A világ legkisebb könyvtára New Yorkban

A világ legkisebb könyvtára New Yorkban található és annak ellenére, hogy egyszerre maximum ketten (!) látogathatják, roppant népszerűségnek örvend.

p1030858

Dacára annak, hogy a digitális könyvtárak és e-readerek kedvelői már jó ideje a hagyományos, papír alapú könyvek lassú halálát jósolják, az olvasók továbbra is ragaszkodnak az “igazi” könyvekhez. Az új könyv utánozhatatlan illatához, a lapok surranásához, a könyvesboltokhoz (hamarosan újra nyílik Manhattan egyik legismertebb és legszebb könyvesboltja, a hollywoodi filmekből is jól ismert Rizzoli Könyváruház) és könyvtárakhoz.

OLYMPUS DIGITAL CAMERA

New York City legkisebb könyvtára – egyike a Little Free Libraries (Kis Ingyen Könyvtár) projektnek -, 40 könyvnek ad otthont, melyeket a becsületrendszer szabályai szerint a látogatók kikölcsönözhetnek, vagy becserélhetnek. A “Take a Book, Return a Book” (vigyél el egy könyvet, hozz egy másikat) csodálatos közösségi vállalkozás, mely olyan elveken alapul, mint az ingyenes, helyi megosztás és a közösségi fogyasztás.

lfl

Manhattan legkisebb könyvtára a NoLiTa kerületben található, a Prince Street-en, a St. Patrick Old Cathedral School elő-udvarában. A mikró-könyvtár megálmodója egy venezuelai származású építész páros, a Stereotank Design Studio művészei voltak. Marcelo Ertorteguy és Sara Valente ötletét a Pen World Voices Festival támogatásával hozta létre, melynek kurátora Orsós László Jakab.

OLYMPUS DIGITAL CAMERA

“Koncepciónk a lakhatóság gondolatára épül. Tetszett az ötlet, hogy a minikönyvtár látogatói elmerülhetnek a térben. Szinte magukra öltik a könyvtárat, míg az “épület” oldalfalain található lyukakon keresztül be-, illetve kipillanthatnak.” – jellemzik művüket az alkotók.

OLYMPUS DIGITAL CAMERA

A szerkezet újrahasznosítható, citromsárga műanyag víztartályból és négy falábból áll. A lőrések vidámságot és meglepetést visznek a projektbe, melynek rikító sárga teste nemhogy kilóg a környezetéből, de egyenesen beilleszkedik, akár egy felvillanó sárga taxi.

OLYMPUS DIGITAL CAMERA

Egy olyan nagyvárosban, mint New York City, ahol a szabad terület felhasználása szigorúan szabályozott, a Little Free Library olyan, mint egy kis oázis, mely megtör minden merev szabályt.

OLYMPUS DIGITAL CAMERA

A Kis Ingyen Könyvtár megjelenésében a lehető legmesszebb áll a könyvtár épület hagyományos gondolatától. “Szeretjük a természetbarát újrahasznosítás gondolatát, de talán ennél is jobban új, meglepő funkciót adni tárgyaknak, anyagoknak. – mondja Marcelo Ertorteguy – A Kis Ingyen Könyvtárhoz olyan struktúrát kerestünk, mely alkalmas volt, hogy megóvja a könyveket az elemektől és képes fizikálisan befogadni a látogatókat. Szinte azonnal beugrott a víztartály gondolata. Már csak a kivitelezés maradt hátra. Apró szigetet akartunk létrehozni a rohanó városban, mely befogadja és részben elzárja a látogatót a külvilágtól. Egy olyan kis zsebet, melyben az olvasó elbújhat, lelassulhat, elszakadhat a valóságtól és elmerülhet egy másik, a könyv lapjain megelevenedő világban.”

OLYMPUS DIGITAL CAMERA

A Little Free Library ötlete Wisconsinből származik. 2009-ben Todd Bol, tanító-könyvtáros, édesanyja emlékére, apró, madáretetőre emlékeztető kis-könyvtárat állított fel háza előtt. Az apró ingyen könyvtár híre hamarosan egész Wisconsint bejárta és négy évvel később már az ország határain kívül járt. Jelenleg 40 ország vesz részt a programban, 15 ezer könyvtárral. Az eltelt öt év alatt több mint másfél millió könyv került kölcsönzésre, illetve cserélt gazdát.

OLYMPUS DIGITAL CAMERA

A Little Free Library-k természetes, helyi alapanyagok felhasználásával, saját kezűleg készülnek és rengeteg formában jelennek meg. Amerikában használaton kívüli telefonfülkéket is átalakítanak.

OLYMPUS DIGITAL CAMERA

A Little Free Library valóban ingyenes és csak két dologra kell ügyelnünk. Cserekönyvként ne hozzuk a Encyclopædia Britannica-kát és ne együnk fokhagymás-hagymás fogásokat könyvtárlátogatás előtt.

Képek: a blog írójának tulajdona
Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...

Tags: , , , , , ,