A Central Park kulcsfontosságú látnivalói

Gyakran kérdezitek, hogy ha csak két órátok van a Central Parkra, illetve gyerekek vagy idősek is vannak a csapatban, melyek azok a kulcsfontosságú látnivalók, amelyeket muszáj meglátogatni, amelyek visszaadják a Central Park esszenciáját.  Az alábbi ikonikus, kihagyhatatlan Central Park helyszíneket javaslom, egyben ez az az alap útvonal, melyet magam is követek, amikor csak rövid időm van, mégis szeretném útba ejteni a legismertebb fotótéma helyszíneket.

Ez az útiterv 3 és fél km hosszú, ha gyors tempóban gyalogolunk, minimális ideig állunk meg, akkor egy óra alatt megjárható. Én általában nézelődök, fotózok, eltöltök néhány percet valamennyi állomásnál, így kb. 2 óra alatt járom be ezeket a sarkalatos helyszíneket.

A térképet a kss jellel kibonthatjátok.

Indulás a park dél-keleti sarkából, a Lombard Lamp-től (A). A Lombard lámpaoszlop a Hamburgban található Lombard-híd lámpáinak reprodukciója, a német-amerikai barátság szimbóluma, melyet Németország adományozott New York City-nek 1979-ben (párja Chicagóba került). A 600 kilogrammos öntöttvas lámpa alapzatát kerubok és virágfüzérek díszítik. Erről a pontról jól látható a Plaza Hotel és a Grand Army Plaza. Amennyiben kedvünk tartja, lovaskocsit is bérelhetünk itt.

 

A Grand Army Plaza felőli lépcsősoron át a Pond (B)-hoz érünk. A Pond a park hét tavának egyike. Law Olmsted és Calvert Vaux úgy tervezte, hogy békés menedék legyen a Ötödik Sugárút zajos forgalma után. Annak ellenére, hogy a tóparton évente sok százezren sétálnak, mindig találunk egy csendes zugot a szemlélődésre. Ha van kedvünk és erőnk, másszunk fel a tó mentén található sziklákra, ahonnan csodaszép a kilátás.

A Pond felett kecsesen ível a Gapstow Bridge (C), mely minden évszakban más arcát mutatja. Különösen ősszel és télen kedvelt fotóháttér. A hídról képeslap-szépségű kilátás nyílik a parkot környező épületekre, köztük a Plaza Hotelre. Ha északra fordulunk, a téli hónapokban láthatjuk a Wollman Rink-en korcsolyázókat.

A következő állomás a Wollman Rink (D). A korcsolyázás tradicionális New York-i elfoglaltság a hosszú őszi-téli hónapokban. Az első korcsolyázó tó a Lake volt, majd a téli sport kedvelői a Pond-ot is birtokukba vették. Az 50-es években mindkét tavon megszűnt a korcsolyázási lehetőség, miután átadták a Wollman korcsolyapályát. A Wollman Rink-en korcsolyázásnál romantikusabbat el sem lehet képzelni. Miközben rójuk a köröket, nappal körülvesz minket New York sziluettje, este pedig a város fényei. Nem csoda, hogy a romantikus filmekben gyakori szereplő.

A Wollman Rink után haladjunk észak felé és ejtsük útba a Chess & Checkers House-t (E) és a mesekönyvlapra kívánkozó Dairy Visitor Center & Gift Shop-ot (F). Mindkét pihenőhelyet annak idején a gyerekeknek és kísérőinek tervezték. A fedett Chess & Checkers House-ban lehetőségünk van sakkozni, illetve mások játékát figyelemmel kísérni. A Dairy neve abból ered, hogy annak idején tejet és aprósüteményt árultak itt a megfáradt sétálóknak.

Folytassuk utunkat a Shakespeare-szoborhoz (G), melyet John Quincy Adams Ward alkotott és 1872-ben avattak fel, majd a Mall déli részén, csodáljuk meg az évszakonként változó Olmsted Flower Bed-et (H). A virágoskert valamennyi évszakban kedvelt pihenőhely és gyakran hallgathatunk élő zenét is ezen a ponton.

2015-11-01 13.49.26

A virágoskert után máris elérkeztünk a Central Park egyik legismertebb pontjához, a The Mall and Literary Walk-hoz (I).

A sétány a Central Park legnagyobb kertészeti kincse. Négy sornyi védett amerikai szilfa, Észak-Amerika utolsó szilfái övezik. Vigyázzunk rájuk! A fák lombkoronája katedrális-szerűen borul a park legszélesebb sétánya fölé. A 400 méter hosszú, nyílegyenes sétány a Central Park egyik legtöbbet fotózott pontja, megannyi film forgatási helyszíne.

