Az Amerikába történő legális, állandó letelepedésről

A hozzám érkezett privát üzenetek túlnyomó többségében az amerikai munkavállalással és letelepedéssel kapcsolatosak. A küldők zöme fiatal munkavállaló, de rengeteg házaspár és kisgyermekes család is megkeresett már ez ügyben. Aggodalomra ad okot a kevés, megbízható, magyar nyelvű forrás és az egymásnak ellentmondó információtömeg, különösen a témával foglalkozó fórum jellegű oldalakon. Az érdeklődők – a gyakorlathoz hasonlóan – két táborba oszthatóak. Az első csoport csakis a legális lehetőségeket veszi számításba, míg a másik csoport nyitott az illegális megoldások felé is.

Ebben a bejegyzésben kizárólag az Amerikába történő legális letelepedést biztosító, úgynevezett bevándorló vízumokról lesz szó. A nem-bevándorló vízumokról külön cikkben beszélünk.

Figyelem: Legyetek óvatosak és kezeljétek erős fenntartással azokat az interneten fellelhető cikkeket, melyek – ha nem is nyíltan – azt sugalmazzák, hogy bizonyos nem bevándorló vízumok felhasználhatóak állandó letelepedésre. Például: Hello, Magyarok “Hogyan költözz Amerikába” című cikke, melyben a szerző a címben feltett kérdésre lehetőségként felsorolja az összes, legálisan nem állandó letelepedésre szolgáló dokumentumot is – többek között ESTA (nem vízum, beutazási engedély a vízummentességi program keretén belül), tanuló, munkavállalói vízum – megtévesztve ezzel az amúgy is bizonytalan keresőket. Illegális megoldásokkal csak akkor éljetek, ha vállaljátok az ezzel járó veszélyeket (bevándorlási börtön, végleges kitiltás az országból) és nehézségeket. Illegális letelepedőként jól kell ismernetek a kiskapukat, a különböző államok eltérő jogszabályait, mert ezeket mind fel kell használni ahhoz, hogy a hétköznapi életben boldogulhassatok. Olyan alapvető igényekről van szó, mint bankszámla nyitása, lakás- és autóvásárlás, kölcsön felvétele, nyugdíj, 401K (nyugdíj előtakarékosság) vagy a létfontosságú egészségbiztosítás megszerzése. A törvénytelen letelepedő számára ezek mind nehézségbe ütköznek és jogi kiskapukat kívánnak az állandó tartózkodási engedély és a Social Security Number (SSN), nemzeti személyazonosító szám hiányából adódóan.

Elöljáróban

  • Nem vagyok jogi személy, így ez a bejegyzés csak útmutatóként használható.
  • New Yorkban élek és dolgozom (HR), így személyes és munkaügyi tapasztalattal is rendelkezem bizonyos vízumokkal kapcsolatban.

GYIK

“A múlt évben jártunk Amerikában és nagyon megtetszett. A párommal komolyan elgondolkodtunk azon, hogy kint dolgozzunk. Mindketten fiatal diplomások vagyunk. Van-e értelme komolyra fordítanunk a tervet, hogy magyarként legális állást keresnünk?”

Jelenleg milyen lehetőségek vannak arra, ha kint szeretnék élni és dolgozni az USA-ban? Annyi mindent olvastam már ezzel kapcsolatban, de egyik sem vitt előre. Azt hallottam, hogy vagy ott kell születni, vagy be kell házasodni, vagy marad az illegális státusz. Nos, nekem egyik se szimpatikus ezek közül. Más lehetőség nem létezik?”

Előrebocsátom, hogy a válasz sajnos nem túl biztató az első csoport számára, mivel a legális, állandó letelepülést biztosító vízum, illetve az állandó tartózkodási engedély (zöld kártya) megszerzésének esélye kicsi és a lehetőségek száma kevés. 

Az 1965-ös, Lyndon Johnson elnöksége alatt bevezetett Immigration and Nationality Act (bevándorlási és állampolgársági törvény) szakított a több száz éves, ám állandóan változó hagyománnyal. Jóllehet, az első bevándorlás ellenes mozgalmak már az 1800-as évek végén felütötték a fejüket, a Johnson-féle törvény által, illetve a vízumrendszer bevezetésével, Amerika végképp megszűnt a szabad bevándorlás országának lenni. A vízumok bizonyos típusának évente kiadható száma is korlátozott lett.

A megszigorított szabályok ellenére Amerika továbbra is a legnépszerűbb országok egyike, melyet a bevándorlók a hagyományosan kiemelt pozitívumok – mint magasabb bérek, munkalehetőségek széles választéka, magánéleti és karrier-béli előbbre jutás lehetősége, minőségi nyugdíjas évek, vallás és eszmeszabadság, stb. -, miatt részesítenek előnyben.

