OLYMPUS DIGITAL CAMERAManhattan vibráló sokszínűségét az évszázadok során letelepült bevándorlóknak köszönheti. New Yorkban szinte minden nemzet képviselteti magát. A bevándorlók ösztönösen törekedtek együtt tartani a közösséget, mely az első időkben a boldogulás egyetlen útja volt. A nyelvtudás hiányát, a beilleszkedés nehézségeit, a kulturális sokkot és a honvágyat is könnyebb volt közösen feldolgozni. Ez a magyarázata a Manhattanban magas számban fellelhető mikró nemzetközösségeknek. Ezen negyedek közül a legismertebb és a mai napig aktív az Olasz Negyed (Little Italy), a Kínai Negyed (Chinatown), a Puerto Rico-i Negyed (Spanish Harlem vagy más néven az East Harlem) és a Koreai Negyed (Koreatown).

OLYMPUS DIGITAL CAMERA

A kivándorló magyarok első csoportja 1870-ben érkezett az Új-hazába és a 2. Sugárút mentén, az 1. és 10., illetve az 55. és 72. utca közötti területen telepedett le. 1910-re a manhattani magyarok száma elérte a 110 ezret. Konrad Bercovic, neves New York-i történész a magyarokat melegszívű, vendégszerető emberekként jellemezte, akiknek karaktere legjobban a konyhaművészet iránti szeretetük által definiálható.

OLYMPUS DIGITAL CAMERA

A Lower East Side gyors túlnépesedése arra kényszerítette a magyar családokat, hogy Yorkville felé vegyék az irányt. A klasszikus Magyar Negyed, mely a 2. Sugárút mentén, a 79. és 82. utca között jött létre, az 1950-es évek második felében élte virágkorát. Little Hungary központja a 82. utca volt, mely a mai napig a Magyarország István Királya nevet is viseli. A környéken sorra nyíltak a magyar éttermek, borozók, kávéházak, a családi vállalkozásban vezetett szatócsboltok, pékségek, hentesüzletek. Az éttermekben Tokaji bort szolgáltak fel, az étlapokon magyar nemzeti ételek szerepeltek, a hentesboltok Hertz és Pick szalámit árusítottak. A bevándorlók lelki éhségét pedig a környék magyar templomai csillapították.

OLYMPUS DIGITAL CAMERA

A betelepült magyarok aktívan részt vettek a kulturális életben is. A manhattani művészvilágban olyan magyar neveket emlegettek elismeréssel, mint Dohnányi Ernő vagy Wass Albert, aki sokáig a New York-i magyar rádió állandó közreműködője volt. A Broadway-n Molnár Ferenc darabokat játszottak, a színpadon Darvas Lili, Szörényi Éva és Szabó Sándor lépett fel. A lemeziparban Szirmai Antal neve csengett ismerősen. A könyveladási listát a Claire Kenneth írói álnéven alkotó Kölcsey Kende Klára bestsellerei vezették. Ezek azok az évek, amikor a New York-i újságos standok három magyar napilapot is árultak. A Berkó Géza által szerkesztett Amerikai Magyar Népszava az 1891-es alapítás óta megszakítás nélkül működik. A Szabadság és a Varga Károly által vezetett szocialista lap, az Előre, szintén naponta kapható volt. A napilapokon kívül kéthetente jelent meg az Amerikai Magyarság, a Munkáslap és a kifejezetten sportkedvelők számára szerkesztett Sportvilág. 

OLYMPUS DIGITAL CAMERA

A magyar mentalitás, a remek ételek-italok, a cigányzene elvarázsolta Manhattan amerikai lakosságát. A 79. utcától északra a Lexington Avenue a Hungarian Broadway nevet kapta a színház és muzsika szerelmeseitől, az éttermek rajongói pedig Goulash Boulevard-nak keresztelték.

