Jön a Brooklyn Bridge Park legújabb szakasza, az 5-ös kikötő felföld

A Brooklyn Bridge Park egy 2 km hosszú park- és szabadidőkomplexum, mely az East River mentén – DUMBO és Brooklyn Heights között -, hat, különböző funkciót ellátó kikötőt foglal magában.

A kikötők mentén, a promenádról csodálatos látvány nyílik Alsó-Manhattan sziluettjére és a New York Kikötőre. Jó idő esetén a Szabadság-szobor is jól látható a park nyugati csücskéből.

A parkot nem csupán a kivételes látvány és a történelmi értékek miatt érdemes meglátogatni, de a sportolási, szórakozási és kulináris lehetőségek és programok színes palettája miatt is.

Az elmúlt években a park kikötői számos új funkcióval gazdagodtak, több tereprendezési változáson is átestek.

2017-ben a Pier 5 (5-ös kikötő) bővül, amely jelenleg a Nap és a sportok szerelmeseié. Itt található a park foci-, rögbi- és frizbi pályája, illetve a Picnic Peninsula-BBQ és grill park, ahol saját ízlésünk szerint készíthetjük el az ebédünket, uzsonnánkat hozott alapanyagokból.

Január óta teljes erővel folynak a munkálatok a Brooklyn Bridge Park legújabb szakaszának befejezésén. Az 5-ös kikötő utolsó szakasza a Pier 5 Uplands (5-ös kikötő felföld) névre hallgat és a tervek szerint nyár közepén kerül átadásra. A Montague és Joralemon utcák között található, 4 és fél holdas terület peremére zajszigetelő párkányt építenek, mely előrevetíti a Pier 5 Uplands célját. Míg a kikötő alsóbb területei az aktív szórakozásnak – mint foci, rögbi, frizbi és játszótér – adnak otthont, addig a felföld a csendes pihenést szolgálja majd.

A zavatalan kikapcsolódást szolgálja majd a lépcsős rét, a folyóra néző padsorok, egy kisebb árnyas berek, és a Joralemon Street közelében kiépülő, 1600 m2-es park is. A felföldet kis híd köti majd össze a piknik parkkal, a Joralemon Street-től pedig gyalogösvény épül a Brooklyn Bridge Park további területeihez.

A Pier 5 Uplands két új közösségi épülettel is gazdagodik. Az egyik, a Csónakház, ad otthont a park ingyenes programjainak, s itt lesznek az új nyilvános mosdók is. A másik, a Furman Street-en épülő, nagyobb alapterületű épület, melybe a Brooklyn Bridge Park operációs irodái költöznek, illetve az új kertészeti laboratórium.

A Montague Street felől is épül egy bejárat, illetve tervezik a Furman Street Brooklyn-Queens-Autópálya (BQE) alatti részének felújítását is, mely jelenleg az egyik legijesztőbb környéke az amúgy kellemes Brooklyn Heights környéknek.

Az 5-ös kikötő mellett a 3-mas kikötőben is folyik az építkezés. Ide hatalmas, a folyóra, illetve Manhattan várossziluettjére néző, nyitott rét épül.

A legnagyobb hírverésre azonban a rengeteg gondot okozó Squibb Park Bridge, gyalogos híd javítási munkálatai és újbóli átadása számíthat. A 135 méter hosszú függőhidat 2013-ban adták át, ám a helybéliek és a turisták csupán egy évig élvezhették a hídról Manhattan ikonikus látványát.

A hidat 2014-ben, egyik percről a másikra, kivitelezési hiba miatt lezárták. A híd valóban imbolygott, azonban senki nem számított arra, hogy a javítási munkálatok több mint 2 és fél évig tartanak majd. A munkálatokat az elmaradhatatlan jogi huzavona is lassította. 2017 tavaszán, a tervek szerint, a Squibb Park Bridge is visszakerülhet a New York-i látogatók “must see” listájára.

Forrás és képek: Bklyner és Tinkmara

Tags: , , , , , , , , ,