Cölöperdő a Brooklyn Bridge Parkban

A képekről jól ismert fotogén facölöpök a Old Pier 1 (Régi 1-es Kikötő) területén találhatóak. Jelenleg nem töltenek be funkciót, azonban annak idején ezeken nyugodott a kikötő. A cölöperdő az 1900-as évek elejéből származik. A Brooklyn Bridge Park építése idején úgy döntöttek, hogy meghagyják őket történelmi értékük és vizuális hatásuk miatt. Jó döntés volt. A napnak nincs olyan időszaka, amikor ne látnánk egy sereg fotóst, akik a cölöpöket fotózzák Manhattan sziluettjével a háttérben. (Neked is van ilyen képed? Oszd meg velünk!)

A Brooklyn Bridge Park új kikötői, a Fulton Kikötő kivételével, szintén cölöpökre épültek. Összesen 13,000 duglászfenyő cölöpre, melyet az East River iszapos medrében rögzítettek. A Fulton Kikötőt cölöpök helyett feltöltötték.

Érdekesség, hogy az utóbbi 10 évben New York City vizei olyannyira kitisztultak, hogy az osztrigák mellett a hajóférgek is visszatértek, súlyos károkat okozva a Brooklyn Bridge Parkban. 2019. szeptemberéig 114 millió dolláros kár keletkezett, így a város megkezdte a cölöpök epoxigyantás védőborítását a rágcsálók ellen.A New York Öböl vize az 1960-as évekre az iparosodás és általános környezetrombolás hatására olyan szennyezett lett, hogy a fanyűvő férgek lemondtak a környékről, most azonban újra hatalmas gondot jelentenek. A Brooklyn Bridge Parkon kívül az FDR Drive alatti cölöpöket is kikezdték.

Fotó: Craig Fruchtman