Zöld Manhattan

A legtöbben, akik nem kerültek még közvetlen kapcsolatba New York City-vel, úgy gondolják, hogy a város egy ökológiai roncs, beton és mocsok tenger, közlekedési dugóktól megbénult, szmogtól hörgő rémálom.

Az igazság valahol félúton van. Annak ellenére, hogy a fentiekkel valóban találkozunk a város központi zónáiban, New York az egyik legzöldebb világváros.

New York City relatívan alacsony környezetrombolásának kulcsa az extrém kompaktitás. Ugyanezen tulajdonsága vezetett a rendkívül magas számú Covid-19 megbetegedésekhez is.

Manhattan népsűrűsége 800(!)-szorosa az átlag amerikai városokénak. Másfél millió ember egy 59 km² es szigeten nagyon hamar realizálja, hogy a túlélés egyetlen útja a hatékonyság és a természet védelme.

Az átlag New Yorker-nek nincs szüksége a Marie Kondo metodikára, hogy elsajátítsa a minimalizmust.
A “downsizing” alapelv, az üres tér, szoba luxusnak számít. Míg az átlagos apartman méret 60 m², egyre többen választják a mini-lakásokat, 20 m² alatt, sőt a mikro, 10 m² alattiak is kapósak.

Ezekben az apartman épületekben minden, ami kimarad a lakásokból, közös használatú szolgáltatásként érhető el. Ilyen a mosókonyha, a társalgó, a tetőterasz, fitnesz terem, sok helyen az uszoda. Mivel ezek használati joga benne foglaltatik a bérleti szerződésben, a bérlő pénzt és időt takarít meg. Azok számára, akik a közösségi élményre vágynak, a közös helyiségek tökéletes lehetőséget biztosítanak. A mottó: áldozz a térből a kényelemért.

Ez a fajta életszemlélet különösen az egyedülálló, karrierjüket építő fiatalokra jellemző. Az első házasok is szívesen kezdik így a közös jövő építését.

A legtöbb lakásban nincs mosógép, szárítógép, mosogatógép, nincs gyep, amit öntözni kellene, nincs autó. A City Bike és a biciklisávok építésének forradalmát éljük. Már a Covid-19 megjelenése előtt is nagy kereslet volt az autómentes utcák létrehozására. A világjárvány és a tömegközlekedés várható drágulása hatására még többen fogják a gyaloglást választani, amikor csak lehetséges.

Ugyanennek a zöld szemléletnek része a parkok és zöld területek megbecsülése. New York City területén 1700 park található, a zsebparktól a 3,41 km²-es Central Parkig.

New York Citynek külön fa katalógusa van, melyben a város valamennyi fája szerepel.
𝟔𝟗𝟐,𝟖𝟗𝟐 fát térképeztek fel eddig. Az “𝐔𝐑𝐁𝐀𝐍 𝐅𝐎𝐑𝐄𝐒𝐓”, a “Nagyvárosi Erdő” fogalma nagy szerepet kap a City környezetvédelmi koncepciójában. Minden egyes fa hozzájárul a levegő minőségéhez, minden új facsemetével élhetőbbé válik a City.

A katalógusban nyomon követhetjük mi történik a fákkal, öntözést, metszést, szemétszedést beleértve. Az oldalon keresztül a városlakók közvetlen jelenthetik is, ha valamelyik fával történik valami.

𝐍𝐞𝐰 𝐘𝐨𝐫𝐤 𝐂𝐢𝐭𝐲 𝐒𝐭𝐫𝐞𝐞𝐭 𝐓𝐫𝐞𝐞 𝐌𝐚𝐩

Tags: , , , , , ,