A Times Square szíve – Valentin-nap New Yorkban 2015

A Times Square a turisták egyik kedvelt célpontja, közlekedési és kulturális csomópont, Manhattan szíve. Február végéig azonban nem csak jelképesen dobog itt a City szíve, de a közelgő Valentin-nap tiszteletére hatalmas, piros szív lüktet a tér északi háromszögében, a Broadway és a Hetedik Sugárút találkozásánál, a Father Duffy téren, az ikonikus lépcsősor előtt.

IMG_0355

A HeartBeat (Szívdobbanás) névre hallgató, romantikus, interaktív szobor megálmodói a venezuelai származású, brooklyni építész páros, a Stereotank Design Studio művészei. A Stereotank alkotói – Marcelo Ertorteguy és Sara Valente -, jelentős szerepet töltenek be a modern alkotásokra nyitott New York City művészeti életében. A páros nevéhez fűződik a világ legkisebb könyvtára is, melyről ITT olvashattok.

IMG_0364

Az alkotók urban drum-nak, városi dobnak nevezik alkotásukat és arra ösztönzik a Times Square látogatóit, hogy interaktív módon, bátran játsszanak ezen a közösségi hangszeren.  A szobor oldalába 6, különböző ütőshangszert építettek, míg a belsejében található fény és hanggenerátor a közönség által kreált ritmusra lüktet és pulzál.

 IMG_0361 IMG_0360

A 6 ütőshangszer kombinálja a latin zene, a rock és az elektronikus zene elemeit, a Nagy Alma, a nemzetek olvasztótégelye analógiájára. A Times Square Valentin-napi szívének mély fekvésű lüktetése, a dobok ritmusa, a szobor pulzáló fénye táncra, mozgásra ösztönzi a sétálókat.

IMG_0352

“Mi a közös a szerelemben és a zenében? A szerelem osztozkodás és összhang a másikkal. A zene szintén. A művész megosztja az alkotását, harmóniára törekedve a közönséggel. A HeartBeat szobor a Times Square egyetlen helyhez sem hasonlítható, egyedi atmoszféráját, lüktető elevenségét foglalja koncertbe.” (Stereotank)

IMG_0348

A szobor pulzáló fénye a Times Square hirdetéseit imitálja, s ezáltal valóban a tér szíveként funkcionál.” (Stereotank)

IMG_0359

A Times Square rengeteg leánykérésnek volt már tanúja, s ez nem lesz másképp ebben az évben sem, különösen Valentin-nap során. A Times Square Baráti Társaság a tér honlapján külön felhívást intézett a párokhoz, invitálva őket: ejtsék meg az életre szóló pillanatot a Times Square Bálint-napi szobra előtt.

IMG_0349Aki nem kedveli a tömeget, a zajt, a csöpögős-romantikus pillanatokat, feltétlen kerülje el a Times Square környékét az elkövetkező napokban. A Stereotank interaktív szobra március 9-ig tekinthető/szólaltatható meg.

IMG_0347

Képek: a blog írójának tulajdona
Forrás: DNA

Tags: , , ,