Gigaspulnik a Central Parkban

New York City nevezetes arról, hogy lehetőséget és helyet biztosít a feltörekvő képzőművészeknek, különös tekintettel a Street Art ágazatra. A Central Park dél-keleti részén, az Ötödik Sugárút és a 60. utca találkozásánál található, forgalmas Doris C. Freedman Plaza gyakorta ad otthont kisplasztikáknak, szoborcsoportoknak.

IMG_1751

Március eleje óta a világhírű, párizsi művész, Tatiana Trouvé meghökkentő szoborcsoportja uralja a teret. Az alkotás a Desire Lines (Vágyvonalak) címet viseli. New York City köztéri műalkotásokért felelős alapítványa arra kérte a szobrásznőt, hogy alkotása legyen kapcsolatban a Central Parkkal.

IMG_1752

Tatiana nem szerette volna a park egyetlen területét sem kiemelni, az egészet egységes egészként akarta megjeleníteni, s már csak a szoborcsoport puszta méretét tekintve is sikerrel járt.

IMG_1760

Trouvé 120 hatalmas faorsót helyezett el három ipari méretű, öntöttvas tárolóra. Az orsókra különböző színű és hosszúságú köteleket spulnizott. Minden egyes spulni egy-egy Central Parkban található gyalogutat, ösvényt képvisel.

IMG_1756

Az alkotó valamennyi utat végigjárta és segítőivel pontosan lemérte őket a kezdőponttól a végpontig. A színes kötelek hossza pontosan megfelel a mért távolságoknak. A színválasztást azonban teljesen a véletlenre bízta a művész. A szoborcsoport létrehozása két éves munka volt.

IMG_1755“Az orsók a vágyainkat jelképezik, ahogy a Central Park is mást jelent minden ember számára. Mindenki más utat választ csavargásai során, amerre a lába, amerre a vágya viszi. A parkban és az életben mindenki más utat választ, ki a rövidebbet, ki a hosszabbat. Az utaink gyakran kereszteződnek, majd újra eltávolodnak.” – magyarázza az alkotó.

IMG_1759A Desire Lines augusztus 30-ig tekinthető meg.

Képek: a blog írójának tulajdona

Tags: , , , ,