February 2024

You are currently browsing the monthly archive for February 2024.

A biztonsági rendszabályok nagy része vérrel íródik.A hóesés New Yorkban mindig nagy eseménynek számít. A Central Park megtelik szánkózókkal, síelőkkel, a tél és a hó szerelmeseivel. Néhány nap elteltével azonban már nem marad más, mint a mocskos hóhalmok az utak mentén és a bokáig érő pocsolyák.

Az East Village-ben, a 11. utca és Első Sugárút kereszteződésénél a 11. utca másodlagos nevet visel: Jodie Lane Place. New York Cityben csupán pár száz utca visel másodlagos nevet. Többségük történelmi személyiségről kapta a nevét vagy szeptember 11-gyel kapcsolatos. A Jodie Lane Place egyik sem.2004. január 16-án, késő délután, a 30 éves Jodie Lane, aki a Columbia Egyetem Klinikai Pszichológia Tanszékén a PhD-fokozat megszerzése készült, a lakásához közel sétáltatta két kutyáját. Néhány nappal azelőtt nagy hó esett. Az utak mentén mindenütt hatalmas pocsolyák voltak. A 11. utca és Első Sugárút kereszteződésénél a kutyák hirtelen megvadultak. Egymásnak ugrottak, vadul ugattak. Jodie lehajolt hozzájuk, hogy lecsillapítsa őket, miközben lelépett a járdáról, bele az egyik havas, lucskos pocsolyába. Jodie-t abban a pillanatban halálos áramütés érte. Jodie nem tudhatta, hogy a pocsolya alatt egy zárlatos Consolidated Edison (NYC áramszolgáltató vállalata, közhasználatban, röviden csak Con Ed) elosztódoboz volt, melyben a feszültség alatt álló csupasz vezeték nemcsak a doboz fedelét, de a pocsolyát is kóbor feszültség alá helyezte.

A Jodie segítségére siető járókelők közül többen szintén kisebb áramütést szenvedtek. A mentők sem tudták megkezdeni az újraélesztést legalább 20 percig. Miss Lane-t a kórházban halottnak nyilvánították. Jodie 2 kutyája túlélte az áramütést. Ez nem volt az első eset, de eddig csak kutyákat és egy Central Park kocsi lovát érte áramütés hasonló módon, így érthető, hogy a tragédia megrázta a City lakosságát. Egyértelmű volt, hogy a baleset megelőzhető lett volna és bárkivel megtörténhetett volna, különösen azután, hogy a Con Ed szóvivője elismerte, hogy a sóval kezelt olvadó hó nemcsak gyors korrózióhoz vezet, de erős áramvezető is. A Con Ed, peren kívüli egyezségben, 7 millió dolláros kártérítést fizetett Jodie családjának. Jodie édesapja, Roger Lane, létrehozta a Jodie Lane Közbiztonsági Alapítványt, melynek célja a gyalogosok és házi kedvenceik biztonságának növelése New York Cityben. A Con Ed ezen felül 1 millió dollárt adományozott a Columbia Egyetem Klinikai Pszichológia Tanszékének, ahol Jodie tanulmányait folytatta.

A Con Ed létrehozta a City Kóbor Feszültség Adatbázisát, melyben valamennyi általuk üzemeltetett elosztódobozt, szennyvízaknát, közlekedési lámpát, utcai lámpát listába vettek és rutinszerű ellenőrzés alá helyeztek. A közlekedési lámpákat szürke, nem áramvezető festékkel látták el.Jodie vőlegénye 3000 aláírást gyűjtött és elérte, hogy a 11. utca ezen szakasza a Jodie Lane Place nevet kapja. Jodie Texasban született és 10 évet élt New Yorkban a tragédia előtt. Új otthonát, New York City-t és ezen belül az East Village-t nagyon szerette, így a névtábla örökre beírta nevét a város történelmébe.Jodie tragikus halálának következményeként a város biztonságosabbá vált, de sajnos hasonló tragédiák ennek ellenére is történnek. A magánkézben lévő villanyoszlopokra, elektromos dobozokra nem vonatkoznak a Con Ed biztonsági szabályai. Február elején egy kiskutyát ért halálos áramütés Brooklynban.

Tags: , , , , , , , ,

What a glow up! Január 11-én, 41 év után, felgyúltak a fények a Brooklyn Bridge tornyain. Legutoljára 1983-ban, átadásának centenáriumára világították ki a hidat. A 2,4 millió dolláros LED világítás, melynek élettartamát 20 évre becsülik, része egy nagyobb, 300 millió dolláros felújítási tervezetnek. A 140 éves híd mélytisztítás kap, melynek során nemcsak a habarcsot újítják fel minden egyes tégla között, de visszaállítják a híd eredeti, ezüstszürke színét is. A hídon naponta átlagosan 120 ezer autó, 30 ezer gyalogos és 4000 biciklis halad át.

Tags: , , , , , , ,