Szoboravatás a Central Parkban

Több szempontból is kivételes eseményre került sor tegnap a Central Parkban.

1965 óta nem volt szoboravatás New Yorkban, így a tegnapi esemény még egyedülállóbb. Az alkotás egy három alakos bronz szoborcsoport, mely Sojourner Truth-t, Susan B. Anthony-t és Elizabeth Cady Stanton-t, a női jogok úttörőit ábrázolja.

A szobor a 19. alkotmánykiegészítés – a nők szavazati joga – ratifikálásának 100. évfordulójára készült. A szoborcsoportot a Monumental Women elnevezésű szervezet rendelte és finanszírozta. A szervezet célja több köztéri szobor felállítása, melyek a történelem meghatározó női alakjait ábrázolják.

A Central Park tökéletesen megfelelt, mivel a parkban 23 szobor áll, de egyik sem ábrázol valóságos női személyt. A parkban 3 női alakot ábrázoló szobor található – Alíz Csodaországban, Mother Goose és Shakespeare Júliája -, mindhárom képzeletbeli alak. Az új szobor egyike a csupán 5, valóságos nőt ábrázoló New York-i szobornak.

Sojourner Truth, Susan B. Anthony és Elizabeth Cady Stanton valamennyien New York állam szülöttei voltak, a női választójogi mozgalom vezető alakjai.
A szobor alkotója szintén nő, Meredith Bergmann, New Jersey-i származású szobrászművész, aki 2018-ban nyerte el a szobor alkotásának jogát.

A 4,2 méter magas Women’s Rights Pioneers Monument a Literary Walk-on (The Mall) található.

Az 5 női szobor New York City-ben:
Jeanne d’Arc
📍 Riverside Park, West 93rd St.
Golda Meir
📍Broadway és 39th Street
Gertrude Stein
📍 Bryant Park
Eleanor Roosevelt
📍 Riverside Park, West 72nd St.
Harriet Tubman
📍 St. Nicholas Avenue és West 122nd St.

Fotó: craigsbeds, qwqw7575

Tags: , , , , , ,