New York City legendás metróhálózata (olvasnivaló a New York-i metró használatáról ITT és ITT) a metropolis vérkeringése. A működtető MTA (Metropolitan Transport Authority), a New York-i Közlekedési Hivatal napi küzdelmet folytat a megnövekedett forgalommal, a feltornyosuló javítási munkálatokkal, valamint az utazóközönség igényeinek kielégítésével.

Az Internet az utóbbi hetekben a “New York-i Közlekedési Megújulás” tervtől hangos. A Penn Station felújításának beharangozása után napvilágot láttak a metróhálózatra vonatkozó tervek is.

Andrew Cuomo, New York kormányzója a New York-i Közlekedési Múzeumban tartott sajtótájékoztatójában többször is utalt New York City első építészmérnökeire, az első hidak, alagutak építőire.

“New York City-t a vakmerőség, a bátorság és a szakképzettség építette. A New Yorker-nek (magyarázat ITT és ITT) ez a vérében van, az identitásának része. A New Yorker nem ismeri a “nem” szót.

Létfontosságú befektetésről van szó. Meg kell könnyítenünk a New York-iak napi ingázását. A metrónak megbízhatóbbnak, kényelmesebbnek kell lennie. Azt akarjuk, hogy a manhattaniak adják fel az autójukat és használják a tömegközlekedést.

A New York-i metrózónak nem szabad úgy éreznie, hogy pincebörtönbe ereszkedik le. Lehetetlen helyzet, hogy a gyakran egy órás utazás alatt az utazóközönség nem tudja használni a telefonját, laptopját. Fel kell tornásznunk magunkat az “új évtized – új metróvonal” álomszintre. Meg kell találnunk a megfelelő befektetőket.”

A kormányzó a bevezetés után rátért a tervekre.

A Sandy Hurrikán rombolásának hosszabb távú következményeit még nem heverte ki a város. A  tengervíz alá került alagutakat sorra fel kell újítani. Az R metróvonal által használt Montague alagutat a múlt évben adták vissza az utazóközönségnek, 14 hónapig tartó felújítás után.

  • A felújítási munkálatok keretén belül 30 állomást zárnak be az elkövetkező öt évben. Az átalakítás és modernizáció akár egy évet is igénybe vehet az adott állomáson. Jelenleg éjjel és hétvégéken zajlik a munka, azonban ez így jóval költségesebb és hosszabb ideig tart. A 30 állomás szebb, tisztább, de főleg világosabb lesz 2020 végére.

  • 2017 helyett már 2016 végére Wi-Fi kapcsolatot ígérnek valamennyi állomásra, a mobiltelefon szolgáltatás pedig 2017 végére lesz teljes.
  • USB töltőportokat helyeznek el több száz metrókocsiban és metróállomáson.

  • A kormányzó erős nyomást gyakorol a Közlekedési Hivatalra a megállókban elhelyezett “következő szerelvény” órák elhelyezésével kapcsolatban a betűjeles (B Division) vonalakon, illetve a 7-es vonalon, melyen évek óta szünetel ez a szolgáltatás.
  • 2018-ra a jól ismert New York-i metrókártyák is a múlté lesznek. Elektromos leolvasókat szerelnek fel a beléőptetőkre. Az utazók online vásárolhatják meg jegyeiket, mobiltelefonjuk és alternatív utazókártyájuk segítségével juthatnak át a kapukon.

  • Berlin, Hong Kong, Montreal és Toronto után New Yorkban is melejennek a nyitott folyosós metrószerelvények, növelve a biztonságot és a kapacitást. Az új generációs metrószerelvények az R11-es névre hallgatnak majd és az A, F, R, és a Rockaway Park ingázó járatokon jelennek meg először.

Erre a változásra valószínű csak 2020 után kerül sor.

Képek: a blog olvasóinak képei
Felhasznált irodalom: Gothamist

Tags: , , , , , , ,