Újjászületik New York szégyene, a Penn Station

New York City leggyűlöltebb épülete a Pennsylvania Station, közismertebb nevén a Penn Station (melynek titkairól ITT olvashattok) a Hetedik és a Nyolcadik Sugárút között (31.-34. utca) található.  A pályaudvar (jegyváltó automaták, információ, várótermek, üzletek, éttermek) a Madison Square Gardens épületének földszintjén, míg a peronok a földfelszín alatt találhatóak.

A Penn Vasútállomáson – a Grand Central Pályaudvarral ellentétben -, az utasok nem szívesen tartózkodnak egy perccel sem többet, mint muszáj, nem gondolnak rá büszkeséggel, egyszerűen a hétköznapok kellemetlen velejárójának tekintik. Sokak szerint a Penn Station New York City szégyene.

Az állomás szürke, kopottas, érdektelen, legjobb szívvel is csak funkcionálisnak nevezhető. Nyáron elviselhetetlenül meleg, év- és napszaktól függetlenül állandóan zsúfolt. A Penn Station, melyet eredetileg napi 200 ezer utazóra terveztek, jelenleg naponta több mint 600 ezer utast szolgál. Percenként közel ezer ingázó érkezik és indul az állomás 21 vágányáról, mellyel Amerika legforgalmasabb tömegközlekedési csomópontja, lehagyva még a JFK repteret is.

A Penn Vasútállomás a New York-iakat a fent említett bosszúságokon túl egy jóval fájóbb veszteségre is emlékezteti. A jelenlegi épület helyén álló eredeti pályaudvar Manhattan egyik ékköve, a Grand Central-lal egyenértékű, igazi építészeti gyöngyszemnek számított, mely politikai-pénzügyi háború áldozatává vált.

Az eredeti Pennsylvania Vasútállomás lerombolását a műemlékvédelem egyszerűen vandalizmusnak nevezte, míg az épület rajongói a mai napig visszasírják az elegáns, római stílusú, grandiózus épületet. “Valaha az utazó Istenként érkezett a világ fővárosába, míg manapság patkányként rohangál a föld alatt.”-írta frappánsan a korabeli sajtó.

Jó hír, hogy küszöbön áll a régóta vágyott változás. Andrew Cuomo, New York kormányzója bejelentette, hogy a Penn Station 3 milliárdos felújítása zöld utat kapott. A világ legrosszabb állomásának katakomba-szerű folyosóin naponta áthaladó 650 ezer utas fellélegezhet. Van fény az alagút végén!

New York “Közlekedési Megújulás” tervének (új repülőtér-közvetlen vonatjárattal, új Long Island-i vasútvonal, metróállomások-alagutak felújítása) részeként a kormányzó bejelentette az Empire Station Complex, az Empire Vasútállomás Komplexum létrehozását.

A Penn Station szomszédságában található, jelenleg postahivatalként működő impozáns épület – az eredeti vasútállomás ikerépülete -, a komplexum része lesz. A tervek szerint ide költözik az Amtrak, a jegypénztárak és itt lesz az állomás fő várócsarnoka is. Tágas és legfőképpen napfényes lesz, mely hatalmas változás a jelenlegi sötét állomásépület után.

A postahivatalból kialakított új állomás a Moynihan nevet viseli majd, tisztelegve Daniel Patrick Moynihan szenátor előtt, aki elsőként kampányolt az eredeti állomásépület feltámasztása mellett. A vágányok a postahivatal alatt folytatódnak, hiszen eredetileg a postavagonok ide futottak be. “Csupán” a peronokat kell a jelenkor követelményeinek megfelelően átalakítani. A Moynihan Pályaudvar átalakításának ez lesz az első szakasza, mely várhatóan még ebben az évben befejeződik. Az év végére az utasok a postahivatal Nyolcadik Sugárútra nyíló kijáratait is használatba vehetik.

A jelenlegi Penn pályaudvar legnagyobb problémája, hogy a Madison Square Gardens csücsül a tetején, a jó hír azonban az, hogy a MSG a tervek szerint új helyre költözik, így az állomásépület belterülete potenciálisan többszörösére nőhet. A kormányzó indítványából és az előzetes tervrajzokból úgy tűnik, hogy a cél: visszaidézni az eredeti állomás ragyogó stílusát.

 Képek és forrás: Curbed

Tags: , , , , , , , ,