Home staging

Tegnap, a “Kevin McCallister ház” bejegyzés alatt többen kérdeztétek, hogy az amerikaiak tényleg ilyen házakban élnek? A válasz röviden: az “átlag” amerikaiak nem. Azért nem intézem el ilyen kurtán. A tegnapi képsorozathoz tartozik néhány részlet, amelyet nemcsak a kommentekben kellett volna megosztanom, hanem a bejegyzésben is. Ezt elszalasztottam.

Sokan írtátok, hogy a ház “steril”, “üres”, “élettelen”. Az Államokban, amikor egy ház vagy lakás az ingatlanpiacra kerül, az esetek túlnyomó többségében, már üresen áll. Az előző lakó kiköltözött és az ingatlan eladásával megbízott közvetítő cég előkészíti az otthont az eladásra. Ezt home staging-nek nevezik. Nagyobb értékű lakások esetében lakberendezőt fogadnak, aki berendezi az otthont. Legtöbbször új háztartási gépeket szerelnek fel, kifestenek. A cél, hogy kihozzák a lakásból a legtöbbet, vagyis a legmagasabb vételi árat. Átlagos értékű házak esetében is megtörténik a home staging, csak kisebb intenzitással. Ha a család még a házban tartózkodik, kitakarít, kijavítja a szembeötlő hibákat, minden személyes tárgyat elrejt. Így készülnek az ingatlan oldalra a képek.

Visszatérve az “átlag amerikai házakra” – ennek definíciója nem könnyű. Az Államok óriási mérete, gazdasági és társadalmi diverzitása hatalmas különbségeket generál. Az ingatlanok értéke drasztikusan különbözik államonként, államokon belül városonként, városokon belül kerületenként. Az az ingatlan, amit Long Island nyugati részében fél millió dollárért árulnak, Észak-Karolinában a felébe kerül, ugyanakkor Long Island keleti oldalán, a Hamptonsban egy fészert sem kapsz ennyiért.

Location, location, location! Az Államokban minden helyszín függő. A keleti és nyugati part mindig a legdrágább, míg a déli államok a legolcsóbbak. A keleti és nyugati parton az élet drágább, viszont sokkal nagyobbak a lehetőségek (munkaválaszték, fizetés, szórakozási, kulturális, oktatási lehetőség), különösen a nagyvárosokban. A déli államokban olcsóbb az élet, de a fizetések is jóval alacsonyabbak, nem beszélve az egyéb lehetőségekről. Vagyis minden attól függ, NEKED mi a fontos. Van, aki el nem tudja képzelni az életét egy metropoliszban, míg mások képtelenek lennének egy kisvárosban vagy farmon élni, szomszédok nélkül, több kilométerre a legközelebbi kórháztól, élelmiszer bolttól. Egyik sem rosszabb vagy kevesebb, csak más, más természetre szabott.

Csak a két pólus, a könnyebb érthetőség kedvéért. Jelenleg legolcsóbban West Virginiában lehet házat vásárolni. Itt az éves medián lakástulajdonosi költség 6.996 dollár, a medián jövedelem: 50.884 dollár. A legdrágább állam Hawaii után California. Itt az éves lakástulajdonosi költség 24.252 dollár, a medián jövedelem: 84.097 dollár. New York a harmadik helyen áll.

Tags: , , , , ,