New York jelenleg legdivatosabb és legikonikusabb környéke a brooklyni DUMBO, vagyis a Down Under the Manhattan Bridge Overpass, a Manhattan híd felüljárója alatti kerület. A DUMBO a Manhattan híd és a Brooklyn híd közötti, illetve a Manhattan hídtól keletre, a Vinegar Hill-ig terjedő – New York-i léptékkel mérve -, apró terület.

Itt található Brooklyn legdrágább apartmanja, a kerület jelenleg legmagasabb épületében.

Az 1914-ben épült Water Street 1-es számú házat mindenki ismeri, hisz szinte valamennyi Brooklyn hídról készült képen szerepel, azt viszont kevesen tudják, hogy az ikonikus óra számlapjai mögötti penthouse New York egyik legszebb lakása.

A lakosztályt az a David Walentas tervezte, akinek nevéhez a DUMBO kerület megálmodása és létrehozása fűződik. Az épületben eredetileg kartondoboz gyár működött.

A “mansion in the skies” (villa az egekben) becenévre hallgató, 11 szobás, 3 hálószobás, 4 fürdőszobás, 650 m2-es lakáskomplexum 5 évig üresen állt, mivel a 25 millió (!) dolláros vételi ár még a New York-i viszonyoknak megfelelően is túl magas.

A háromemeletes apartman még árengedménnyel is háromszor annyiba kerül, mint a legdrágább brooklyni lakás. A jelenlegi tulajdonos 18 millió dollárt (2500 dollár/m2) fizetett ezért a műemlék gyöngyszemért.

A lakosztály alsó szintje hatalmas, nyitott tér, melyet a négy 4.2 méter magas óraszámlap ural, szabad, 360°-os kilátást biztosítva mind a négy égtáj felé. A digitálisan összehangolt órák mindig a pontos időt mutatják.

A 4.8 méter belmagasságú, 278 m2-es alsó szint nappaliból, ebédlőből és konyhából áll.

A nappaliból egyszerre láthatjuk a Manhattan- és a Brooklyn-hidat, Manhattan sziluettjét és a Szabadság-szobrot. Tagadhatatlanul lenyűgöző látvány. 

Az apartman felső két emeletére üveg liftkalitka visz, mely önmagában is belsőépítészeti csodaszámba megy.

A felső két emelet alapterülete fokozatosan kisebbedik. A második szint “csupán” 213 m2-es, még a felső szint egy 91 m2-es padlástér, 4 és fél méter magas plafonnal.

Az emeleti fürdőszobában, a kádban elnyújtózva elénk tárul a New York kikötő és a Szabadság-szobor látványa.

79259807.0

A harmadik emeletről egy keskeny lépcsősoron át juthatunk fel az apró, szeles toronyszobába. Kilépve az üvegteraszra, elénk tárul a képeslap Manhattan.

A ház híres lakói között szerepel Anne Hathaway, aki a kilencedik emeleten bérelt lakást jó pár éven át.

Forrás és képek: Corcoran Real Estate

Tags: , , , , , , , , , , , ,