Szálláskeresés New Yorkban

A hozzám érkezett üzenetek túlnyomó többsége a New York-i szálláskereséssel kapcsolatos. A levélírók igényei magasak. A szállás legyen olcsó, tiszta, kényelmes, közel a városközponthoz. Sajnos ezeket az igényeket egyszerre kielégíteni nem könnyű. A szálláskeresés teljesen személyes, egyénre szabott folyamat. Ötleteket lehet adni, de a választást nem bízhatjuk másra, illetve más véleményét fenntartás nélkül elfogadni botorság. Az ideális szállás mindenki számára más.

Mindannyian különbözőek vagyunk, más a tolerancia és türelmi szintünk, mások az elvárásaink és elképzeléseink azzal kapcsolatban, hogy mi az, ami számunkra még elfogadható és mi az, ami már nem. Míg a egyik utazó semmit nem ad a kényelemre, csupán egy ágyat szeretne, arra a néhány órára, amit a szálláson tölt, s kiegyezik a közös mosdóval is, addig a másik nem így szeretné tölteni a vakációját. Mindkettő érthető, elfogadható, viszont a második utazónak el kell fogadnia, hogy igényei megemelik a szállásköltséget és esetleg lecsökkentik a választási lehetőséget, különösen főszezonban.

Mint említettem, az ideális szállás megtalálása nem könnyű. Ez a cikk ebben az összetett feladatban nyújt segítséget.

New Yorkban minden grandiózus, a szállásárak is, de aki hajlandó a dobozon kívül gondolkodni, annak sokféle alternatív lehetőség áll a rendelkezésére. Íme néhány rövid, általános tanács:

  • Használjuk a TripAdvisory-t, mely remek segítséget nyújt abban, hogy leszűkítsük a kört árfekvésben és környékben. Olvassuk el az értékeléseket, melyeket a szállások volt lakói hagynak az oldalon segítségképpen.
  • Ne féljünk a hoteleken kívül gondolkodni. A hostel-ek, couch surfing, Bed and Breakfast, az Airbnb biztonságos és jóval olcsóbb lehetőségek a tradicionális hoteleknél.
  • Főszezonban az árak magasabbak és valószínű, hogy nehezebben találjuk meg a számunkra megfelelőt. Próbáljunk a csendesebb hónapokra tervezni az utazást. A Mikor utazzunk New York Citybe? című írásban hónapra lebontva tárgyaljuk a lehetőségeket.

  • A szállásválasztás során gondolkozzunk bátran a külső kerületekben. Queens, Brooklyn közlekedése remekül kiépített. Ezekről a környékekről gyorsan és könnyen be lehet jutni New York szívébe. Ugyanígy New Jersey partvonali városai szintén tökéletesnek bizonyulnak. A PATH helyiérdekű vasúttal vagy busszal 25-30 perc alatt Midtown-ban lehetünk. Long Island-et a drága vonatközlekedés miatt nem ajánlom.
  • A Pénzügyi Központban (Financial District), Lower-Manhattanben hétvégét is magában foglaló napokra érdemes szállást keresni. Hétvégén az üzletemberek által kivett szobák üresen állnak és ilyenkor egész szépen spórolhatunk.

  • Mikro-Hotelek New Yorkban és környékén:
  • Az Airbnb alapjairól Travellina írt remek cikket. Figyelem: a New York-i Airbnb jogszabályok 2016. októberétől megváltoztak. 30 napnál rövidebb ideig önálló (a tulajdonos jelenléte/helyben lakása nélkül) lakást, szobát illegális kiadni, így jóval kevesebb lehetőségünk van ezt a szolgáltatást igénybe venni.

Végül pedig következzen néhány, az olvasók által elküldött szállásajánló, mely szintén segítségetekre lehet:

“Én májusban a Hotel Pennsylvaniában szálltam meg. Akkor az ár 200 USD környéke volt szobánként. Mondjuk kissé lelakott, de tiszta és megbízható. Az elhelyezkedése pedig több mint tökéletes. A Seventh Avenue és a 33th sarkán, pont a Madison Square Gardennel szemben. Én szerettem, tudom ajánlani.”

“Mi a Holiday Inn Manhattan-Financial District-ben szálltuk meg. Nagyon szuper volt. Gyönyörűen és igényesen takarítottak,a személyzet rendkívül kedves és barátságos volt! 9 éjszaka 3 fő $1900 volt. Mindenhez nagyon közel. Nem olcsó, de megérte.”

