NYC luxus élelmiszerboltja, a Butterfield Market

Pécsiek, emlékeztek még a Nagycsemegére? Az jutott eszembe, amikor először beléptem a Butterfield Marketbe. Manhattan egyik legrégebbi, legdrágább, legelegánsabb mom-and-pop, vagyis családi vállalkozásban vezetett luxus élelmiszerboltja, a Butterfield Market, az Upper East Side-on.

A Butterfield Market impresszív múltat mondhat magának, mely egészen a Gilded Age-ig nyúlik vissza. A bolt 1915-ben kezdte meg működését, mint kiváló minőségű, friss áru és készétel házhozszállító cég. Olyan illusztris klienseik voltak, mint az Astor és a Rockefeller család, de törzsvevőjük volt Bette Davis is, aki az egyik karácsonyi partijára 100 doboz epret rendelt a cégtől. A néhai Nora Ephron is gyakran elzarándokolt az Upper West Side-ról a Butterfield Market-ig, friss, ropogós cseresznyéért. A Mad Men című filmsorozat Trudy Campbell-je szintén a Butterfield vásárlója volt.

Az élelmiszerbolt nevét az Upper East Side telefonközpontos neve, Butterfield 8 után kapta. Az üzletet 1955 óta ugyanaz a család működteti. Jelenleg a harmadik generáció. 1955-ben Teddy Appelbaum kezdte a sort és jelenleg vőjének gyermekei, Evan és Joelle Obsatz vezetik a boltot. Az alkalmazottak szintén ragaszkodnak a munkahelyükhöz, többen már 25+ év óta.

A Butterfield Market készételekre, sajtokra, kávéra, friss zöldség és gyümölcs árura, felvágottakra, helyben sütött pékárukra és ajándékkosarakra specializálódik. Saját márkájú fűszereik, lekvárjaik is vannak, de lehetőséget nyújtanak a környék éttermeinek is, akik tésztaszószaikat, kézi készítésű tésztáikat árusítják itt. Hatalmas a sushi és cukrásztermék választék és a helyben sütött krumpliszirom is nagy kedvenc.

A vevőközönség vegyes. Az Upper East Side lakói alkotják a törzsközönséget, a többiek a környék elegáns szállodáinak vendégei és kíváncsi turisták. A Butterfield továbbra is vállal házhozszállítást a 110. és az 50. utca között és összejövetel cateringet.

A Butterfield-ben a minőséggel párhuzamosan az árak is magasak. Ennek ellenére nagyon javaslom, hogy ha belefér az időbe és a pénztárcába, már csak a történelmi háttere miatt is, megér egy látogatást. A szendvicsek frissek, a készétel remek minőségű, a frozen yogurt az egyik kedvenc és a Caffe Panna híres, 16 dolláros fagylaltjait is árusítják. Butterfield-es bögréket, szatyrokat és konyharuhákat is árulnak, szuvenírként.

Az üzlet előtt a csinos kis padok mindig foglaltak. Jól lehet járókelőket nézegetni, miközben a 10 dolláros szendvicsünket majszoljuk.

📍Eredeti üzlet: 1114 Lexington Ave
📍Második üzlet: 1150 Madison Ave
2025-ben Queens-ben, Long island City-ben nyitják a harmadik üzletet.

Tags: , , , , , , ,