New York City legújabb plázája, a Brookfield Place

New York City Pénzügyi Központja, a Financial District, melyet a 2001. szeptember 11-i tragédia súlyosan megtépázott, lassan visszatér a rendes kerékvágásba. Egyre zsugorodik az építkezési terület és saját infrastruktúrával rendelkező City a Cityben születik a World Trade Center köré.

IMG_1446

Míg az általános figyelem középpontjában álló vonat- és metróelosztó hivatalos átadására az év végéig várni kell, a környék csillogóan új bevásárlóközpontját a látogatók máris birtokba vehették.

IMG_1462 IMG_1447

A Brookfield Place Mall nem a turistákat, de még csak nem is a helybéli középréteget, de kifejezetten a vásárló elitet célozza luxus butikjaival, áruházaival. A “high end” képviselői közül itt van Michael Kors, Diane von Furstenberg, Tory Burch, Burberry, Gucci és a Hermes. A nagyágyú, a Saks Fifth Avenue nyitására azonban 2016-ig várni kell.

IMG_1476

Annak ellenére, hogy a vásárlást itt kihagyjuk, a csodás látvány miatt mindenképpen érdemes felkeresni New York City legújabb plázáját. A Brookfield Place Üzletház a Brookfield Place gyönyörű üvegkalitkája, a Télikert Átrium köré épült, mely a 2001-es támadás során szinte a földdel vált egyenlővé.

Winter Garden Atrium

A teljes átépítés óta a Télikertben – mely nevével ellentétben, jelenleg pálmakertnek ad otthont -, koncerteket, kiállításokat, kulturális eseményeket rendeznek. A Télikert csillogó üvegkupolája alatt állva szépséges kilátás nyílik a Hudson folyóra, míg fejünk fölé a One World Trade Center tornyosul.

IMG_1483 IMG_1471

A tágas, világos átrium lépcsőin üldögélve élvezhetjük a szezonális látnivalókat. A tavaszi hónapokban Heather Nicol Soft Spin (Finom Forgás) elnevezésű mozgó-zenélő, modern szoborcsoportját élvezhettük. A hat, színes szoknya/esernyő az átrium plafonjáról ereszkedik-emelkedik, táncol és zenél.

IMG_1480

A pláza étteremudvarába szintén érdemes betérni, legalább egy kávé erejéig, melyet Lady Liberty társaságában fogyaszthatunk el. A szoborra tökéletes rálátás nyílik az étterem ablakain át.

A Brookfield Place-t megközelíteni jelenleg külön kihívást jelent. Először is át kell verekednünk magunkat a metróállomás építkezési területén, a World Trade Center turista özönén, majd a forgalmas, többsávos West Street-en. A látvány azonban megéri a fáradtságot.

IMG_1465

Képek: a blog írójának tulajdona

Tags: , , , , ,

1 comment

  1. Csilla Kovács’s avatar

    Érdekes, hogy még mindig “támadás”-ként emlegetik, pedig az összeomláskor készült filmen egyértelműen látszik, hogy szándékos robbantás volt.

Comments are now closed.