Hooah!

“Al Pacino a Scent of a Woman (Egy asszony illata) című Oscar-díjas filmben különböző szituációkban gyakran kiáltott fel: Hooah! A szó nem szerepel a szótárban. Mit akart az ezredes kifejezni?”

A film megjelenésekor, különösen az angol nyelvterületeken kívül, a hooah sok félreértést okozott. A nézők többsége úgy gondolta, hogy a hooah kiáltás az ezredes szokása, egyfajta Tourette-szindróma, mások a hanglejtésből arra következtettek, hogy Frank Sladde egyszerűen káromkodás helyett használja töltelékszóként.

Az igazság azonban az, hogy a hooah létező szó az amerikai katonai szlengben. A szó használható minden olyan esetben, szituációban, amikor a katona válasza, igen. A szleng szótár megfogalmazása szerint: “a hooah mindenre és mindenkor alkalmazható, ahol a válasz nem a nem.”

A szó pontos eredete és keletkezésének időpontja nem ismert, viszont rengeteg találgatás és verzió létezik. Az elsődleges jelentés napjainkra letisztult és összeforrt a heard, understood, and acknowledged (hallottam-megértettem-tudomásul vettem) kifejezés mozaikszavával (H.U.A.), fonetikusan a hooah kifejezéssel. A testület alacsonyabb rangú tagjai nem különösebben kedvelik azokat a társaikat, akik gyakran használják ezt a kifejezést, különösen nem azokat, akikről tudvalevő, hogy engedelmes magatartásuk csupán látszat és talpnyalás. A hooah-t a katonaságon és légierőn kívül előszeretettel használja a hollywoodi filmipar, katonai témájú filmjeiben a rang és a morál ábrázolására.

Az Al Pacino által fantasztikusan megformált ezredes idegesítő, gyakran kiállhatatlanul makacs és önző. A színész-rendező páros a hooah kifejezés gyakori használatával akarta erősíteni a szereplő karakterének negatív jegyeit. Al Pacino a szerepre való felkészülés időszakában több nyugalmazott, magas rangú katonatiszttel beszélgetett. A hooah-t egyiküktől hallotta és úgy gondolta, hogy az általa megformált Frank szintén az a típus, aki előszeretettel használná ezt a szófordulatot. Jól gondolta. A hooah a filmtörténelem egyik legismertebb, legtöbbet idézett “mondata”.

A hooah kifejezést az említetteken kívül a következő szituációkban használják katonai körökben:

Hooah!-Vagyis az agyam lekapcsolt, de a szám mozog. Idióta vagy, azonban magasabb a rangod, mint az enyém, tehát, befogom a szám és teszem, amit mondtál, még akkor is, ha egyáltalán nem értek egyet vele. Szükségem van a jó értékelésre és a szabadnapomat is ki akarom venni, úgyhogy legyen, ahogy gondolod.

A hooah használható egyszerű töltelékszóként is, amikor nem tudjuk igazán, mit mondjunk. A szó helyeselhet, kifejezhet pozitív értékelést (That’s hooah!) és előfordul, hogy a köszönöm és a rendben szavakat helyettesíti.

1 comment

  1. Attila’s avatar

    Üdv! van egy eladó fotóalbumom ha érdekelné
    IGEN RITKA !!!! Lőrinczy György New York New York. 72 -es kiadás és számopzott!

Comments are now closed.