A november 10-én átadott, máris nagy népszerűségnek örvendő Fulton Center Transit Hub-ot, a Fulton Központi Metróelosztót máris Downtown Grand Central-jaként emlegetik. “Mintha a jövőbe repültünk volna!” – csodálkoznak rá helybéliek és turisták egyaránt.

OLYMPUS DIGITAL CAMERA

A csillogó-villogó, vadonatúj Fulton Központ szerves része a 2001. szeptember 11-i támadás óta még jelenleg is aktívan folyó átépítési munkálatoknak. Ezáltal nemcsak az építészet legmodernebb irányvonalának, de Dél-Manhattan újjászületésnek is szimbóluma lett.

OLYMPUS DIGITAL CAMERA OLYMPUS DIGITAL CAMERA

A szkeptikusok szerint illő is, hogy az épület káprázatos legyen, elvégre az átadás kerek 7(!) évet késett, a kiadások pedig majdnem a tervezett kétszeresére rúgtak (1.4 milliárd dollár).

OLYMPUS DIGITAL CAMERA

A hatalmas költségek azonban visszatérülni látszanak. Már az első napokban érződött az új forgalmi csomópont kedvező hatása. A Fulton Street környéke állandó fejfájást okozott Manhattan utazóközönségének.

fc88

A metróállomás 9 vonalat szolgált, azonban az átszálláshoz szinte térképet kellett használni még a gyakorlottaknak is. Az új központ továbbra is 9 (2,3,4,5, A, C, J, Z és R) járatot fogad, a csatlakozás azonban jóval könnyebb és logikusabb lett.

OLYMPUS DIGITAL CAMERA

Már az állomás bejáratánál láthatjuk, hogy három extra metróvonalnak hagytak helyet. A tervek szerint hamarosan az I, E és a PATH szerelvényei is megállnak a Fulton Street állomáson, melyen naponta 300 ezer utas halad át.

OLYMPUS DIGITAL CAMERA

Tegyünk egy sétát ebben az ultramodern épületkomplexumban.

A Fulton Központ koronája átvitt értelemben is a 37 méter magas, 16 méter átmérőjű kupola, a közepén oculussal, mely annyi természetes fényt gyűjt össze, hogy két emelet mélyen is érzékeljük a természetes fény jelenlétét.

OLYMPUS DIGITAL CAMERA

Ez a fénycsapda a New York-i Közlekedési Vállalat Művészetet a Metróállomásokra projektjének eddigi legnagyszabásúbb beruházása. A fénykupola 952, egyenként számozott, alumínium elemből áll, melyek között nincs két egyforma. Az elemeket a számozást követve illesztették össze az alkotók. A fénycsapda elemeit rozsdamentes acélhuzalok kötik össze és rögzítik a két, egyenként 23 és 16 méter átmérőjű alumínium gyűrűhöz.

OLYMPUS DIGITAL CAMERA

A kupola a londoni székhelyű, a hi-tech építészet úttörőjeként elismert Grimshaw cég alkotása. Az oculus összeszerelési munkálatairól ITT találhattok összefoglaló videót.

OLYMPUS DIGITAL CAMERA

Az új központ – a hagyományos New York-i metróállomások jellegzetes alacsony mennyezet-keskeny átjárók elgondolása helyett – tágas, széles, világos és jól átlátható folyosóival a manhattani tömegközlekedésnek új értelmet és irányvonalat ad.

OLYMPUS DIGITAL CAMERA

A koncentrikus körből kiinduló hagyományos és mozgólépcső párosok szintén az ingázók kényelmét szolgálják.

OLYMPUS DIGITAL CAMERAA Fulton Center nem csupán közlekedési, de vásárló és kulturális központ is. Máris, több mint 50 hatalmas fénykijelzőn a legmenőbb cégek hirdetnek, a Burberry-től a Vanity Fair-ig.

OLYMPUS DIGITAL CAMERA2015 tavaszára valamennyi (5500 m² területen), jelenleg még üresen álló iroda és üzlethelyiség gazdára talál.

OLYMPUS DIGITAL CAMERA

A Fulton Center a modern építészeti megoldások mellett a tradicionális értékek megőrzésére is törekedett.

A Williams Street felőli bejáratnál, a jegyváltó bódé mellett gyönyörű kovácsoltvas kapu áll, mely nem csupán dekoratív, de funkcionális szerepet is betölt a gyalogosforgalom irányításában.

OLYMPUS DIGITAL CAMERA

A kovácsolt vas kapu egykoron a 34. utca és a Broadway találkozásánál álló, legendás McAlpin Hotel éttermének bejárata volt.

OLYMPUS DIGITAL CAMERAA McAlpin Hotel az 1912-es nyitáskor a világ legnagyobb és legmenőbb hoteljének számított, hatalmas törökfürdőjével és nemek szerinti elszállásolásával.

OLYMPUS DIGITAL CAMERA

A szálló étterme szintén rangos szerepet töltött be a 20. század elején. A falait ékesítő terrakotta festmények most a Williams Street bejáratának falait díszítik. Valamennyi alkotás a New York-i hajózás legfontosabb pillanatait eleveníti fel, Henry Hudson érkezésétől, a Fulton Gőzhajó vízre bocsátásáig.

OLYMPUS DIGITAL CAMERAA Dey Street bejárat folyosóján találjuk Margie Huhgto mozaik festményét, mely a Trade, Trasure and Travel (Kereskedelem, Kincs és Utazás) címet viseli és eredetileg az R metróvonal Cortland Street megállójánál láthattuk.

fultonmuralA Fulton Center épületén kívül is folyt a műemlékvédelem. A soványka Corbin Ház az eredeti tervek szerint áldozatul esett volna az új centrum építési munkálatainak, ám a műemlékvédelemnek sikerült meggyőznie a Közlekedési Vállalatot, hogy az öreg épület felújítása tovább emeli majd a Fulton Center piaci értékét, nemcsak eszmeileg, de kézzel fogható pénzt hoz kibérelhető iroda és üzlethelyiségeivel.

OLYMPUS DIGITAL CAMERA OLYMPUS DIGITAL CAMERA

“A Fulton Transit Hub fényes példája, hogy az építészet és a dizájn alapjaiban változtathatja meg a nagyvárosi emberek életét.” – hangzott el a megnyitó beszédben.

OLYMPUS DIGITAL CAMERA

Képek: a blog írójának tulajdona
Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...

Tags: , , , , , , ,