Míg a fentebb említett tényezők valóban jellemzői az amerikai társadalomnak, ne feledjétek, hogy a megélhetés itt sem mentes a nehézségektől. A munkaórák száma, a teljesítménybeli elvárások jóval magasabbak (ugyanakkor általában igazságosabbak és részlehajlástól mentesebbek) az előléptetések és a munkabér elbírálása során, a szabadnapok száma átlagosan alacsonyabb az európai rendszerhez képest, a tisztességes egészségbiztosítás megszerzése pedig szorongató tényező, mely nélkül roppant nehéz fedezni a létfontosságú, minőségi orvosi ellátást. Általánosságban, az amerikaiak jóval többet dolgoznak és jóval kevesebb szabadidővel rendelkeznek az európai átlagnál. Az aktuális helyzet – globális migrációs válság és általános idegenellenes közhangulat – nem kedvez sem a legális, sem az illegális bevándorlásnak.

Kezeljétek fenntartással azokat a kommenteket, melyekben az ismerős-ismerősére hivatkoznak, aki vezető pozícióban, menő autóval száguldozik, a gyermekei a legjobb iskolákban tanulnak, a család a legjobb orvosi ellátást kapja, s mindezt illegálisan. Lehetséges? Igen. Előfordul? Igen, de nagyon ritkán és a hátteret, a részleteket sosem ismerjük. Azt, hogy milyen módszerrel játsszák át a rendszert, a kommentelő sosem osztja meg. Az illegális lét nem egyszerű és a világ jelenlegi helyzetében, lásd fenyegető terrorizmus, egyre nehezebb lesz.

Az amerikai vízumok két típusa

  • Nem-bevándorló vízum: Nem-bevándorló vízumra van szüksége az Egyesült Államokban ideiglenesen tartózkodni szándékozóknak, amennyibe turizmus, tanulmányok folytatása, üzleti út, orvosi kezelés vagy ideiglenes munkavállalás céljából lép az országba.
  • Bevándorló vízum: Bevándorló vízumra van szüksége mindenkinek, aki állandó tartózkodásra kíván belépni az Egyesült Államokba, tekintet nélkül arra, hogy ott szándékában áll-e munkát vállalni vagy sem.

A bevándorló vízumok három csoportja

  • Család alapú
  • Munkavállalás alapú
  • Diversity, közismert nevén zöldkártya lottó vagy vízumlottó

A család alapú bevándorló vízumok két fajtája

  • közvetlen hozzátartozó státusz alapján igényelt
  • rokoni kapcsolat alapján igényelt

Közvetlen hozzátartozó vízumra jogosultak – évente kiállított vízumok száma korlátlan

  • az amerikai állampolgárok házastársai
  • amerikai állampolgárok 21 év alatti, nőtlen-férjezetlen gyermekei
  • amerikai állampolgár által külföldön örökbefogadott gyermek
  • amerikai állampolgár által Amerikában örökbefogadott gyermek
  • amerikai állampolgár (minimum 21 éves) szülője

Rokoni kapcsolatok alapján igénylők – évente kiállított vízumok száma limitált

  • amerikai állampolgárok nem házas nagykorú gyermekei és azok kiskorú gyermekei
  • törvényes állandó tartózkodási engedéllyel rendelkező amerikai lakosok házastársai, kiskorú gyermekei, és nem házas nagykorú gyermekei
  • amerikai állampolgárok házas gyermekei és azok kiskorú gyermekei
  • amerikai állampolgárok testvérei és azok kiskorú gyermekei, feltéve, hogy az amerikai állampolgár minimum 21 éves

Figyelem: A felsoroltakon kívül más reláció nem jöhet szóba, vagyis nagyszülő, nagynéni, nagybácsi, após, anyós és unokatestvér révén nem lehet bevándorló státust szerezni.

A rokoni kapcsolatok alapján igényelt vízumok száma nemcsak limitált, de fontosságában másodlagos szerepet tölt be, így ezek elbírálási ideje jóval hosszabb, gyakran évtizedeket vesz igénybe. 

A nem-bevándorló vízumok közül kettőt itt kell megemlítenünk. A K3 és K1 vízumok hivatalosan nem-bevándorló vízumnak számítanak, azonban céljuk a családegyesítés, végkimenetelük a legális tartózkodási engedély.

K3 vízum: A K3 vízumot családegyesítés céljából hozták létre azon házastársak számára, akiknek folyamatban van a bevándorlási kérelme, de várakozniuk kell a jóváhagyásra. Ez a vízum lehetővé teszi azt, hogy a vízumkérelmező csatlakozzon házastársához az Egyesült Államokban és ott várja meg a bevándorlási kérelem elfogadását. Erre a vízumra amerikai állampolgárok házastársai és 21 éven aluli kiskorú gyermekei jogosultak és a nem amerikai fél országában kell igényelni.