“Mi a West Side YMCA-ben szálltunk meg. A Central Park mellett van. Nagyon jó, biztonságos helyen. Két emelet fitneszs terem, wellness részleg is van, az azokhoz tartozó zuhanyzókat, WC-ket használtuk, mert a szobákhoz nincs saját WC és fürdő, csak a folyosó végén. Így, hogy kreatívan megoldottuk, egész kellemes volt a tisztálkodás. Van az épületben egy kis bolt. Ott reggeliztünk minden nap. Olcsóbb volt itt a kávé, mint a Starbucks-ban. Én összességében ajánlanám.”

“Mi a Best Western Plazaban laktunk, egy percre a metrómegállótól, Manhattantól 5 percre, a Queens Bridge megállónál.  A reggelije, tipikus szegényes amerikai, de jobb mint a semmi. A személyzet kedves, mint mindenhol mindenki! Nekem ez nagyon furcsa volt, mivel sok helyen jártunk már, így egy “személytelen” nagyvárosra számítottam, ezzel szemben egy örök szerelem lett!”

“Első alkalommal a Wellingtonban szálltam meg (Wellington Hotel-871 Seventh Ave, New York, NY 10019), közel akartam lenni a Central Parkhoz, a Times Square is csak néhány blokkra volt. Minden szuper volt, viszont nem olcsó sajnos. Mivel az első alkalmam volt New Yorkban, nem akartam külső kerületekben megszállni, így ez volt a legolcsóbb lehetőség akkor. Decemberben már Brooklynban foglaltam szállást Airbnb-n keresztül. A Bowery House-t én is ajánlani tudom, sok jót olvastam róla.”

“Mi négyen mentünk és a Stone Street-en szálltunk meg, a Double Tree by Hiltonban. Van róla pár rossz értékelés a TripAdvisor-on, de én meleg szívvel ajánlom. Manhattan lüktető közepe, a Wall Street szomszédságában. A Q és W metrójáratok gyakorlatilag az épület alatt állnak meg, amiből semmit nem hallani. A J 1,2 és R metró egy kőhajításnyira, szóval elhelyezkedés 10 pontból 15. Ha valaki szeretne 40%-ot spórolni, mint én, és panzió árban megszállni Manhattanban, annak mondom, hogy évente kétszer kiárusítást tartanak a szobáikból. Én a booking.com-on informálódtam.”

Mi lakást vettünk ki a túlparton (Jersey) és busszal jártunk be. Szintén Airbnb. Esténként gyönyörködtünk Manhattan látványában.”

NY Moore Hostel Brooklynban (sok helyen “posh hostelnek” nevezik, mivel a szobákban nem emeletes ágyak vannak, hanem simák, minden szobához jár egy nagy fürdőszoba, a szobákban van egy nagy szekrény, minden ágy mellett éjjeli szekrényke lámpával, fogas állvány, maga a szoba pedig nagyon tágas. Egyedül utazva és megszállva is biztonságos volt nőként, lehetett választani csak női szobát is. Én ajánlom a helyet hasonló helyzetben, mint az enyém volt. A hely nagyon fiatalos, a folyosókon graffiti szerű falfestmények, nagy közösségi terek. Kétszer szálltam meg, júniusban 42 dollárért/éjszaka, szeptember 57 dollárért.”

” Mi 2016-ban voltunk New Yorkban, Airbnb-b foglaltunk szállást az utolsó pillanatban, így nem sok lehetőségünk maradt. Nagyon cuki kis lakást fogtunk ki Brooklynban (Chauncey Street). A célnak megfelelt, de 9 éjszakára 298 ezer talán sok két főre. Ebben volt takarítási díj ess Airbnb közvetítési díj is. Ha hamarabb keresünk, találhattunk volna jobbat is szerintem. A házigazdánkat egyszer sem láttuk, de mindig készségesen és gyorsan válaszolt. A metró pedig 1 perc volt gyalog, Utica Avenue, az A/C vonalon.”

“Mi tavaly a HomeAway segítségével foglaltunk egy 3 szintes szuper lakást Brooklynban ( Bedford-Stuvesant). A lakás foglalható száma: 763424vb, a tulajdonos Denise Eigner, bár vele nem találkoztunk. Négy embernek júliusban 600 dollár körül volt 4 nap 3 éjszaka. Szép, tiszta, tágas, csendes lakás. A metró közel van, szívesen ajánlom másoknak is.”

“Airbnb-n béreltünk 12 napig egy lakóhajót, azután beköltöztünk 11 napra a Central Park mellé, a YMCA-be. (Mindkettő kb. ugyanannyiba került 1100-1200 USD).”

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...

Tags: , , , , , ,