A New York-i metró 4. – Dekódoltuk a New York-i metrótérképet

New York City-be készülsz a nyáron? Először teszel látogatást ebben a kaotikus, de mindazonáltal karizmatikus világvárosban és azt tervezed, hogy a metrót választod, mint elsődleges közlekedési eszközt? Hosszú idő után térsz vissza és azon gondolkodsz, hogy vajon mennyit változott a New York-i metró az eltelt évek során? Ebben a sorozatban – reméljük -, hogy választ kapsz a kérdéseidre.

Az első rész a New York-i metró szerkezetéről, a vonalakról, az állomások felépítéséről szól.

A második rész olyan praktikus tanácsokra koncentrál, mint a jegyváltás és a New York-i metróillem és viselkedés.

A harmadik rész az újításokra, változásokra, fejlesztésekre koncentrál.

Ez a rész segíteni szeretne a leendő turistáknak és jelenleg aktív használóknak, New York-i szlenggel élve, “straphangereknek” a könnyebb eligazodásban.

A New York-i metró sok turista és friss City lakó számára eleinte ijesztőnek tűnhet. A metrótérkép fölé görnyedő, zavart tekintetű utasok látványa megszokott a New York-i metróállomások peronján. A sokszínű, kacskaringós vonalakkal, betűkkel és számokkal teletűzdelt térkép magabiztos használata némi gyakorlást igényel.

A magyarázathoz Milo Beckman leegyszerűsített képeit hívtuk segítségül.

New York metrótérképe első ránézésre rendetlen kuszaságnak tűnhet, azonban az igazság az, hogy nagyon is egyszerű, különösen, ha a lényegre koncentrálunk.

  1. Manhattan többé-kevésbé téglalap alakú, a Central Parkkal a közepén. 

re-subway1

2. A legtöbb vonal – a huszonkettőből kilenc – a sziget északi és déli része között, a legforgalmasabb sugárutak, a Hetedik, Nyolcadik és Lexington mentén közlekedik.

re-subway2

3. A város két legfontosabb keresztirányú utcája, a 14. és a 42. utca mentén két metróvonal közlekedik, útba ejtve Manhattan három legfontosabb csomópontját, a Times Square-t, a Grand Central-t és a Union Square-t.

re-subway3

4. A Central Park alatt a sárga és a narancssárga vonalak a város legforgalmasabb területeit fedik le. A narancssárga vonalak a Hatodik Sugárút mentén, míg a sárga vonalak a Hetedik és Lexington Sugárutak között keresztirányban haladnak. A két törzsvonal keresztezi egymást a Herald Square-nél, mely a Penn Vasútállomáshoz biztosít közvetlen kapcsolatot.

re-subway4

Ezzel a tudással többé-kevésbé le is fedtük egész Manhattan területét. Amennyiben el kell hagynunk Manhattant, a következő vonalakat kell figyelnünk.

5.  A 14. utca alatt valamennyi vonal Brooklynba vezet. A Fulton Street közlekedési csomópontnál az eddig megismert tizennyolc vonal közül tíz megáll. Ez az állomás turistaközpontként is funkcionál. Innen gyalogosan könnyen megközelíthető Downtown valamennyi nevezetessége, többek között: a Brooklyn Bridge, a One World Trade Center, a Kínai Negyed, a Financial District és a kikötők a Szabadság-szoborhoz, Ellis Island-re.

re-subway5.png

6.  Az 53. utca magasságában hat, Manhattan keleti oldalán haladó vonal jobbra, Queensbe kanyarodik. 

re-subway6.png

Három különlegesség maradt hátra, hogy teljes legyen a kép.

7.  A kék törzsvonal ide-oda cikázik a piros törzsvonal körül. A W4 Street-nél csatlakozik hat másik vonalhoz, a Village és környékének legforgalmasabb metróállomásánál.

re-subway7.png

8.  A Central Park felett néhány vonal letér az egyenes útról, hogy Upper Manhattant és a Bronxot lefedje. 

re-subway8.png

9.  A J, Z és a S vonalak kilógnak a sorból. A J és a Z vonalak Brooklynt és Queenst kötik össze Manhattan déli részével, míg az S vonal (Shuttle) ingajárat a Grand Central és a Times Square között.

re-subway9.png

S íme a teljes térkép:

re-subway10.png

Update: A New York-i metró-megújulási terv részeként, 2016 végén visszatér egy régi ismerős, a W jelzésű vonal, mely Manhattan és Queens között közlekedett 2001 és 2010 között.

Tags: , , , , , , , ,