K1 vízum: A K1 vízum az úgynevezett vőlegény-menyasszony vízum, a K3-hoz hasonlóan működik. A vőlegény-menyasszony beléphet az Államok területére, ahol 90 napon belül házasságot kell kötnie választottjával, majd állandó tartózkodási engedélyért folyamodhat.

Figyelem: Több fórumon is javasolt, ennek ellenére jogellenes megoldás, ha a menyasszony vagy vőlegény turista vízummal lép be Amerika területére házasságkötés céljából. Sokan ezzel próbálkoznak, mivel az ESTA olcsóbb és jóval gyorsabban megszerezhető, mint a K1 vízum, azonban az interjú időszakban ezzel a csellel jogi csapdába is kerülhetünk és kiutasíthatnak minket, akár véglegesen is. Az ESTA idején kötött házasság buktatóiról a következő részben bővebben is szó lesz.

Figyelem: Ha a házasságkötést követően, a zöld kártyával még nem rendelkező fél elhagyja az országot, újabb vízumra lesz szüksége, hogy visszatérhessen az Egyesült Államokba, mely költséges és időigényes folyamat. Ilyen esetben előzetesen engedélyt kell kérni a bevándorlási hivataltól (USCIS). Ezt a speciális engedélyt veszik igénybe a friss házasok, ha esetleg haláleset, nem várt egyéb esemény miatt haza kell utazniuk, mielőtt letelepedési engedélyüket elfogadták.

Munkavállalás alapú bevándorló vízumok

Minden egyes kincstári évben kb. 140 ezer munkavállalói bevándorló vízumot állítanak ki az arra jogosultaknak.

  • Kiemelkedő képességű dolgozók: a tudomány, a művészet, az üzleti élet, vagy a sport területén; hírneves professzorok és kutatók; bizonyos multinacionális cégek végrehajtó testületének és igazgatóságának tagjai
  • Különböző hivatások képviselői: Magas tudományos fokozattal rendelkező szakemberek
  • Szakemberek, szakmunkások és szakképzetlen dolgozók: Felsőfokú képzettséggel rendelkező szakemberek, legalább kétéves szakmai gyakorlattal rendelkező szakmunkások, és egyéb olyan szaktudással rendelkező dolgozók, amelyben hiány van az Egyesült Államokban.
  • Speciális hivatások: egyházi dolgozók, papok, bizonyos nemzetközi szervezetek alkalmazottai és azok családtagjai
  • Befektetők: azon személyek, akik legalább tíz, rokoni kapcsolatban nem lévő személy számára létesítenek munkahelyet azáltal, hogy tőkét fektetnek be egy új vállalkozásba az Egyesült Államokban. A befektetett minimális tőke általában egymillió dollár

Diversity Visa (DV), közismert nevén zöld kártya lottó vagy vízumlottó

Ez a bevándorlási lehetőség 1994 óta létezik. Évente 50 ezer szerencsést sorsolnak ki azokból az országokból, amelyek jogosultak a DV meghirdetésére. Ezek azok az országok, ahonnan általában kevés számú letelepedő érkezik. Az országok listája változhat. Jelenleg a 2018-as jelentkezés zajlik, 2016. november 7-ig. Ezen az oldalon minden fontos adatot és útbaigazítást megtalálhattok.

Válaszok a GYIK-re

  • Ha a neved megjelenik a kiválasztottak listáján, az még nem jelenti, hogy automatikusan meg is kapod a letelepedési engedélyt. Az útmutatóban megjelölt dokumentumokat be kell szerezni, ki kell tölteni a nyomtatványokat, állni kell a vízum megszerzésével járó költségeket és végül részt kell venni és sikeresen át kell jutni a zöld kártya interjún. Valamennyi benyújtott okmánynak át kell mennie a szűrőn, hogy végül a zöld kártyánk zöld utat kaphasson.
  • A zöld kártya lottó nyertesei legálisan letelepülhetnek az USA területén, azonban az állam nem fizeti az ezzel járó költségeket, arepülőjegyet, a szállást, sőt a nyertesnek nyilatkozatot kell tennie, hogy el tudja magát tartani az Államok területén. Ez megtörténhet önerőből, szponzorral, munkáltató által.
  • A befogadó ország nem nyújt segítséget sem a munka, sem a szálláskeresésben.
  • A jelentkezési jogosultságnak két kritériuma van:
    • A jelentkezőnek a jogosult országok egyikéből kell származnia
    • A jelentkezőnek eleget kell tennie a DV programban előírt követelménynek az iskolai végzettségre vagy a szakmai gyakorlatra vonatkozóan:

A jelentkezőnek középiskolai végzettséggel kell rendelkeznie, ami az amerikai meghatározás szerint 12 év tanulmányi idő sikeres befejezése (általános és középiskola); VAGY két éves szakmai gyakorlatának kell lennie az elmúlt öt éven belül egy olyan szakmában, amely legalább két éves képzést vagy gyakorlatot igényel.

