Annak ellenére, hogy a 80-as, 90-es évek New York-i metrójának megvolt a maga varázsa, senki sem kívánja vissza a grafitival borított, mocskos szerelvényeket, de legfőképpen az alacsony közbiztonságot. Giuliani, New York City 2001-ben leköszönt polgármestere a mai napig büszke arra, hogy gyökeresen megváltoztatta a City arculatát. A vad New Yorkban drasztikusan lecsökkent a bűnesetek száma, a város család-, gyermek- és turistabarát lett. Senki sem szeretné azokat az “rossz napokat” viszontlátni.

A tendencia azonban azt mutatja, hogy a New York-iaknak ismét minden oka megvan az aggodalomra. Az utóbbi hónapokban megnövekedett a “random” támadások száma a metrón. A február 15-i hírek szerint csupán az első hat hétben 11 esetről tudunk.

Az egymástól teljesen független, szerencsére nem halálos kimenetelű bűneseteket mind hasonló stílusban követték el. A támadók valamennyien késsel vagdalkoztak, az áldozatokkal semmilyen kapcsolatuk nem volt, a tetthelyet villámgyorsan elhagyták. A rendőrség valamennyi elkövetőt viszonylag hamar kézre kerítette. Az elkövetők valamennyien zavart elméjűek, illetve büntetett előéletűek voltak.

Annak ellenére, hogy New Yorkban a bűncselekmények száma 1994 óta 80%-kal csökkent és az elmúlt két évben sem emelkedett, az utóbbi hetek eseményei újraélesztettek egy tipikusan New York-i “intézményt”. 21 évnyi kihagyás után New York City metróin újra megjelentek a vörös sapkás Őrangyalok, a Guardian Angels.

A New York-i Őrangyalok közhasznú szervezet a város életének legzűrzavarosabb időszakában, 1979-ben alakult, Curtis Sliwa vezetésével. A vörös sildes sapkát, kabátot vagy fehér pólót viselő önkéntesek a 90-es évek közepéig járták a Central Parkot és a New York-i metró vonalait, segítve a rendőrség munkáját.

1994-ben, nem sokkal Giuliani polgármester kinevezése után a közbiztonság megerősödött, a rendőri jelenlét megsokszorozódott a City utcáin és az Őrangyalok beszüntették tevékenységüket. Silwa segítségével több amerikai nagyvárosban is létrejött a New York-i Guardian Angels-hez hasonló önkéntes járőrszolgálat, miközben Sliwa az Internetbiztonság területén kezdett munkálkodni, egészen napjainkig.

30CB1C6400000578-3427349-image-a-37_1454373865518

“Az utóbbi hónapokban megnövekedett a bűnesetek száma a City metróin és az utazóközönség ismét hozzám fordult segítségért. – meséli Curtis Sliwa, a New York Post vele készített legújabb riportjában. – Egyértelmű, hogy a rendőrségnek ismét szüksége van ránk. Megerősítjük  a vizuális jelenlétet, melyet a rendőrségnek is javasolunk. Személy szerint Bill de Blasio polgármester hanyag magatartását tartom a felelősnek a jelenlegi helyzetért. Tény, hogy az utasoknak is felelősebbnek, figyelmesebbnek és tudatosabbnak kellene lennie.”

A Gardian Angels a New York-i metró aranyszabályát követik: If you see something, say something. A “szólj, ha látsz valamit” elve alapján, az Őrangyalok állandó kapcsolatban állnak a rendőrséggel és az egyre több állomáson, forgalmas csomóponton megjelenő nemzeti gárda tagjaival.

A Guardian Angels 12 fős csapatokban dolgozik. Reggel 11-től este 6-ig, a váltás este 7-től hajnali 1-ig járja a metróvonalakat. Az éjszakai órákra a rendőrség már megnövelte a jelenlétet.

Az NYPD szerint a legtöbb metróbeli bűneset zsebtolvajlás, melyet “karrier tolvajok” hajtanak végre. Ezeknek a bűnözőknek gyakran száznál is több letartóztatás áll a hátuk mögött.

A New York-i Közlekedési Vállalat hamarosan javaslatot nyújt be New York állam törvényhozói elé. El szeretnék érni, hogy ezek a büntetett előéletű egyének kitiltásra kerüljenek a New York-i metróból, feltételesen szabadlábra helyezésük egyik kritériumaként.

A város vezetői kérik a turistákat, hogy figyelmesen, felkészülten közlekedjenek, a város polgárait pedig, hogy az elmúlt hetek késeléses eseteit ne kezeljék tendenciaként. 11 eset egy 8 és fél milliós városban, ahol naponta 5 és fél millióan használják a metrót, szerintük nem tekinthető nagy számnak.

Természetesen a New York-iak és az Őrangyalok ezt másképp gondolják és mindent megtesznek azért, hogy New York soha többé ne legyen az a metropolis, ahol félve kell az utcákat járnunk.

Frissítés: Az Őrangyalok 2020-ban, a BLM tüntetések és zavargások idején szintén hatalmas szolgálatot tettek a közrend érdekében.

Forrás és képek: NYPost

Tags: , , , , , , , ,