Kívánság-lámpások New York legújabb plázájában

New York City Pénzügyi Központja, a Financial District, melyet a 2001. szeptember 11-i tragédia súlyosan megtépázott, lassan visszatér a rendes kerékvágásba. Egyre zsugorodik az építkezési terület és saját infrastruktúrával rendelkező City a Cityben születik a World Trade Center köré. (A “Madár”, vagyis az új közlekedési központ megnyitójára tavasszal kerül sor.)

A Brookfield Place Üzletház a Brookfield Place gyönyörű üvegkalitkája és a Télikert Átrium köré épült, mely a 2001-es támadás során szinte a földdel vált egyenlővé.

 

A teljes átépítés óta a Télikertben – mely nevével ellentétben, jelenleg pálmakertnek ad otthont -, koncerteket, kiállításokat, kulturális eseményeket rendeznek. A Télikert csillogó üvegkupolája alatt állva szépséges kilátás nyílik a Hudson folyóra, míg fejünk fölé a One World Trade Center tornyosul.

A tágas, világos átrium lépcsőin üldögélve élvezhetjük a szezonális látnivalókat. A téli hónapokban David Rockwell “Luminaries” (Lámpások) elnevezésű, interaktív alkotását élvezhettük.

A fénybaldachin 650, színes, 60×60 centiméteres LED lámpásból áll. A világító sátor legmagasabb pontján 13 méter magasra emelkedik a kupolában.

Az installáció a lámpásokon kívül három “Kívánság Állomást” is tartalmaz. A nézelődők ezeken az állomásokon, tenyerüket a képernyőre helyezve küldhetik vágyálmaikat az “égiek” felé.

A hőérzékelők a test melegére működésbe lépnek és a lámpások fénytáncba kezdenek. Amennyiben egyszerre többen is kívánnak, a fényhullámok még intenzívebben gyúlnak fel, érzékeltetve a közösség erejét.

“Egy olyan hatalmas városban, mint New York City, ahol az emberek ritkán kommunikálnak ismeretlenekkel, az ilyen alkalmak még fontosabbak. Annak ellenére, hogy az emberek itt is névtelenek maradnak, kívánságaik által közelebb kerülnek egymáshoz és ad hoc beszélgetések is indulnak.” – nyilatkozta az alkotó a megnyitón.

A “Kívánság Lámpások” nemcsak esztétikai és közösségi funkciót szolgálnak, de a filantrópiának is szerep jutott. Az Arts Brookfield, a Brookfield Művészetekért Alapítvány minden egyes “kívánság” után 1 dollárt utal a Grammy Alapítvány számlájára, akik szerényebb körülmények között élő, fiatal zenei tehetségek támogatására fordítják a befolyt összeget.

 

A Brookfield Place-t megközelíteni továbbra is kihívást jelent. Először is át kell verekednünk magunkat a metróállomás építkezési területén, a World Trade Center turista özönén, majd a forgalmas, többsávos West Street-en. A látvány azonban megéri a fáradtságot.

Képek: a blog írójának tulajdona és Brookfield Place

Tags: , , , , , , ,