  • A jelentkezésnek nincs alsó korhatára, de a középiskolai végzettség vagy szakmai gyakorlat követelménye gyakorlatilag csaknem minden 18 éven aluli jelentkezőt kizár a programból.
  • Egyéb amerikai vízum birtoklása nem kizáró tényező.
  • Házaspárok esetében a felek külön-külön is jelentkezhetnek.

Figyelem: Az a honlap vagy forrás, mely zöld kártya lottó szervezéssel foglalkozik az USA kormányának kiadva magát, a részvételért, a jelentkezési lapért, az eredmények kipostázásáért, stb. pénzt kér, személyes adatokat gyűjt: CSALÓ, SCAM oldal. A pénzt sosem látjuk vissza, rosszabb esetben adatainkkal is visszaélhetnek. Kizárólag az Egyesült Államok Magyarországi Nagykövetségének honlapja és az Egyesült Államok kormányának honlapjai tekinthetők hivatalos forrásnak.  A vízumlottón való részvétel ingyenes!

GYIK

“Elveszíthetem az állandó tartózkodási státuszom?”

Igen. A zöld kártya tulajdonos elveszítheti státuszát, ha nem ismeri és nem tartja be a zöld kártyával kapcsolatos törvényeket. A  státusz elveszítéséhez vezethet többek között, ha az illető bűncselekményt követ el, ha elmulasztja bejelenteni lakcím változását, ha a vízum elbírálási folyamat során csalást követ el és erre a későbbiekben derül fény.

A zöld kártyával rendelkező nem tölthet egy évnél hosszabb időt az Államok területén kívül. Amennyiben bizonyos körülmények (utazás, munka, stb.)  erre késztetik, azt jeleznie kell a bevándorlási hivatalnak, ahol 2 évre szóló, meghosszabbítható, “visszatérési engedélyt” állítanak ki számára. Amennyiben ezt elmulasztja, úgynevezett Returning Resident (visszatérő lakos) vízumra lesz szüksége, az ezzel járó összes költséggel és várakozási idővel.

“Fogadjak ügyvédet a vízum igénylési folyamathoz?”

Ez a jelentkezőtől függ. A vízum igénylő dokumentumok és azok utasításai egyértelműek. Magabiztos, közepes szintű angol nyelvtudással, odafigyeléssel, önellenőrzéssel a kívánt dokumentumok, formanyomtatványok, a fénykép, stb. mind prezentálhatóak ügyvédi segítség nélkül. (Nekem egyetlen alkalommal sem volt jogi segítségem, nem volt szükségem rá, sem az előkészületi, sem az elbírálási szakaszban, egyik vízum esetében sem.)

Amennyiben a jelentkezőt az ügyvéd jelenléte megnyugtatja, ha nem biztos a nyelvtudásában, esetleg ügye valamilyen oknál fogva jogi támogatást igényel, az ügyvéd fogadása indokolttá válik.

Ne feledjétek, a vízum megszerzése – kezelési költségek, nagykövetségre utazás, orvosi vizsgálatok, oltások, stb. – több ezer dollárba kerül, mely összeg az ügyvédi díjjal még magasabbra rúg.

Figyelem: kezeljük fenntartással azt az ügyvédet, aki azt javasolja – esetleg az internet nyilvánosságán keresztül -, hogy járjunk illegális úton. 

Érdemes vállalnunk az egyenes út megkerülését?

A válasz ismét az egyéntől függ. Fiatal, független keresők esetében jobban elképzelhető, míg kisgyermekes családoknál kevésbé valószínű, hogy megéri a kockázatot.

Az az életút kereső, aki ilyen életbevágó döntés meghozatala során fórumok, arctalan-névtelen szerzők, kommentelők véleményére épít, ne lepődjön meg, ha akciója esetleg sikertelen lesz. Ami pedig a félrevezető információkat terjesztő oldalakat illeti: meggondolatlan, felelőtlen dolog másoknak jogellenes ötleteket adni, még csak a sorok között sugalmazni is. Ne feledjétek, ők nem vonhatóak felelősségre, egyedül kell vállalnotok tetteitek súlyát.

‘Mikor lehetek amerikai állampolgár?”

Öt év eltelte után, ha megfelelsz az összes jogi elvárásnak, kérelmezheted az amerikai állampolgárságot. Amennyiben házastársad amerikai állampolgár, a kérelem három év után benyújtható.

Forrás: USCIS

Tags: , , , , , , , , , ,