Untermyer Kert

Remek, félnapos kiránduló célpont, a New York City-től fél órányira (autóval), Yonkers-ben található Untermyer Gardens Conservancy. Az Untermyer Kert 17 hektáros, ingyenes közpark. Fénykorában, a Gilded Age egyik legszebb palotájának, az 1865-ben épült Greystone kúriának része volt.

A Greystone klasszikus, kőből épült kastély volt, a Hudson folyó keleti, meredek partján.

A birtok tulajdonosa, Samuel Untermyer, New York-i ügyvéd volt. A kert létrehozását 1916-ban kezdte meg és az átadás után máris megnyitotta a nyilvánosság előtt. A kor híres táncosai, zenészei és színészei léptek fel a kert színpadján. Az Untermyer Kert az Államok egyik legszebb és legeklektikusabb kert gyűjteménye, mely perzsa, görög, japán elemeket ötvöz.

A park központi és legkedveltebb pontja a Temple of Love (A Szerelem Temploma), a vízeséssel. A pavilonból gyönyörű kilátás nyílik a Hudson folyóra és a túlparton a Palisades hegyvonulatra.
A Greystone palotát, Untermyer 1940-ben bekövetkezett halála után, sajnos lebontották, de a kert, Samuel kérésre, Yonkers város tulajdonába került. Az 1970-es évek közepén, mint sok New York-i park, ez is pusztulásnak indult. Az sem segített hírének, hogy a Son of Sam szekta itt is tartott összejöveteleket.

2011-ben az Untermyer Gardens Felügyelőség végre kezébe vette a felújítási munkálatokat és a park most már régi fényében várja a látogatókat.

Az Untermyer Kert a Grand Central Terminalról is megközelíthető a Metro-North Hudson vonalán, de a Greystone megálló után van egy jó 20 perces gyaloglás. Így a teljes út kb. másfél órás.

Tags: , , , , , , , ,