Ingyenes, szupergyors Wi-Fi központok New York City utcáin

Viszlát telefonfülke, helló Link!

A világ jelenleg leggyorsabb és legnagyobb, ingyenes Wi-Fi rendszere épül New Yorkban. A LinkNYC névre hallgató, New York öt kerületét lefedő network egyedülállóan innovatív. 2024 nyaráig 7500  régi típusú telefonfülkét váltanak fel ezek a közel 3 méter magas, kecses network oszlopok.

“Természetesen sok nagyváros rendelkezik nyilvános Wi-Fi elérhetőséggel, de New York igényeit kielégíteni heroikus feladat. – nyilatkozta New York City polgármestere, Bill de Blasio. – Helybéliek, ingázók és turisták milliói használják majd ezeket a hozzáférési pontokat. Azok a New York-iak, akik nem engedhetik meg maguknak az Internet előfizetést, a Link hatalmas előrehaladást jelent. Napjainkban az Internet már nem luxus, hanem hétköznapi szükséglet.”

 

A Linket a forgalmas New York-i utcákra tervezték, azonban a Wi-Fi természetéből fakadóan, azok a lakások, melyek a szórás környezetében vannak (45-90 méter, változóan), élvezhetik az áldásos ingyen Internet előnyeit.

A Link a következő szolgáltatásokat nyújtja:

  • 1 gigabites sebesség (körül-belül 20-szorosa az átlag New York-i sávszélességnek)
  • Ingyenes helyi híváskezdeményezés
  • Segélyhívó (911) gomb
  • USB töltőport (Linkenként kettő)
  • Android-alapú, érintőképernyős, beépített táblagép, mely térképeket és közérdekű információkat (időjárás, közlekedési hírek) is szolgáltat, vészhelyzet esetén pedig riasztóként is szolgál.
  • 139 cm-es (55 hüvelykes) TV képernyő, melyen reklámok futnak majd (a város 500 millió dolláros bevételre számít az elkövetkezendő 12 évben)
  • Audio kimenet saját fülhallgatóhoz
  • A későbbiekben a szolgáltatás videó hívással is bővül

 

Két héten belül elkezdődik a rendszer tesztelése a Harmadik Sugárúton elhelyezett első két Linken. A béta teszt időszaka július végéig tart. Addigra a következő helyszíneken találhatunk Link hubokat:

  • Manhattanban: Harmadik és Nyolcadik Sugárút a 14. és az 58. utca között, Nyugat-Harlem
  • Brooklynban: Downtown Brooklyn a Flatbush Avenue mentén
  • Queensben: Jamaica
  • A Bronxban: Dél-Bronx a Harmadik Sugárút mentén
  • Staten Island-en: St. George

A rendszer hátránya, hogy a sávszélesség Brooklyn és Queens szegényebb környékein, valamint a Bronx és Staten Island teljes területén tizede a manhattani sebességnek. Természetesen az érintett területek képviselői máris benyújtották panaszukat a városvezetésnek. Az indok nagyon is egyszerű. Az ingyenes Wi-Fi rendszer, mint sok minden más, reklámokra támaszkodik. A LinkNYC befektetői jobban vonzódnak a gazdag manhattaniak pénztárcájához. Az itteni 100 megabit sem hangzik rosszul, azonban az tény, hogy a szerényebb környékeken még nagyobb lesz az igény a Linkekre, a megnövekedett használat pedig további lassuláshoz vezet.

Végezetül felmerül a biztonság kérdése. Egyértelmű, hogy az ingyen Wi-Fi személyes adatok, információk továbbítására nem ajánlott. Így bármennyire is vonzónak tűnik egy-egy üzleti találkozó során az ingyenes Wi-Fi lehetősége, a logika azt diktálja, hogy maradjunk a biztonságos keretek között.

A LinkNYC rendszer híreiről az elkövetkező hónapokban folyamatosan beszámolunk.

Képek: a blog írójának tulajdona

Tags: , , , , , ,