OLYMPUS DIGITAL CAMERA

A virágzó magyar negyed a 20. század utolsó évtizedeiben látványos hanyatlásnak indult. Az éttermek, magyar boltok egymás után zárták be kapuikat és egyre több család, nagyrészt a fiatalok, elköltöztek a környékről. A Magyar Házon, a református és katolikus templomon, valamint az Andre’s Cafe-n kívül nincs magyar jelenlét a Negyedben. Az egykor virágzó Little Hungary mára már csak árnyéka önmagának. A legtöbb New Yorkkal foglalkozó magyar weboldal szerint Yorkville utcáin nem lehet úgy végighaladni, hogy ne hallanánk magyar szót. Az utóbbi hetekben – munkából kifolyólag -, többször is jártam ezen a környéken, és sajnos állíthatom, hogy nem hallottam még elvétve sem magyar beszédet. A volt Magyar Negyedben rengeteg olasz, kínai étterem és még annál is több gyors-mosoda nyílt.

OLYMPUS DIGITAL CAMERA

Annak ellenére, hogy a manhattani Magyar Negyed a múlté, a 2005-ös cenzus felmérése alapján New Yorkban 31,734 amerikai állampolgár vallotta magát magyarnak és közülük 4,876-an beszélik jól anyanyelvünket. Little Hungary emlékének megőrzése és a magyar kultúra ápolása a Magyar Negyed központjában található Magyar Ház hitvallása.

Hungarian House/Magyar Ház – (213 East 82nd Street) A 19. századi épületet 1966-ban vette meg három non-profit szervezet: a Magyar Könyvtár és Történelmi Társulat, a Széchenyi István Társaság és az Amerikai Magyar Katolikus Liga. A Ház 1993 óta a Külföldi Magyar Cserkészszövetség tulajdonában áll és működése függ az ösztöndíjaktól, adományoktól, támogatásoktól és a különböző forrásokból származó hozzájárulásoktól.

OLYMPUS DIGITAL CAMERA

Red Tulip Restaurant/Piros Tulipán Étterem – (439 East 75th Strfeet)  A Piros Tulipán népszerű étterem volt a Magyar Negyed szívében. Az 1999. januári zárás óta az üzletnek rengeteg tulajdonosa volt. Jelenleg egy középiskolai táborközpont működik a helyén. 

OLYMPUS DIGITAL CAMERA

Blue Danube Gift Shop/Kék Duna Ajándékbolt – (217 East 83rd Street) A Blue Danube New York egyetlen magyar könyvesboltjaként működött, a Püski Könyvkiadó volt alkalmazottjának vezetésével. Az idős tulajdonos 2006-ban nyugalomba vonult és boltját egy magyar házaspár vásárolta meg. A Bartos család nagy kihívásnak nézett elébe. Manhattan gazdag környékén fenntartani egy magyar könyvesboltot meghaladta az erejüket. A bolt 2009-ben végképp bezárt. Az épületben jelenleg egy névtelen antikvárium lerakata található. (Manhattanban jelenleg egy magyar könyvesbolt működik, a 2008-ban nyílt 10 Thousand Steps Magyar Könyvesbolt, az East Village-ben. A könyvesboltról hamarosan bővebben olvashattok.)

OLYMPUS DIGITAL CAMERA

Andre’s Cafe/Andre kávézója – (1631 2nd Ave #1) Andre folk múzeum benyomását keltő kávézója az egyetlen működő magyar étkezde a Magyar Negyedben. A név ellenére nem csupán kávét, de mindenféle magyar és európai cukrászsüteményt és pékárut is árulnak. Az apró üzlet diner-stílusban étteremként is működik, tipikus magyar fogásokat kínálva. A boltban márkás magyar italokat is vásárolhatunk.

OLYMPUS DIGITAL CAMERA

Yorkville Meat Emporium/Magyar Hentesbolt – (1560 2nd Ave) Yorkville utolsó és egyetlen magyar hentesboltja a legendás Paprikás Weiss üzlet helyén állt és a magyar kultúra és konyhaművészet megőrzését tűzte ki célul. Autentikus füstölő és eredeti magyar földön termett fűszerek segítségével igyekezték megőrizni azt a minőséget, amit a magyar vásárlók megszoktak. Termékeik között nemcsak a tipikus magyar, de az európai országok különlegességeit is megtalálhattuk. A boltban 2011-ben tűz pusztított. Az üzlet honlapján jelenleg is a visszatérésről olvashatunk, a szomorú valóság azonban az, hogy az utolsó magyar hentesbolt helyén egy kínai étterem nyílt, Csipogó Csirke néven. Hatalmas veszteség a manhattani magyar közösség számára.