A Central Park fái nem csupán esztétikailag fontosak, de ők a város tüdeje. Felelősek Manhattan levegő és víz minőségéért, csökkentik a viharok erejét, az eróziót, nyáron pedig a rekkenő hőséget és a magas páratartalmat.

A sétány déli része a Literary Walk (Irodalmi Sétány) nevet viseli, ahol a kakukktojás Christopher Columbus szobra, a híres költők és írók társaságában.

A Mall-on továbbhaladva elérjük a Central Park szívét, a Bethesda Terrace-t (J), ahol mindig történik valami. Zenészek, mutatványosok, filmesek és megannyi turista kedvelt célpontja. A sétány a teraszban teljesedik ki, ahonnan csodás kilátás nyílik a tóra és a szökőkútra. A terasz  kőfaragásai az évszakokat és a napszakokat ábrázolják, melyek karbantartására és megóvására a Central Park Conservacy külön szobrászt alkalmaz.

(Sajnos a Google Maps nem enged 10-nél több állomást bejelölni egy rétegen belül, így a betűk a Bethesda Terrace-tól ismétlődnek.)

A terasz alatt található a park legszebb és legnépszerűbb szökőkútja, a Bethesda Fountain (B), az Angel of the Waters (A Vizek Angyala) szoborral. Az angyalszobor a János Evangéliumára utal, melyben az angyal megáldja a Bethesda tó vizét a gyógyítás erejével. A szökőkutat a Croton vízrendszer emlékére állították, mely az 1800-as években az ivóvizet biztosította New York City lakosságának. Az angyal a bal kezében egy liliomot tart, mely a víz tisztaságát szimbolizálja. New York Cityben a kolerajárvány idején a friss, tiszta ivóvíz élet-halál kérdése volt. A szobor alkotója Emma Stebbins, az első nő, akit köztéri szobor alkotására szerződtettek Manhattanban.

Nyaranta vízinövényeket, liliomokat telepítenek a szökőkútba a 19. századi tradíciót követve. A szökőkútnak külön főkertésze van, aki segítőivel biztosítja a kút tisztaságát és épségét.

A Bethesda szökőkúttól sétáljunk kb. 100 méternyit keletre (C). Ezen a ponton nagyon csinos képek készülhetnek a San Remo házról, a szomorúfüzektől keretezve, Innen a Loeb csónakház is jól látható, illetve a Bethesda Terrace-ról is különleges felvételek készülhetnek ebből a szögből.

A Bethesda Terrace és Fountain után elérjük az ikonikus Bow Bridge-et (D), mely nevét kecses ívéről kapta. A Bow Bridge a park első, és egyben Amerika második legidősebb öntöttvas hídja, New York City talán legromantikusabb helyszíne, fényképészek és filmrendezők múzsája. A hat dekoratív virágurnát, melyek az 1920-as évekbeli eredeti virágtartók pontos másolatai, 2008-ban helyezték el a hídon.

A 20 holdas tó, a The Lake (E), a Central Park legnagyobb mesterséges tava, mely kora tavasztól késő őszig várja a romantikus csónakázókat. A tó partvonalának eróziómentesítését tavaly fejezték be.

A tó után gyalogoljunk fel a Cherry Hill-re (F), ahonnan még egyszer visszatekintve nagyon szép kilátás nyílik a tóra és a felette ívelő hídra, illetve az Upper West Side sziluettjére. A Cherry Hill (Cseresznye Domb) különösen tavasszal, a cseresznyefa virágzás idején nyújt különleges látványt. A Cherry Hill tetején található szökőkút a lovaskocsi fordulóval szintén kedvelt fotótéma.

A Cherry Hill után kaptassunk felfelé nyugatnak és haladjunk utolsó úti célunk, a Strawberry Fields felé.

A Strawberry Fields (G) John Lennon élő emlékhelye, melyet kedvenc daláról neveztek el és a világhírű zenész-énekes-béke aktivista születésének 45. évfordulóján adtak át, 1985-ben. Lennon özvegye, Yoko Ono Lennon a tájépítészekkel együtt alakított ki ezt a meditatív emlékhelyet, nem messze Lennon New York-i lakhelyétől és tragikus halálának helyszínétől, a Dakota-háztól. A mozaik, melynek középpontjában Lennon leghíresebb dalcíme – Imagine – található, olasz művészek alkotása, Nápoly város adománya.

 

A Strawberry Fields hivatalosan csendes zóna, ahol meditálásra, éneklésre van lehetőségünk. Az emlékhelyet szilfák lombkoronája és hívogató padok övezik. A mozaik közelében bronz plakáton annak a 121 országnak a neve szerepel, mely támogatja a Strawberry Fields-et, mint a Béke Kertjét.

A Central Parkot a 72. utcánál hagyjuk el, ahol teljes pompájában megtekinthetjük a híres Dakota-házat (H).

Képek: Tinkmara

Tags: , , , , , , , , , , , , , , ,