Jó hír a Central Park lovaskocsijainak ügyében

Fantasztikus hírrel kezdődik az új esztendő!

A New York-i Közlekedési Hivatal tegnap elfogadta az a javaslatot, miszerint a Central Park lovaskocsijainak “parkolóhelye” elköltözik a forgalmas, zajos 59. utcából, az autómentes Park három, különböző pontjára.

A változást február 15-től vezetik be. Az idén Valentin Nap több száz New York-i lónak hoz megkönnyebbülést és egy kicsivel jobb életkörülményeket. Nem kell a forgalmas, zajos, kipufogógáztól szennyezett, veszélyes 59. utcában tölteniük órákat. A Central Park árnyékos lomjai alatt, csendesebb körülmények között pihenhetnek, ehetnek-ihatnak, várhatják a következő fuvart.

Ez még csak egy lépés a humánusabb körülmények felé, de nagy lépés. Még sok a teendő. Reméljük, hogy a következő állomás az istállók Central Parkba költöztetése lesz, amely óriási előrehaladás lenne, ugyanis a legtöbb baleset nem munka közben éri a lovakat, hanem munkába menet, illetve hazafelé az istállókhoz. A hatalmas manhattani forgalomban a fáradt lovak gyakran elesnek, megijednek, meglódulnak és kész a tragédia, mely nemcsak az állatokat, de természetesen az embereket is veszélyezteti.

A Central Park lovaskocsijai, melyek legalább annyira hozzátartoznak New York City arculatához, mint a sárga taxik vagy az Empire State Building sziluettje, megosztják a közvéleményt. Rengeteg érv és ellenérv és természetesen érdekek ütköznek egymásnak. A tradíció védői és a turisták nagy része nem szeretné, ha a lovaskocsik eltűnnének a Central Parkból. Az állatvédők mindent megtesznek, hogy véget vessenek a kocsikázás tradíciójának. S természetesen ott a rengeteg kocsihajtó, akik közül sokan családi vállalkozásban dolgoznak, immár generációkon át. Ők sem szeretnének munkanélküliek lenni, hisz a legtöbben semmi máshoz nem értenek.

A jelenlegi helyzetben az istállók behozatala a Central Parkba hatalmas nyereség lenne. Ezt minden állatszerető, jó szándékú ember belátja.

Tags: , , , , ,