189483952_448558f181 meat market2

OLYMPUS DIGITAL CAMERA

First Hungarian Reformed Church/New York-i Első Magyar Református Egyház – (344 East 69th Street) A gyülekezet 1916-ban költözött a jelenlegi épületbe, melyet Emery Roth, magyar származású amerikai építész tervezett. A templom építése 22 ezer dollárjába került az egyházközösségnek. Az egytornyos, stukkós téglaépület tradicionális magyar elemeket és a bécsi szecesszió jegyeit hordozza. A bejárat felett található a 24 méter magas harangtorony. 2000-ben az épület felkerült a Nemzeti Történelmi Emlékmű listára. 

OLYMPUS DIGITAL CAMERA OLYMPUS DIGITAL CAMERA

St. Stephen Catholic Church and School/Szent István Katolikus Templom és Iskola – (414 East 82nd Street) 1927. augusztus 20-án, Peéri Bonaventura ferences plébános vezetésével történt meg az első kapavágás. Az új templom kölcsönökből épült, majd a befejezés után a hívek adományaiból biztosították volna az anyagi alapokat. A 30-as évek gazdasági válásága idején a legtöbb magyar elveszítette az állását, így a kölcsönök visszafizetése lehetetlenné vált. A magyar ferencesek a Holy Name amerikai ferences provinciát kérték, hogy segítsen. 1935-ben a plébánia amerikai kézbe került. A templomban vasárnap délutánonként magyar nyelvű szentmisén vehetünk részt és lehetőség van magyar nyelvű szentgyónásra is. A Szent István egyházközség a New York-i főegyházmegye egyetlen magyar temploma.

OLYMPUS DIGITAL CAMERA OLYMPUS DIGITAL CAMERA

OLYMPUS DIGITAL CAMERA

Hungarian Reformed Church/Magyar Református Egyház – (229 East 82nd Street) A gótikus stílusú, 300 főt befogadó épületet két manhattani református gyülekezet építtette. A felszentelésre 1960-ban került sor. 2009 óta a vasárnapi Istentiszteletek idején újra működik a Vasárnapi Iskola. Az egyház sem állami, sem egyéb külső támogatást nem kap, teljesen független és önfenntartó. Kuriózumként megemlítendő, hogy a templom épülete előtti kötelező tűzcsap a szokványos piros-sárga festés helyett a magyar zászló színeit kapta.

OLYMPUS DIGITAL CAMERA OLYMPUS DIGITAL CAMERA

OLYMPUS DIGITAL CAMERA

First Hungarian Baptist Church/New York-i Magyar Baptista Gyülekezet – (225 E 80th Street, New York, NY 10075) Az Első Magyar Baptista Imaház New York-i gyülekezete immár 107 éve áll fenn és 89 tagot számol. A lelkipásztor Dr. Gergely István. A gyülekezet vasárnap délelőtt 10 órakor és délután 5 órakor tart imaórát.

10287207_765628806811018_1445656485_n 10178270_765628920144340_1379948216_n

Képek: a blog írójának tulajdona (kivéve Yorkville Meat Emporium régi felvételei, forrás Google), a New York-i Magyar Baptista Gyülekezet képeiért köszönet Szilvia Frank Kulcsarnak
Felhasznált irodalom: Daytonian in ManhattanUnited State Census Bureau 2005, Új Ember

Tags: , , , , , , , , , ,

11 comments

  1. P F’s avatar

    Erdeklodessel olvastam a New York-i Magyar Negyedrol szolo blogbejegyzeset! Mint a kornyeken elo magyar, csak szeretnem figyelmet felhivni az egyik legnagyobb latogatottsagu, 1908 ota, folyamatosan a magyar negyedben mukodo magyar templomra is, ami kimaradt a bejegyzesbol: a New York-i Magyar Baptista Egyhaz-ra. Itt jelenleg is minden vasarnap 60-100 kozotti magyar gyul ossze a kizarolag magyar nyelvu Istentiszteletekre. Aktiv gyerek es ifjusagi programok is vannak magyar nyelven.

    http://www.hungarianbaptistchurchnyc.org/

    Ezen kivul a 82. utcaban van meg egy magyar gorog katolikus templom is, de arrol nincs tudomasom, hogy ott mennyien vannak.

