. Ezek a csuklós kocsik növelik a biztonságot, a kapacitást, javítják a menetidőt.

Az új szerelvények 20 cm-rel szélesebb ajtóval rendelkeznek majd, evvel is javítva a le- és felszállás zavartalan áramlását. Az ülések egy része felhajtható lesz, tovább növelve a belső teret, egyben kielégítve a mozgáskorlátozottak igényeit. A kényelmesebb utazást modern kapaszkodók segítik.

Valamennyi új kocsi rendelkezik USB csatlakozóval, Wi-Fi kapcsolattal és biztonsági kamerákkal.

Az új generációs metrószerelvények az R11-es névre hallgatnak majd és az A, F, R, és a Rockaway Park ingázó járatokon jelennek meg először.

Az MTA az új szerelvényeken kívül 31 metróállomás teljes felújítását is tervezi, olyan kényelmi kiegészítésekkel, mint a jobb megvilágítás, digitális járatkijelzők valósidejű menetidőkkel, Wi-Fi, jobb általános térerő és mobiltöltővel ellátott padok.

A metróállomások új bejáratot kapnak, világosabban értelmezhető, modern metróvonal- és átszállási lehetőség jelzésekkel, digitális forgalmi hírkijelzőkkel.

Az első három új metróállomás Brooklynban lesz: Prospect Avenue, 53 Street, és Bay Ridge Avenue megállók. A 31 teljes átalakításon kívül további 170 állomáson végeznek kisebb-nagyobb felújítást. A tervek szerint a 31 állomás átalakítási munkálatai 2018-ban lezáródnak, míg az új szerelvénypark 2023-ban válik teljessé.

New York állam 8 milliárd dollárral járul hozzá a fejlesztéshez, a város 2.5 milliárdot tesz hozzá. Az még tisztázatlan, hogy honnan szerzik meg a fennmaradó 16.5 milliárd dollárt. Az MTA még áprilisban megígérte, hogy nem jegyár növeléssel tervezik fedezni a hiányzó összeget.

A tervezetet máris erős kritika érte, miszerint nem a gondok valódi okát szándékozik orvosolni. A rengeteg késés és leállás oka a kiöregedett rendszer, a váltók és jelzőberendezések, a Sandy hurrikán okozta alagút károk. Ezeket kellene mielőbb orvosolni.

A szkeptikusok szerint az MTA arra pályázik, hogy kellemesebb, tisztább, modernebb környezetben az utazóközönség szívesebben hallgatja a “We are experiencing system wide significant delays” (teljes hálózatos jelentős késés) közleményt.

Forrás és képek: NY.gov

Tags: , , , , , , ,