Jönnek a Joro pókok New Yorkba?

Hell NO! Araknofóbiás barátaim, gyorsan görgessetek tovább! Valószínű, hogy idén nyáron New Yorkban is megjelennek a hatalmas, repülő, Joro pókok. Már két-három éve figyelmeztetik a szakemberek a keleti parton lakókat, hogy a pókok megjelenése csak idő kérdése. A Joro pókok először Georgia államban tűntek fel 2013-ban. Az élénksárga (nőstény), illetve barna (hím), 10 centiméteres pókok több méter átmérőjű, gömbhálót szőnek mindenhová: házak tornácaira, villanyoszlopokra, gyümölcsöskertekbe, veteménybe. A Kelet-Ázsiából származó pókok áruszállító konténerekben érkezhettek az Egyesült Államokba, hasonlóan a rendkívül káros spotted lanternfly-hoz (pöttyös kabóca?).

A sárkányrepülő elnevezést azért kapták, mert nagy távolságokat képesek repülni. A pókok repülése szaknyelven, ballonozás. A pókok 2-4 méter hosszú fonalakat eresztenek a levegőbe és a légkör elektrosztatikusságát használják ki. A szálak összeakadását szintén az elektrosztatikus mező töltése akadályozza meg. Ezzel a technikával hatalmas távolságokba juthatnak el. Florida, Alabama, Mississippi, North és South Carolina, Tennessee, Kentucky, Virginia, West Virginia, Maryland és Ohio már jelentette megjelenésüket. A keleti part sem okoz majd gondot nekik. Jól viselik a városi viszonyokat és a hűvösebb levegőt is.

Jó hír, hogy ugyan mérgespókok, de mérgük nem veszélyes sem emberre, sem háziállatokra. A megfigyelések szerint kifejezetten félénkek. Az pedig még jobb hír, hogy szívesen fogyasztják az összes káros rovarfajt, szúnyogokat, büdös poloskákat és a rettegett spotted lanternfly-t is. Viszont a honos pókokat is veszélyeztetik.

A kép természetesen csak illusztráció, Photoshop-pal készítettem kínomban.

Tags: , , , , , , , ,