Vörös áfonya mocsár a Rockefeller Centerben

New York City valóban a meglepetések városa. Néhány nappal ezelőtt arról számoltam be, hogy a Times Square tökfölddé változott, ma pedig a Rockefeller Center elmocsarasodásának hírét hoztam. Azért nem kell pánikba esni. A Rockefeller Center ura a helyzetnek, s a mocsár sem veszélyes, jóval inkább ízletes és roppant egészséges.

Az “Ocean Spray Cranberry Bog” egyike az úgynevezett “pop-up” rendezvényeknek, melyek általában egyszeri alkalommal, meglepetésszerű programmal, váratlan helyen, váratlan időben, viszonylag kevés reklámmal kerülnek megrendezésre New York-szerte.

 

Ősszel, különösen így, Hálaadás közeledtével a cranberry (amerikai vörös áfonya, tőzegáfonya) a figyelem középpontjába kerül, hisz az ünnepi ebéd elképzelhetetlen áfonyaszósz nélkül.

A vörös áfonya, más néven amerikai tőzegáfonya örökzöld cserjén nő, s bogyós termése van, ami kezdetben fehér és csak később, érésekor válik vörössé, sötét rózsaszínné. A cranberry magas tápanyagtartalmámak és előnyös antioxidáns tulajdonságának köszönhetően a szuper-élelmiszerek egyike, azt azonban kevesen tudják, hogyan kerül a farmról az asztalra.

 

A Rockefeller Center plázáján létrehozott cranberry mocsár ezt a hiányt hivatott pótolni. A Massachusetts-i Ocean Spray termelőszövetkezet tizenegyedik alkalommal mutatja be a nagyvárosiaknak a cranberry termesztés különleges természetét.

A több generációs farmerekből álló Ocean Spray ebben az évben 1 tonnányi áfonyával töltötte fel a 30 Rock előtt mesterségesen létrehozott 140 m2-es mocsarat. A cranberry láp körül információs táblák mesélik el a termesztés lépéseit, de a farmerek maguk is nagyon szívesen mesélnek, magyaráznak.

Természetesen a leggyakrabban feltett kérdés: Miért terem a vörös áfonya a mocsárban? És miért úszik a vízben?

A vörös áfonya nagyon jól érzi magát a tőzeges-mocsaras környezetben. A cranberry láp felváltva tartalmaz homok, tőzeg, kavics és agyagréteget. A bogyós tőzegáfonya a szőlőhöz hasonlóan indákon nő, melyek két méter hosszúra is megnőhetnek és behálózzák a mocsár alját.

Sokan azt hiszik, hogy az amerikai vörös áfonya vízben terem, mivel a legtöbb képen így ábrázolják, s most itt, a Rockefeller Centerben is így láttuk. Amit látunk, azonban nem más, mint a “vizes betakarítás” jellegzetes momentuma. A szüret előtti este a mocsaras területet vízzel árasztják el. Reggel a farmerek kézi vagy gépi cséplővel lerázzák a bogyókat, melyek levegővel teli zsákocskáiknak köszönhetően felpattannak a víz felszínére és ott lebegnek, amíg a gazdák egyszerűen összegyűjtik őket és teherautókon a feldolgozó üzemekbe szállítják.

A “vizes betakarítás” kétség kívül gyorsabb módszerét akkor használják, amikor a vörös áfonya feldolgozásra kerül, szósz, áfonyalé vagy lekvár készül belőle. A piacon kapható bogyós tőzegáfonyát a lassabb, “száraz módszerrel” takarítják be, vagyis egyszerűen leszüretelik a bogyókat.

A cranberry mocsarak nagy része a mai napig is természetes láp, de mesterségesen létrehozott tőzegáfonya telepekkel is találkozhatunk. A Rockefeller Centerben létrehozott áfonya mocsár természetesen az utóbbiak közé tartozik.

Képek: a blog írójának tulajdona

Tags: , , , , , , , , ,