A legendás Fishs Eddy

Ha szeretitek A szerelem hálójában című filmet, ez a valós történet is tetszeni fog. Amennyiben részt vettetek már igazi manhattani party-n, akkor szinte biztos, hogy fogyasztottatok már Fishs Eddy-féle tányérról, pohárból. Szinte nincs olyan család, akinek a konyhaszekrényében ne lenne valami, az eklektikus kollekciójáról nevezetes, ikonikus New York-i konyhafelszerelés boltból, a Fishs Eddy-ből.

A 19. utca és Broadway sarkán található Fishs Eddy 38 éve New York City egyik bebetonozott független biznisze. Egy késő délután, 1986-ban, Julie Gaines és férje, David Lenovitz, egy útjuk során, sikeresen eltévedtek Upstate New Yorkban.

Miközben megpróbáltak visszakeveredni a főútra, egy apró, furcsa nevű városkában találták magukat, Fishs Eddy-ben. Az út mentén egy véletlenül ráakadtak egy pajtára, melyben a tulajdonos rengeteg edényt tárolt, melyek túléltek egy étterem tüzet. Julie és David, rajongtak az anyagi kultúra és a manufaktúra történelemért, felvásárolták az egész készletet. Nem sokkal később, rábukkantak egy régi étterem ellátó raktárra, a Bowery-ben.

A raktárigazgató kicsit meghökkent, amikor a pár az egész készletre szemet vetett, de felajánlotta nekik, hogy körbenézhetnek a pincében is. Itt érte őket csak az igazi meglepetés. A pince dohos falai között igazi kincsre leltek. A régi Pennsylvania Vasúttársaság étkezőkocsi felszerelésére, az 1920-as évekből. Természetesen erre a készletre is lecsaptak. A raktárigazgató ingyen átadta, mivel egy ponton úgyis csak a szeméten végezték volna. Julie és David innentől fogva missziójukká tették az étterem ellátó raktárak zugaiban porosodó vintage étkészletek és poharak megmentését. Egy ponton, már annyi hely sem maradt a Gramercy park-béli otthonukban, hogy Julie szüleihez jártak zuhanyozni, az Upper East Side-on.

Az első apró üzletük a lakóhelyükön, a Gramercy Park negyedben nyílt, majd átköltözött a West Village-be, s végül 1990-ben mai helyére, a Flatiron Building közelébe költözött. A különleges bolt híre szájról szájra terjedt, s egy napon a New York Magazin is cikket írt róluk. Ettől a naptól kezdve indult legendás történtük és törzsvásárlóik között mondhatják Diane Keaton-t (is). Az évek során saját, kézi gyártású étkészleteket, poharakat, bögréket és konyhai textil cikkeket is árulni kezdtek. Julie szarkasztikus humora is végre reflektorfénybe került. Először a “Good morning, a**hole!” (Jó reggelt, se**fej!) bögrékkel, majd a különféle New York-i pillanatokat ábrázoló konyharuhákkal, szalvétákkal. A New York-i negyedek galambjai sorozat egyszerűen zseniális.

A járvány lezárások idején Julie és David apró múzeumot hozott létre az üzleten belül, ahol New York City ipari örökségének történetével ismerkedhetünk meg. Mindeközben arra is volt idejük, hogy az üzlet történetét rajzokkal illusztrált könyv formájában is megörökítsék.

A Fishs Eddy nem fél a kampányolástól sem. Az üzlet ablakaiban mindig követhető, hogy mi a véleményük az aktuális politika és szociális eseményekről.

Aztán jött 2023 decembere, a You’ve Got Mail pillanat. A szemben lévő épületbe költözött a nagy, gonosz  farkas, a mega konyhafelszerelés üzletlánc, a Crate & Barrel. Julie felvette a bokszkesztyűt. “Túléltük 9/11-t, a Sandy hurrikánt, Covid-ot. Nem adom magam könnyen!” – mondta az aggódóknak. Julie arról ritkábban beszél, hogy 2011-ben multiple sclerosissal diagnosztizálták. A betegséget is humorral és pozitív hozzáállással kezeli.

Miután megnyílt a nagyáruház, Julie sajátos stílusában kampányba kezdett. Először hatalmas, “Hahó, Crate & Barrel, látlak!” táblát helyezett a kirakatba, mire a Crate & Barrel “Mi is látunk titeket! Szeretünk, tisztelünk! Újak vagyunk a negyedben. Legyünk barátok?” plakáttal válaszolt. Az évelődés a mai napig tart.

A filmmel ellentétben, köszönhetően a lojális manhattanieknek, a Fishs Eddy forgalma 40%-kal nőtt a Crate & Barrel nyitása óta, de ez sajnos nem jelenti, hogy elmúlt a veszély. Ha tehetitek, ti is itt vásároljatok New York-i szuvenírt. Támogattok egy független üzletet és őszintén szólva, az itt vásárolt termékek hasznosak és jóval egyedibbek, mint az ezerszámra gyártott műanyag kacatok.

Tags: , , , , , , , , , , ,