    1. tinkmara’s avatar

      Kedves Péter,
      Elnézést kérek a megkésett válaszért. A gyülekezet egyik tagja Facebook-on keresztül felvette velem a kapcsolatot, képeket is küldött a templomról. A kiegészítés megtörtént és még egyszer köszönöm. Minden jókat kívánok, Kata

    2. Varga Erzsi’s avatar

      Ahogy en tudom a Red Tulipnak, mindig is egy tulajdonosa volt, legalabb 20 evig, de lehet, hogy tobb, Kovacs Kazmer es Kovacs Kata. Ahogy kivonultak az epuletbol azonnal lebontottak, ujat epitettek helyette. Nem volt tobb tulajdonosa. Red tulip neven csak ok vittek az uzletet.

    3. Varga Erzsi’s avatar

      Tizezer lepes magyar konyvesbolt !

    4. Dr.Vuics Tibor’s avatar

      Tisztelt new-yorki magyarok,tisztelt Magyar Ház!

      Többszöri internetes leveleim ellenére sem kapok választ arra,hogy New-Yorkban és környékén milyen magyar nyelvű rádió-és televíziós adások működnek… Ezek az adatok a New Yorki Magyar Ház ismertetőjében 2003 táján jelentek meg,de azóta elmúlt 12 év és nem csak a város magyar üzleteinek nagy része zárt be,hanem ezek a médiák meg szűnhettek!
      Ezekre pedig egy,a Világ magyarsággal foglalkozó összeállításhoz feltétlenül szükségem lenne!
      Várom ezért mielőbbi válaszukat!
      Üdvözlettel Dr.Vuics Tibor,Hungary,Pécs

      1. tinkmara’s avatar

        Tisztelt Dr. Vuics Tibor!

        Ez a blog egy utazási/képes/ismeretterjesztő magazin New Yorkról/New Yorkból. Hivatalos információt a Magyar Háztól (http://magyarhaz.org/), illetve az New York-i Magyar Konzulátustól (http://www.mfa.gov.hu/kulkepviselet/US/hu/Konzuliinfo/) kaphat.

        Remélem a belinkelt címeket pontos ismertetőt kap.

      2. katalin tompos’s avatar

        \Nagy szomorusagal olvastam vegig blogjukat.
        1963-97 kozott eltunk a magyar negyedben es a Hungaria Utazasi Iroda tulajdonosai voltunk.
        Ez ido alatt, ha valaki nem magyarul beszelt, azt kineztuk a “Gulyas Korut
        -rol, azaz a Second Avenue-rol. Mindenki ismert mindenkit es a napi, heti hireket harom radio es ket TV allomas valamint tobb ujsag tudatta velunk.
        Templomok…katolikus, reformatus, babtista, adventista adott nemcsak megnyugvast, de szorakozast is az embereknek, tovabba a sok etterem, kave-haz es tobb mas uzlet szolgalt bennunket.
        Szegyen es gyalazat, hogy mar csak 4,876 magyar beszeli hivatalosan nyelvunket.
        Sokmindenrol tudnek meselni.
        Udvozlettel…Tompos Katalin…Greenville, NY.-bol.

        1. tinkmara’s avatar

          Kedves Katalin! Küldtem emailt.

        2. Istvan Galgoczi’s avatar

          Szia Kati!

          Most olvastam a blogod, egy véletlen folytán találtam rá. Nagyon jó, értékes, tartalmas. Én novemberben voltam NY-ban, sajnálom, h csak most akadtam rá az írásaidra. De egy újabb ok, h vissza menjek.
          További jó munkát és BUÉK, ami ott egy kicsit később lesz.
          István

        3. Magos Tünde’s avatar

          Kedves New York-ban élő Magyarok!
          Nagyon szeretném megnézni ezt a gyönyörű várost,de sajnos nem tudok angolul.
          Tudna vki segíteni,hogy egy magyar családnál lakhassak 1-2hétig.Természetesen fizetnék érte.Előre is köszönöm.
          Üdvözlettel.Magos Tünde

          1. tinkmara’s avatar

            Kedves Tünde!
            Ezt a blogot egyedül szerkesztem. Javaslom, hogy írj a Magyar Hirdetőbe. Link: https://www.facebook.com/groups/368135876678135/

Comments are now closed.